Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Ex-toeslagpartnerregeling

Bij de aanpak van de kinderopvangtoeslag is tussen 2005 en 2019 veel niet goed gegaan. Daarbij zijn we de gevolgen voor de betrokken ouders uit het oog verloren. Die fouten uit het verleden vergoeden we ook voor ex-toeslagpartners.

Over de regeling

Het kabinet heeft besloten om ook ex-toeslagpartners te vergoeden.

Dit kunt u verwachten

U kunt vanaf september 2023 een brief verwachten als u in aanmerking komt voor de regeling. U hoeft hiervoor niets te doen.

Uitgeschreven tekst

De ex-toeslagpartnerregeling

Als ex-toeslagpartner kunt u hulp en geld krijgen, als u ook gedupeerd bent door de fouten bij de kinderopvangtoeslag. De ex-toeslagpartnerregeling is bedoeld om u te helpen een nieuwe start te maken. In deze video wordt duidelijk hoe de regeling werkt en waaruit de regeling bestaat.

Aanmelden voor de regeling is nodig. De meeste ex-toeslagpartners zijn bij UHT bekend. Vanaf september 2023 kunnen zij een aanmeldbrief ontvangen en zich aanmelden. De brieven worden verstuurd in groepen. Zo kan iedereen goed geholpen worden.

In de aanmeldbrief die u hebt ontvangen staat een QR code. Scan de QR-code met uw telefoon. Dit kan via uw camera. Om het digitale aanmeldformulier in te vullen moet u eerst inloggen met uw DigiD. Hebt u daar hulp bij nodig? Bekijk de video 'Aanmelden ex-toeslagpartnerregeling'. U vult het digitale aanmeldformulier in en verstuurt het.

Nadat u zich hebt aangemeld ontvangt u binnen 4 weken een bevestiging daarvan via de post. UHT onderzoekt of u in aanmerking komt voor de regeling.

Wij gaan uw aanmelding beoordelen. En we gaan kijken of u aan de voorwaarden voldoet. Wit u weten welke voorwaarden dat zijn? Kijk dan naar de video “Voorwaarden extoeslagpartnerregeling”.

Is de regeling voor u bedoeld? Dan ontvangt u een beschikking waar in staat dat u recht hebt op geld en hulp. U ontvangt ook een beschikking als u niet in aanmerking komt voor de regeling.

Hebt u in het aanmeldformulier aangegeven dat u contact met ons wilt? Bijvoorbeeld bij vragen of om uw situatie met een medewerker te bespreken. Dan bellen we u.

Staat in de beschikking dat u recht hebt op de regeling, dan ontvangt u € 10.000. Dat bedrag maken wij over op het rekeningnummer dat wij van u hebben. Dat is het rekeningnummer dat de Belastingdienst gebruikt voor uw toeslagen en inkomstenbelasting.

Wilt u het geld op een andere rekening ontvangen? Of wilt u het geld later ontvangen? Dan hebt u tot 3 weken na de datum die op de beschikking staat de tijd om dit door te geven. U kunt daarover contact opnemen met ons. Wij kunnen u daarmee helpen.

Als u de beschikking hebt ontvangen waarin staat dat u recht hebt op de regeling, dan hebt u ook recht op hulp van uw gemeente, dan heet brede ondersteuning. Zij nemen contact met u op. U kunt ook zelf contact opnemen met uw gemeente voor hulp bij uw financiën, gezin, werk, wonen en zorg.

Hebt u in het aanmeldformulier aangegeven dat u hulp nodig hebt van het OTB team omdat u in het buitenland woont? Dan nemen zij contact met u op.

Hebt u schulden? En hebt u daarbij hulp nodig? Sociale Banken Nederland kan u helpen bij achterstanden in betalingen van schulden. Bijvoorbeeld die u hebt bij bedrijven zoals uw energiebedrijf of de verhuurder van uw woning. Dit zijn private schulden. U kunt zich daarvoor zelf aanmelden bij www.sbn.nl bij het loket ‘private schulden’.

Publieke schulden zijn schulden bij de overheid. Zoals SVB, UWV en de Belastingdienst. Sommige van deze schulden kunnen worden kwijtgescholden. Op de site voor ex-toeslagpartners leest u hier meer over.

Hebt u meer schade dan € 10.000. Lees op de site voor ex-toeslagpartners wat u kunt doen bij ‘Hulp bij meer schade’.

Meer informatie of chatten kan via de site toeslagen.nl/ex-toeslagpartner. Volg ons op Facebook pagina Herstelkinderopvangtoeslag. Bel gratis 0800 - 2 358 358. Vanuit het buitenland: +31 555 385 385. Bellen is dan niet gratis.

Uitgeschreven tekst

Voorwaarden voor de ex-toeslagpartnerregeling

Als ex-toeslagpartner kunt u hulp en geld krijgen, als u ook gedupeerd bent door de fouten bij de kinderopvangtoeslag. Veel ex-toeslagpartners zijn bij ons bekend en krijgen vanzelf een brief. Om in aanmerking te komen voor de ex-toeslagpartnerregeling moet u voldoen aan 3 voorwaarden.

Voorwaarde 1. Uw ex-partner is erkend gedupeerd en u bent uit elkaar gegaan vóór dat uw ex-partner een compensatiebedrag ontving. En bent u zelf niet voor een herstelregeling van de kinderopvangtoeslag in aanmerking gekomen? Dan voldoet u aan de eerste voorwaarde.

Voorwaarde 2. Was u toeslagpartner van de gedupeerde aanvrager van de kinderopvangtoeslag? Alleen ex-toeslagpartners komen in aanmerking voor de regeling. Een ex-toeslagpartner kan ook een familielid of huis- genoot zijn. Zo ja, dan voldoet u aan voorwaarde 2.

Voorwaarde 3 bestaat uit 2 mogelijkheden. U hoeft maar aan 1 mogelijkheid te voldoen, A. Of B. Mogelijkheid A: U was toeslagpartner in een jaar waarin u en uw toeslagpartner gedupeerd werden. En de kinderopvangtoeslag werd voor dat jaar aangevraagd voor uw kind of pleegkind. Dan voldoet u aan mogelijkheid A. Of mogelijkheid B: Was u toeslagpartner toen u de beschikking ontving waarmee uw gezin gedupeerd werd? En bent u, nadat u de brief hebt ontvangen waarmee wij u en uw gezin dupeerden, nog minimaal 1 jaartoeslagpartner gebleven? Dan voldoet u aan mogelijkheid B. Als u aan de eerste en de tweede en de derde voorwaarde voldoet, dan komt u in aanmerking voor de regeling. U ontvangt vanzelf een brief waarmee u zich kunt aanmelden.

Lees meer informatie of chat op www.toeslagen.nl/ex-toeslagpartner en volg ons op Facebook, pagina Herstel Kinderopvangtoeslag. Bel gratis 0800 - 2 358 358. Vanuit het buitenland: +31 555 385 385. Bellen is dan niet gratis.

Veelgestelde vragen

Hebt u vragen over de ex-toeslagpartnerregeling? Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen.

Let op!  Ex-toeslagpartners krijgen vanzelf bericht

De meeste ex-toeslagpartners die recht hebben op de ex-toeslagpartnerregeling zijn bij ons bekend. Zij krijgen vanzelf een brief met daarin meer uitleg. We sturen brieven in groepen.