Tijdlijn problemen kinderopvangtoeslag
In de tijdlijn staan de ontwikkelingen rond de problemen met de kinderopvangtoeslag. Zoals nieuwe regelingen, kamerbrieven en rapporten.
2024
13 jan
Feiten en cijfers: 57.408 integrale beoordelingen afgerond
Afgelopen twee weken deden we 705 integrale beoordelingen, dat brengt het totaal op 57.408 mensen. Voor hen is bekeken of ze gedupeerd zijn, in welke jaren en wat het compensatiebedrag is dat ze krijgen.
18 dec
Verspreiding flyers kindregeling brede ondersteuning
In de afgelopen 6 maanden heeft UHT namens verschillende gemeenten flyers over de kindregeling verstuurd naar jongeren van 16 tot 28 jaar. Een aantal jongeren heeft helaas ook een flyer ontvangen, terwijl zij al eerder hebben gehoord van UHT dat zij geen recht hebben op de kindregeling.
18 dec
Eerste Kamer akkoord met nabestaandenregeling
De Eerste Kamer is woensdag 11 december akkoord gegaan met de voorgestelde Wet aanpassing termijnen en nabestaandenregeling hersteloperatie toeslagen. Met deze wet kunnen nabestaanden van gedupeerde aanvragers van kinderopvangtoeslag verder met het herstel.
4 dec
Ex-toeslagpartners kunnen zich vanaf 4 december zelf aanmelden
Ex-toeslagpartners kunnen zich vanaf 4 december ook zonder aanmeldbrief aanmelden voor de ex-toeslagpartnerregeling. Na de aanmelding wordt gekeken of zij recht hebben op de regeling. Aanmelden kan t/m 3 juni 2025.
29 nov
Indienen aanvraag aanvullende schade is verlengd t/m 31 maart 2025
De aanmeldtermijn voor het indienen van een aanvraag voor aanvullende schade is verlengd tot en met 31 maart 2025. Dit geldt voor alle erkend gedupeerde ouders die een definitieve beschikking integrale beoordeling hebben ontvangen.
19 nov
Hersteloperatie toeslagen blijft koers vervolgen
Op 15 november jl. heeft staatssecretaris Nora Achahbar (NSC) haar aftreden aangekondigd en toegelicht. Haar aftreden heeft geen gevolgen heeft voor de voortgang van herstel van ouders en hun gezinnen.
13 nov
Tweede Kamer akkoord met nabestaandenregeling
De Tweede Kamer is op dinsdag 12 november akkoord gegaan met de voorgestelde wet voor de nabestaandenregeling. Het wetsvoorstel wordt nu doorgestuurd naar de Eerste Kamer. UHT houdt rekening met de start van de regeling aan het begin van 2025.
31 okt
Aanmelden voor de kindregeling kan t/m 31 december 2024
Door de problemen met de kinderopvangtoeslag zijn ook kinderen en jongeren getroffen. Voor hen is er de kindregeling. In 4 situaties is aanmelden voor de kindregeling nodig. Aanmelden kan nog tot en met 31 december 2024.
11 okt
Vrijwillig schikkingsvoorstel voor gedupeerde ouders bij bezwaren integrale beoordeling
Ouders die een bezwaar hebben ingediend moeten vaak lang wachten op de behandeling van hun bezwaar. Dat vinden wij niet wenselijk. We willen het proces voor ouders versnellen. Daarom bieden we een deel van de ouders die in bezwaar zijn gegaan een éénmalig schikkingsvoorstel.
4 okt
18e Voortgangsrapportage: bijna 90% van de gedupeerde ouders heeft de integrale beoordeling doorlopen
Inmiddels heeft 87 % van de erkend gedupeerde ouders de integrale beoordeling doorlopen. Dat betekent dat zij met rente het onterecht terugbetaalde bedrag en een emotionele schadevergoeding ontvangen.
4 okt
Wet aanpassing termijnen en nabestaandenregeling hersteloperatie Toeslagen in Tweede Kamer
Staatssecretaris van Financiën Nora Achahbar (Toeslagen en Douane) heeft het wetsvoorstel over aanpassingen van enkele termijnen en de nabestaandenregeling naar de Tweede Kamer gestuurd.
6 sep
Vijfde groep ex-toeslagpartners ontvangt aanmeldbrief
Eind augustus 2024 heeft een 5e groep ouders een brief ontvangen van UHT. Met deze brief kunnen zij zich aanmelden voor de ex-toeslagpartnerregeling.
2 sep
UHT is bezig met de laatste 750 eerste toetsen
Afgelopen 2 weken dezen we 78 eerste toetsen. Het totaal aantal ouders voor wie een eerste toets is uitgevoerd komt hiermee op 67.525. Voor 736 ouders is de eerste toets gaande.
10 jul
Wijziging in bezwaartermijnen
Vanaf 10 juli 2024 hebt u meer tijd om een bezwaar in te dienen. Na de uiterste datum nemen we het bezwaar niet meer in behandeling.
31 mei
17e voortgangsrapportage: maatregelen hersteloperatie zorgen voor versnelling
De maatregelen die het kabinet heeft genomen om de hersteloperatie te versnellen hebben effect. Van de ouders die op dit moment erkend zijn als gedupeerde, heeft inmiddels 79% de integrale beoordeling afgerond. Dit staat in de 17e voortgangsrapportage.
22 apr
Start nabestaandenregeling
Naast ouders die zijn gedupeerd door de problemen met de kinderopvangtoeslag, zijn er ook ouders die in diezelfde periode een kind verloren hebben. Deze kinderen zouden recht hebben gehad op de kindregeling als zij nog hadden geleefd. Voor de nabestaanden van deze kinderen is er nu de nabestaandenregeling.
26 mrt
Vierde groep ex-toeslagpartners ontvangt aanmeldbrief
Op 26 maart 2024 ontvangt een vierde groep ex-toeslagpartners een brief van UHT. Met deze brief kunnen zij zich aanmelden voor de ex-toeslagpartnerregeling.
27 feb
Derde groep ex-toeslagpartners ontvangt aanmeldbrief
Op 27 en 28 februari 2024 ontvangt een derde groep ex-toeslagpartners een brief van UHT. Met deze brief kunnen zij zich aanmelden voor de ex-toeslagpartnerregeling.
16 feb
16e voortgangsrapportage: waar staan we nu?
In het laatste halfjaar van 2023 zijn ongeveer 50% meer beoordelingen afgerond ten opzichte van het eerste halfjaar van 2023. Dit staat in de 16e voortgangsrapportage.
22 jan
68.376 mensen meldden voor herstel kinderopvangtoeslag
Van alle aanmeldingen heeft 64.239 een eerste toets gehad, 33.225 zijn erkend als gedupeerde.
2 jan
Einddatum schulden doorgeven SBN
Voor veel gedupeerde ouders en toeslagpartners was 2 januari 2024 de laatste dag waarop u uw schulden kon indienen bij Loket Private Schulden en Loket Al Betaalde Schulden bij SBN. Bent u later gedupeerd en hebt u nog schulden aan bedrijven? Dan hebt u 6 maanden de tijd om deze schulden in te dienen. Al betaalde schulden kunt u indienen tot 6 maanden nadat uw definitieve beschikking vaststaat. Lees meer informatie over hulp bij schulden.
1 jan
Aanmelden voor herstel is niet meer mogelijk
U kon zich tot en met 31 december 2023 aanmelden voor herstel.
2023
24 nov
Aanvullende schuldhulpverlening beschikbaar voor jongeren
Per 1 november 2023 is er aanvullende schuldhulpverlening voor jongeren die recht hebben op de kindregeling.
22 nov
Aanmeldtermijn aanvullende schade verlengd tot 1 januari 2025
Het kabinet heeft besloten om de aanmeldtermijn voor het indienen van een verzoek voor aanvullende schade te verlengen. Dit betekent dat alle erkend gedupeerde ouders tot 1 januari 2025 de tijd hebben om zich aan te melden voor aanvullende werkelijke schade.
26 okt
Niet meer alle bezwaren naar BAC
29 sep
15e voortgangsrapportage: verbetermaatregelen hersteloperatie leiden tot versnelling
De maatregelen die het kabinet de afgelopen maanden heeft genomen om de Hersteloperatie Toeslagen te verbeteren, zorgen voor een versnelling bij de integrale beoordelingen. Dit schrijft staatssecretaris De Vries in de 15e voortgangsrapportage.
28 sep
Eerste groep ex-toeslagpartners ontvangt aanmeldbrief
Vanaf 30 september kan een eerste groep ex-toeslagpartners een brief verwachten van UHT. Met deze brief kunnen zij zich aanmelden voor de regeling.
19 jul
Driegesprek biedt ouder erkenning en duidelijkheid
Vanaf juli 2023 zijn alle herstelteams in Nederland in staat om een driegesprek te voeren. Een driegesprek brengt een gedupeerde ouder, een brede ondersteuner van de ouder vanuit de gemeente en de persoonlijk zaakbehandelaar (UHT) in een gesprek samen.
14 jul
Wet aanvullende regelingen herstelsteloperatie toeslagen van kracht
De wettekst is gepubliceerd is in het Staatsblad. Dit betekent dat de ‘Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen’ vanaf 15 juli 2023 officieel van kracht is.
2 jun
Voortgangsrapportage eerste kwartaal 2023: aanvullende maatregelen om de hersteloperatie te versnellen
Het kabinet wil met een aanvullend pakket maatregelen zorgen voor een verdere versnelling en verbetering van het herstel voor ouders die zijn geraakt door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Dat schrijft staatssecretaris De Vries in de 14e voortgangsrapportage.
28 apr
Aanvullend wetsvoorstel voor ex-toeslagpartners en nabestaanden naar de Tweede Kamer
Staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft vandaag het aanvullende wetsvoorstel voor ex-toeslagpartners en nabestaanden aangeboden aan de Tweede Kamer.
3 feb
Voortgangsrapportage 4e kwartaal 2022: Versnelling in de hersteloperatie
Met de inzet van een aantal gerichte verbetermaatregelen lijkt het haalbaar om een versnelling te realiseren in de hersteloperatie. Dat schrijft staatssecretaris De Vries in de 13e voortgangsrapportage.
2022
4 nov
Wet hersteloperatie toeslagen officieel van kracht
Nu de wettekst is gepubliceerd in het staatsblad, is de Wet hersteloperatie toeslagen officieel van kracht. En kunnen we starten met de uitvoering van de kindregeling.
1 nov
Wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen aangenomen door Eerste Kamer
Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen aangenomen. Zodra de wet in het Staatsblad staat, is deze van kracht.
21 okt
Voortgangsrapportage 3e kwartaal 2022
Vandaag stuurde staatssecretaris De Vries de Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag 3e kwartaal 2022 (de 12e voortgangsrapportage) naar de Tweede Kamer.
4 okt
Wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen goedgekeurd
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel voor de Wet hersteloperatie toeslagen goedgekeurd. Lees hier wat er nu gaat gebeuren.
28 sep
Loket betaalde schulden geopend
Sociale Banken Nederland (SBN) heeft het loket al betaalde schulden voor gedupeerde ouders van de problemen met de kinderopvangtoeslag geopend.
15 jul
11e Voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer
Vandaag stuurde staatssecretaris De Vries de 11e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag naar de Tweede Kamer.
28 jun
Wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen naar de Tweede Kamer
Staatssecretaris De Vries heeft vandaag het wetsvoorstel Wet hersteloperatie aangeboden aan de Tweede Kamer.
1 jun
Gratis hulp van een advocaat bij uithuisplaatsingen
Vanaf vandaag kunnen ouders gratis hulp van een advocaat krijgen als hun kinderen uit huis zijn of worden geplaatst.
14 apr
10e Voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer
Vandaag stuurde staatssecretaris De Vries de 10e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag naar de Tweede Kamer.
31 mrt
Extra hulp bij uithuisgeplaatste kinderen
Gedupeerde ouders van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst, krijgen extra hulp. Ze kunnen vanaf 4 april hulp krijgen van een landelijk ondersteuningsteam. En er komt gratis hulp van een advocaat.
10 jan
Aukje de Vries nieuwe staatssecretaris
Vandaag is Aukje de Vries beëdigd als de nieuwe staatssecretaris Toeslagen en Douane.
5 jan
Loket private schulden geopend
Hebt u door de problemen met de kinderopvangtoeslag private schulden? Vanaf 5 januari kunt u uw betalingsachterstanden indienen via het loket private schulden.
2021
3 dec
9e Voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer
Vandaag stuurde staatssecretaris Van Huffelen de 9e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag naar de Tweede Kamer.
3 dec
Plannen voor verbetering herstelproces
We gaan verbetering doorvoeren in het herstelproces. Dat laat staatssecretaris Van Huffelen vandaag aan de Tweede Kamer weten in een brief bij de 9e Voortgangsrapportage. De verbeteringen moeten er voor zorgen dat het herstel beter bij de ouders past. En dat het sneller gaat.
28 okt
Voorstellen aanvullende regelingen naar de Tweede Kamer
Gedupeerde ouders kunnen de komende maanden een persoonlijke brief met excuses van het kabinet verwachten. Bij de brief zit een officiële verklaring. Hierin staat dat de ouders geen fraudeur is met kinderopvangtoeslag. Lees meer over de brief en verklaring.
30 sep
8e Voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer
Vandaag stuurde staatssecretaris Van Huffelen voorstellen voor de kindregeling en ex-partnerregeling naar de Tweede Kamer. Ook ligt er een voorstel voor problemen met andere toeslagen: huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. De regelingen worden hoogstwaarschijnlijk pas in 2022 uitgevoerd.
14 sep
Excuusbrief en verklaring geen fraudeur van het kabinet
Een eerste groep ouders kan de komende weken een persoonlijke brief met excuses van het kabinet verwachten. Bij de brief zit een officiële verklaring. Hierin staat dat gedupeerde ouders geen fraudeur zijn met kinderopvangtoeslag.
21 jul
Een verzekering afsluiten na royement
Ouders met schulden kunnen soms ook hun verzekeringspremies niet meer betalen. Het gevolg hiervan is een achterstand, en soms zelfs een royement. Een aantal verzekeraars heeft nu afgesproken dat zij bij gedupeerde ouders niet meer kijken naar betalingsachterstanden. Daardoor kunnen zij weer een verzekering afsluiten.
23 jun
Ook schulden van toeslagpartners oplossen
Ook schulden van toeslagpartners van ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag lossen we op. Voor hen geldt ook de pauzeknop voor het afbetalen van schulden. De pauzeknop gaat in op het moment dat wij de gedupeerde ouder € 30.000 uitbetalen.
22 jun
7e Voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer
Vandaag stuurde staatssecretaris Van Huffelen de 7e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag naar de Tweede Kamer. Bij de rapportage stuurde zij ook een brief mee met ideeën over mogelijke regelingen voor herstel voor de kinderen en ex-partners van gedupeerde ouders. En mogelijk gedupeerden bij andere toeslagen.
31 mei
Kwijtschelden publieke schulden van start
In juni beginnen de eerste publieke organisaties met het kwijtschelden van de schulden van gedupeerde ouders. Lees meer over welke schulden en bij welke organisaties.
25 mei
Afspraken over private schulden
Vandaag heeft staatssecretaris Van Huffelen de Tweede Kamer geïnformeerd dat ze de schulden van ouders graag wil overnemen. Ook heeft ze met de koepels van private schuldeisers afspraken gemaakt over het oplossen van de schuldenproblemen van ouders. De nieuwe regeling zal waarschijnlijk pas na de zomer starten.
1 mei
15.456 ouders hebben recht op Catshuisregeling
Bijna 15.500 ouders die zich vóór 15 februari hebben gemeld bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen hebben recht op de Catshuisregeling. Het bedrag van € 30.000 is een eerste uitbetaling aan compensatie voor ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Zij hoeven dit bedrag nooit terug te betalen. Dat schreef staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) op vrijdag 30 april aan de Tweede Kamer. ,,Ik hoop voor alle ouders die we € 30.000 kunnen uitbetalen, dat dit een belangrijke stap vormt in de richting van herstel van het onrecht dat hen is aangedaan,’’ aldus de staatssecretaris.
20 apr
Afspraken over kwijtschelden schulden ouders in Msnp en Wsnp
De Belastingdienst spreekt af schulden af te betalen van gedupeerde ouders die in een Wsnp- of Msnp-traject zitten (schuldsanering). Dit staat in een brief die staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
8 apr
6e Voortgangsrapportage naar Tweede Kamer verstuurd
De uitbetaling van de Catshuisregeling ligt op schema. Dat staat in de 6e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag, die staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
15 mrt
Gratis hulp van een advocaat voor gedupeerde ouders
Gedupeerde ouders kunnen gratis hulp van een advocaat krijgen, die hen kan helpen de schade die zij hebben opgelopen te herstellen. Deze gratis rechtsbijstand is beschikbaar via de Raad voor Rechtsbijstand.
17 feb
Adempauze voor ouders met schulden
Ouders die in problemen zijn gekomen door de kinderopvangtoeslag krijgen een adempauze. Dat is geregeld via de Tweede Kamer. In die tijd kunnen de schulden van de ouders zoveel mogelijk worden opgelost.
1 feb
5e voortgangsrapportage aan Tweede Kamer verstuurd
Bijna 18.000 ouders hebben zich inmiddels aangemeld bij Toeslagen als mogelijke gedupeerde van de problemen met de kinderopvangtoeslag. Dat staat in de 5e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag, die staatssecretaris Van Huffelen aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
18 jan
Schulden gedupeerde ouders kwijtgescholden
De Belastingdienst en Toeslagen schelden de schulden kwijt van gedupeerde ouders. Dat doen ze omdat de regering vindt dat gedupeerde ouders nu écht een nieuwe start moeten kunnen maken.
15 jan
Kabinet Rutte III treedt af
Kabinet Rutte III treedt af in verband met de problemen met de kinderopvangtoeslag. Lees de verklaring van minister-president Rutte.
15 jan
Kabinetsreactie op rapport 'Ongekend onrecht'
Het kabinet heeft het rapport 'Ongekend onrecht' van de Parlementaire Onderzoekscommissie gelezen. Het kabinet schrijft 2 brieven aan de Tweede Kamer. Eén brief gaat over wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat zoiets niet nog eens gebeurt. In de andere brief staat meer over de compensatie van € 30.000 voor gedupeerde ouders.
2020
22 dec
Kabinet besluit: gedupeerde ouders krijgen € 30.000
De regering heeft maatregelen genomen die de compensatie voor gedupeerde ouders verruimen en versnellen. Alle gedupeerde ouders die bekend zijn bij Toeslagen krijgen vóór 1 mei een bedrag van € 30.000 uitbetaald. Ook de kinderen van gedupeerde ouders worden geholpen met een bedrag. En de herstelorganisatie wordt uitgebreid. Lees de Kamerbrief.
17 dec
Eindverslag Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag
De Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag publiceert haar eindrapport: Ongekend onrecht.
4 dec
4e Voortgangsrapportage: herstel op schema
Het herstel voor ouders die in de problemen zijn gekomen door de kinderopvangtoeslag ligt op schema, schrijft staatssecretaris Van Huffelen in de 4e Voortgangsrapportage Kinderopvangtoeslag. 430 mensen in acute en schrijnende situaties worden dit jaar nog geholpen. Daarnaast wordt compensatie uitgebreid naar de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Ook krijgen meer mensen een tegemoetkoming van € 750 voor het lange wachten.
27 nov
Kamerbrief over werkwijze Opzet/Grove schuld (O/GS)
Staatssecretaris Van Huffelen stuurt een brief naar de Tweede Kamer over de uitkomsten van een onderzoek naar de kwalificatie O/GS. Die lijkt afgelopen jaren ruimer te zijn toegepast dan eerder bekend was. De staatssecretaris geeft aan dit verder uit te zoeken, ook vanwege de signalen van ouders hierover.
10 nov
Brief en aanvullende documenten naar Tweede Kamer
Staatssecretaris Van Huffelen stuurt documenten naar de Tweede Kamer. Hier was om gevraagd door Kamerleden, maar ook via wob-verzoeken. Het gaat onder meer om interne nota's van de Belastingdienst, die eerder niet goed vindbaar waren. De staatssecretaris belooft alle belangrijke stukken die nog worden gevonden, aan de Tweede Kamer te sturen.
Lees de Kamerbrief en de wob-stukken over notulen en eigen bijdrage.3 nov
Besluit € 750 tegemoetkoming voor het lange wachten voor ouders
Ouders die zich voor 1 november gemeld hebben voor herbeoordeling krijgen een tegemoetkoming voor het lange wachten van € 750. Dat laat staatssecretaris Van Huffelen weten aan de Tweede Kamer. Ze geeft hiermee uitvoering aan een eerder motie van de Kamerleden Alkaya en Leijten.
13 okt
Compensatie voor ouders van 8 opnieuw beoordeelde zaken
Bij 8 CAF-zaken is er tóch sprake van ‘vooringenomen behandeling’. Dat is de uitkomst van een nieuwe beoordeling van de dossiers door de Commissie van Wijzen (CvW). Daardoor krijgen de ouders in deze zaken compensatie. Eerder waren deze zaken beoordeeld als ‘niet-vergelijkbaar CAF-11’. Dat kwam omdat de CvW niet de juiste informatie had ontvangen. Op 13 oktober is de Tweede Kamer geïnformeerd met een Kamerbrief.
18 aug
Kamerbrief over de voortgang van de hersteloperatie
Staatssecretaris van Huffelen informeert de Tweede Kamer in een Kamerbrief over de voortgang van de hersteloperatie en wat de volgende stappen zijn om alle gedupeerde ouders te helpen.
31 jul
Eerste 100 ouders krijgen geld
De eerste groep van 100 gedupeerde ouders krijgt compensatie. Dat is de eerste stap in het terugbetalen van álle getroffen ouders.
17 jul
Rapport AP: werkwijze Toeslagen discriminerend
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) concludeert dat Toeslagen heeft gediscrimineerd, met de verwerking van de nationaliteit van mensen. Staatssecretaris Van Huffelen vindt dat 'zeer ernstig’. Ze schrijft in de Kamerbrief: 'Het verbod op discriminatie dient strikt gerespecteerd te worden. Gelijke gevallen dienen gelijk behandeld te worden. Ik wil hiervoor dan ook mijn oprechte excuses aanbieden.’' De staatssecretaris geeft aan dat de gegevens inmiddels uit de systemen van Toeslagen zijn verwijderd.
10 jul
Commissie van Wijzen beoordeelt 8 dossiers opnieuw
De Commissie van Wijzen bekijkt 8 zaken van ouders die in de problemen zijn gekomen door de kinderopvangtoeslag opnieuw. Dit schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer. De commissie had de eerste keer niet de juiste informatie gekregen. Vanaf nu gaan experts de informatie voor de Commissie van Wijzen extra controleren.
2 jul
Dossiers te vroeg vernietigd
Toeslagen ontdekt dat delen van dossiers (beroepszaken) uit de jaren 2009 - 2012 per ongeluk te vroeg zijn vernietigd. Die informatie is misschien nodig om zaken van gedupeerde ouders opnieuw te beoordelen. Als dat zo is, gaat de persoonlijk zaakbehandelaar zoveel mogelijk informatie toch proberen te vinden. Bijvoorbeeld in andere archieven van de Belastingdienst en de rechtbank. Als de informatie echt weg is, krijgen ouders altijd het voordeel van de twijfel.
30 jun
Regeling voor gedupeerde ouders goedgekeurd
Ook de Eerste Kamer stemt in met de spoedwet hardheidsregeling. Die wet maakt het mogelijk om gedupeerde ouders te helpen.
18 jun
Regeling voor gedupeerde ouders uitgebreid
De Tweede Kamer stemt in met de spoedwet. Die wet maakt het mogelijk om gedupeerde ouders te helpen. De spoedwet is zo aangepast dat meer ouders compensatie krijgen. Vooral ouders die per ongeluk een fout hadden gemaakt. Maar wij vonden toen dat ze het met opzet hadden gedaan. Zij kregen het label ‘Opzet of Grove Schuld’. En geen persoonlijke betalingsregeling.
9 jun
Startgesprek over kindpanel
Gesprek over de oprichting van het kindpanel met de voorzitter, Lea Bouwmeester, en de organisatie Missing Chapter Foundation.
3 jun
3 nieuwe commissies
Er komen 3 nieuwe commissies:
▪ Commissie van Wijzen
▪ Bezwaarschriften Adviescommissie
▪ Commissie Werkelijke Schade3 jun
Extra informatie voor Tweede Kamer
Kamerleden laten zich bijpraten door ouders en Nationale Ombudsman. Daarnaast vertellen ambtenaren over de spoedwet hardheidsregeling. Die wet moet het mogelijk maken om gedupeerde ouders te helpen.
27 mei
Debat in de Tweede Kamer
Staatssecretaris Van Huffelen praat met de Tweede Kamer. Het gaat over het onterecht stopzetten van kinderopvangtoeslag. Er wordt gesproken over welke groepen ouders er zijn. En hoe die compensatie of herstel kunnen krijgen.
20 mei
Er is nu een ouderpanel
Een panel van ouders geeft advies aan de staatssecretaris en aan ons. Advies over hoe we dingen moeten oplossen. En hoe we het in de toekomst beter kunnen doen. En of onze brieven en website wel duidelijk zijn voor iedereen.
19 mei
Aangifte
Het ministerie van Financiën doet aangifte tegen de Belastingdienst. Het gaat om ambtshalve discriminatie en knevelarij. Knevelarij betekent dat je eist dat iemand betaalt, terwijl je weet dat die niet hoeft te betalen.
8 mei
Spoedwet hardheidsregeling
Het kabinet heeft een spoedwet gemaakt. Die maakt het mogelijk om gedupeerde ouders toeslaggeld terug te geven, helemaal vanaf het begin van toeslagen. De Raad van State toetst de wet, en daarna besluit de Tweede Kamer er over.
1 mei
Ruim 190 persoonlijke behandelaars opgeleid
Ouders krijgen straks een persoonlijke zaakbehandelaar. Die kunnen ze bijvoorbeeld bellen met vragen. De afgelopen maanden zijn deze persoonlijke zaakbehandelaars opgeleid. De persoonlijk zaakbehandelaars nemen contact op met ouders als ze aan de slag gaan met hun zaak.
30 apr
Nadenken over een nieuw toeslagenstelsel
Het toeslagenstelsel werkt niet goed. Dat vindt het kabinet. Daarom moeten er dingen veranderen. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.
28 apr
1e Voortgangsrapportage
Staatssecretaris Van Huffelen schrijft een brief aan de Tweede Kamer. Daarin staat hoe het zit met de voortgang: welke stappen zijn al gezet en wat gaat er nog gebeuren. Er zijn ruim 20.000 ouders die misschien geld terugkrijgen:
▪ Ouders die betrokken waren bij een onderzoek naar georganiseerde fraude.
▪ Ouders die zijn getroffen doordat de wet erg streng was.
▪ Ouders die ten onrechte geen betalingsregeling kregen.16 mei
We gaan een crisisorganisatie inrichten
Om ouders zo snel mogelijk duidelijkheid te geven, richten we een crisisorganisatie in. Deze organisatie moet zorgen voor goed contact met de ouders. En voor compensatie en reparatie van kinderopvangtoeslag. Er is een ook bestuurlijke adviescommissie die kritisch meekijkt. Die geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de crisisorganisatie.
13 mrt
Het kabinet reageert op Donner
Het kabinet is het eens met het advies van Donner van de vorige dag. En wil nog meer mensen helpen:
▪ ouders die een bedrag van € 1.500 of meer moeten terugbetalen.
▪ ouders die het slachtoffer waren van een kinderopvangbureau dat fraude pleegde.
▪ ouders die geen betalingsregeling kregen om hun toeslag terug te betalen.12 mrt
Tweede adviesrapport Donner
De commissie Donner presenteert haar tweede adviesrapport. Eerder, in het eerste rapport, stond al dat 287 ouders geld terug moesten krijgen. Nu vindt Donner dat deze ouders ook geholpen moeten worden:
▪ ouders die net zo zijn behandeld als de eerdere groep ouders.
▪ ouders die in de problemen zijn gekomen doordat de wet erg streng was.2 mrt
Gemeenten gaan meehelpen
Staatssecretaris Van Huffelen praat met gemeenten. Het gesprek gaat over het geven van aanvullende hulp aan gedupeerde ouders. Bijvoorbeeld hulp bij werk, wonen, gezondheid of schulden. Gemeenten kunnen ouders helpen bij dit soort problemen.
29 jan
Nieuwe staatssecretarissen
De Koning benoemt Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief tot
staatssecretaris van Financiën. Zij volgen Menno Snel op, die is afgetreden. Van Huffelen is nu verantwoordelijk voor toeslagen.20 jan
Rutte en Hoekstra in gesprek met ouders
Gedupeerde ouders vertellen hun verhaal tijdens een bijeenkomst. Minister-president Rutte en minister Hoekstra bieden opnieuw
excuses aan.