Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Aanvullend wetsvoorstel voor ex-toeslagpartners en nabestaanden naar de Tweede Kamer

Staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft vandaag het aanvullende wetsvoorstel voor de Wet hersteloperatie toeslagen aangeboden aan de Tweede Kamer. Vorig jaar stemde de Tweede Kamer al in met de Wet hersteloperatie toeslagen. Daarin was nog niets geregeld voor ex-toeslagpartners en nabestaanden. Als het aanvullende wetsvoorstel wordt aangenomen, komen er 2 aanvullende regelingen voor gedupeerden bij.

Let op!  Let op: dit bericht is van 28 april 2023

Ga voor informatie over deze regelingen naar ex-toeslagpartnerregeling of nabestaandenregeling.

De Tweede en Eerste Kamer worden gevraagd om in te stemmen met het aanvullende wetsvoorstel. Als de Tweede en Eerste Kamer instemmen voor juli 2023 kan de regeling voor ex-toeslagpartners naar verwachting in het derde kwartaal van 2023 van start gaan. Voor de nabestaandenregeling is dat naar verwachting in het 1e kwartaal van 2024.

Regeling voor ex-toeslagpartners

Vorig jaar heeft de Tweede Kamer ingestemd met de Wet hersteloperatie toeslagen. In die wet is onder meer geregeld dat gedupeerde ouders een eerste bedrag van € 30.000 ontvangen en hulp krijgen bij de aanpak van hun schulden. De compensatie is bedoeld voor het hele huishouden. Dit kan in bepaalde gevallen tot vervelende situaties leiden. Bijvoorbeeld als toeslagpartners niet meer bij elkaar zijn.

Staatssecretaris Aukje de Vries: "De problemen met de kinderopvangtoeslag hebben diepe sporen achtergelaten bij een grote groep ouders. Ook ex-partners en hun kinderen hebben hierdoor problemen ondervonden. Uit gesprekken die ik heb gevoerd kwam naar voren dat ex-partners veelal ook meebetaalden aan de terugvorderingen en zelf schulden maakten. De gevolgen daarvan lopen vaak ook door na beëindiging van de relatie. Het is belangrijk dat we er nu voor zorgen dat ook zij hulp kunnen krijgen en in aanmerking komen voor financiële compensatie."

De compensatie voor de ex-toeslagpartners zoals nu in het wetsvoorstel staat, bestaat uit een vast bedrag van € 10.000. Daarnaast is er hulp bij publieke schulden, wordt aanvullende schade gecompenseerd en kunnen zij gebruikmaken van de brede ondersteuning van de gemeente waar zij wonen.

Nabestaanden

Daarnaast zijn in het wetsvoorstel maatregelen opgenomen voor de situatie dat een gedupeerde ouder of een kind van een gedupeerde ouder is overleden voordat zij de compensatie hebben ontvangen waarop ze recht hadden. Tot nu toe konden herstelregelingen of tegemoetkomingen niet worden aangeboden aan een nabestaande partner, ouder of kind.

Deel deze pagina

Op deze pagina