Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Ik heb schulden, wat nu?

Veel ouders hebben schulden gekregen door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Wij doen er alles aan om veel van deze schulden zo snel mogelijk op te lossen zodat ouders een nieuwe start kunnen maken. We leggen stap voor stap uit hoe we ouders met schulden verder kunnen helpen.

Publieke en private schulden pauzeren

Nadat u zich bij ons hebt gemeld, pauzeren de Belastingdienst, Toeslagen en andere publieke organisaties zoals gemeenten, DUO en het CAK de schulden die u bij hen hebt. Het gaat om schulden die zijn ontstaan voor 1 januari 2021. Hier hoeft u zelf niets voor te doen. Deze pauze geldt in ieder geval totdat duidelijk is of u wel of geen recht hebt op compensatie.

Ter informatie! 

De pauzeknop gaat alleen in voor schulden, niet voor uw normale maandelijkse betalingen zoals motorrijtuigenbelasting, energie, water of een krantenabonnement. U moet deze dus gewoon blijven betalen.

Blijkt na de eerste toets of de integrale beoordeling dat u gedupeerd bent, dan worden publieke én private schulden voor 1 jaar gepauzeerd. Deze pauzeknop geldt ook voor uw huidige toeslagpartner.

Hoe worden mijn schulden opgelost?

De Belastingdienst, Toeslagen en andere publieke organisaties schelden de meeste schulden kwijt die zijn ontstaan vóór 1 januari 2021. Die van u, maar ook die van uw huidige toeslagpartner. U hoeft hier niets voor te doen.

Private schulden van gedupeerde ouders worden zoveel mogelijk afbetaald. We lossen de meeste schulden af die ontstaan zijn tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021. Zo kunt u met het bedrag dat u hebt gekregen een nieuwe start maken.

Een nieuwe start

We vinden het belangrijk dat gedupeerde ouders zo snel mogelijk een nieuwe start kunt maken. Negatieve BKR-registraties kunnen dit in de weg staan. Ook opnieuw een verzekering afsluiten is niet altijd mogelijk. We willen dat deze problemen zo snel mogelijk opgelost worden.

Bijzondere situaties

Wat gebeurt er met de toeslagen die ik over 2020 terug moet betalen? De definitieve beschikking hiervan komt later.

Toeslagen die in 2021 of later worden vastgesteld, maar die gaan over de jaren tot 1 januari 2021 schelden we kwijt. Alleen als er sprake is van misbruik kan dit kwijtschelding in de weg staan.

Wanneer worden mijn schulden gepauzeerd?
Soort schuldWat is gepauzeerd?Vanaf wanneer?Wat moet ik doen?
Publieke schuldAlle openstaande achterstallige betalingen worden gepauzeerd.Vanaf +- 2 weken nadat u zich aangemeld hebt voor herstel.Niets. Na aanmelding worden uw publieke schulden gepauzeerd.
Private schuldAlle openstaande achterstallige betalingen die zijn ontstaan vóór de ingang van de pauzeknop.Vanaf het moment dat u € 30.000 hebt gekregen.U moet schuldeisers laten weten dat u gedupeerd bent en dat de vordering op uw schulden gepauzeerd is. Dit kunt u doen via de brief die u van ons gekregen hebt.
Wat gebeurt er met belastingschulden in de toekomst? Bijvoorbeeld de inkomstenbelasting van 2019 en 2020, waarvan op dit moment nog geen aanslag is opgelegd.

Belasting- en Toeslagschulden waarvan u in 2021 en/of later een aanslag krijgt worden ook kwijtgescholden. Wij schelden deze aanslagen direct na het opleggen kwijt. U krijgt hiervan op dat moment bericht (via een beschikking).

Wat gebeurt er met schulden die ik al heb afbetaald?

Afbetaalde schulden vallen niet onder deze regelingen. Maar hebt u uw schulden afgelost (vóór de schuldenregeling bekend is gemaakt) met compensatie die u eerder van ons gekregen hebt? Dan kan dat een uitzondering zijn. Daarvoor zoeken we nog naar een oplossing.

Deel deze pagina

Op deze pagina