Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

De nabestaandenregeling

Als een gedupeerde ouder is overleden, kan het gezin achterblijven met problemen. De nabestaandenregeling is er om de toeslagpartner of kinderen van de overledene te ondersteunen. Deze regeling is er ook voor nabestaanden van kinderen van gedupeerde ouders. Met de regeling wordt het leed erkend van overleden kinderen.

Afbeelding van een moeder en kind ter illustratie voor de nabestaandenregeling van problemen met de kindopvangtoeslag

Planning

De Wet hersteloperatie toeslagen is uitgebreid om ook nabestaanden te helpen.

In het 2e kwartaal van 2024 start de nabestaandenregeling voor overleden kinderen. Het is nog niet duidelijk op welk moment de regeling start voor nabestaanden van een overleden ouder. De voorbereidingen om ook de nabestaanden van overleden ouders verder te helpen zijn nog in volle gang. Op deze website geven we meer informatie als er meer duidelijk is.

Wie zijn nabestaanden voor deze regeling?

De nabestaanden in de regeling hebben een andere uitleg dan erfgenamen in het erfrecht. Met nabestaanden bedoelen we:

  • De toeslagpartner van de overleden aanvrager van de kinderopvangtoeslag, die vastgesteld gedupeerd is door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Als er geen toeslagpartner is gaat het om de eigen kinderen van de overleden aanvrager.
  • De toeslagpartner van de overleden aanvrager van de kinderopvangtoeslag, waarvan nog moet worden vastgesteld of hij/zij gedupeerd is. Als er geen toeslagpartner is gaat het om de eigen kinderen van de overleden aanvrager.
  • Zou een overleden kind recht hebben gehad op de kindregeling als het nog in leven was geweest? Dan zijn er ook nabestaanden. Allereerst is de huidige toeslagpartner de nabestaande. Is die er niet? Dan zijn de eigen kinderen de nabestaanden. Indien die er niet zijn, zijn de nabestaanden de eigen ouders.

Over de nabestaandenregeling

De nabestaandenregeling is bedoeld om nabestaanden van de gedupeerde aanvrager compensatie en ondersteuning te geven. Daarbij wordt zoveel mogelijk gekeken naar de situatie die zou bestaan als de gedupeerde nog in leven was. Nabestaanden kunnen ook compensatie uit deze regeling krijgen als de overledene geen aanvraag daarvoor heeft gedaan toen hij/zij nog leefde.

De toeslagpartner of kinderen van een overleden gedupeerde krijgen € 30.000, een integrale beoordeling en schuldenaanpak voor de schulden van de overleden aanvrager en de toeslagpartner. Zij kunnen naar hun gemeente voor hulp, de zogenoemde brede ondersteuning. Ook krijgen zij compensatie voor de werkelijke schade van de overleden gedupeerde en de toeslagpartner. Als er al compensatie of hulp is gegeven toen de gedupeerde aanvrager nog leefde, wordt dit niet opnieuw aan de nabestaanden gegeven.

Voorbeeld: Als de aanvrager al € 30.000 ontvangen heeft voordat hij/zij overleed, dan krijgen de nabestaanden niet opnieuw € 30.000.

Nabestaanden overleden kind

De nabestaandenregeling is er ook voor overleden kinderen. Hoewel deze kinderen niet meer leven, is er een sterk gevoel dat ook deze kinderen erkenning verdienen. Nabestaanden krijgen een erkenningsbrief en een geldbedrag, hetzelfde als bij de kindregeling. Het bedrag is gekoppeld aan de leeftijdsgroepen zoals bij de kindregeling. Er wordt gekeken naar de leeftijd die het kind had toen het overleed. Als het kind na 1 juli 2023 overlijdt, dan wordt gekeken naar de leeftijd van het kind op 1 juli 2023.

Voorbeeld: Als de leeftijd bij overlijden 15 jaar was, ontvangt de nabestaande een bedrag van € 6.000.

Verder lezen

Deel deze pagina

Op deze pagina