Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Commissie Werkelijke Schade (CWS)

Als u onterecht kinderopvangtoeslag moest terugbetalen, krijgt u dat geld terug. Is dat ook uw werkelijke schade? Misschien hebt u extra kosten gemaakt door bijvoorbeeld inkomensverlies of emotioneel leed. Voor dit soort schade is de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Deze commissie is ingesteld door de staatssecretaris en onafhankelijk.

Let op!  Nieuw schadekader CWS

De CWS heeft een nieuw schadekader ontwikkeld en een nieuwe werkwijze. Op 1 juli 2024 publiceerde de CWS dit aangepaste kader. Het schadekader gaat over de vergoeding van de werkelijke schade.

Op alle nu in behandeling zijnde adviezen en nieuwe adviezen van CWS, en alle daarop gebaseerde beschikkingen wordt dit kader van toepassing.

Het ministerie van Financiën gaat nog onderzoeken en beoordelen welk effect het aangepaste kader heeft op eerder verstrekte definitieve beschikkingen. Daarover volgt zo spoedig mogelijk vanuit het ministerie meer informatie voor ouders. U hoeft daarvoor op dit moment geen actie te ondernemen.

Met het schadekader en de nieuwe werkwijze wil de CWS in het belang van de ouder de procedure vereenvoudigen en versnellen.

Werkelijke schade

U kunt zich bij CWS melden als uw schade hoger is dan wij vergoeden op basis van de integrale beoordeling. Dit noemen we werkelijke schade. Het gaat dan om alle schade die u door de problemen met uw kinderopvangtoeslag hebt geleden. Bijvoorbeeld:

  • emotionele schade van u en uw gezin;
  • kosten voor vervangende kinderopvang;
  • vermogensschade (u moest bijvoorbeeld spullen voor een te lage prijs verkopen);
  • inkomensschade (u kon minder werken);
  • kosten door studievertraging.

Let op: de CWS kijkt niet naar uw eventuele schulden. Hebt u hulp bij schulden nodig? Ga dan naar Hulp bij uw schulden.

Het verschil tussen schade en schulden is niet altijd makkelijk en duidelijk. Ons advies is daarom om professionele rechtsbijstand van een advocaat te zoeken. Een advocaat kan u helpen te bepalen wat schade is en welke schade verband houdt met het terugbetalen van toeslagen.

Tip!  Gratis hulp van een advocaat

Ouders die dat willen, kunnen gratis hulp van een advocaat krijgen. Meer informatie hierover staat op de pagina over gratis hulp van een advocaat.
Wilt u liever zelf een advocaat inschakelen? Ook dat kan! Op de website van de CWS staat meer informatie.

Taakverdeling CWS en UHT

De CWS neemt uw verzoek in behandeling en beoordeelt of u recht heeft op aanvullende compensatie. Na de behandeling stelt CWS een advies op voor de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). UHT is als bestuursorgaan wettelijk verplicht om te toetsen en controleren of dit advies zorgvuldig tot stand is gekomen. Bijvoorbeeld of CWS goed heeft uitgelegd welke schade voor vergoeding in aanmerking komt. UHT beoordeelt vervolgens het advies en besluit daarna of u aanvullende schadevergoeding ontvangt. Na ons besluit ontvangt u een brief met de beslissing en het advies van CWS.

Bent u het oneens met ons besluit? Neem dan vooral eerst contact met ons op. Dan kunnen we kijken of we uw vragen kunnen beantwoorden. Komen we er samen niet uit, dan kunt u bezwaar maken.

Meer informatie over de behandeling van uw verzoek vindt u op de website van de CWS.

Over de Commissie Werkelijke Schade

De staatssecretaris van Financiën stelde de CWS in juni 2020 in. De leden zijn onafhankelijk en hebben nooit bij de Belastingdienst/Toeslagen gewerkt.

Verder lezen

Deel deze pagina