Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Schulden die we niet kunnen oplossen

Sommige schulden kunnen wij helaas niet voor u oplossen. Deze schulden moet u weer betalen als de pauzering eindigt. Ook als u gedupeerd bent.

Schulden bij de overheid die we niet oplossen

Schulden bij de overheid die voor 1 januari 2006 of vanaf 1 januari 2021 zijn ontstaan, moet u zelf betalen. De organisaties waar u schulden hebt nemen contact met u op als de pauzering eindigt. Hebt u hulp nodig bij het betalen van deze schulden? Neem dan zelf contact op met de organisatie. Zij kunnen u bijvoorbeeld helpen met een betalingsregeling.

Schulden bij de overheid die niet aan de voorwaarden voldoen

Ook sommige schulden bij de overheid die wél tussen 1 januari 2006 en 1 januari 2021 zijn ontstaan, kunnen niet worden opgelost. Dit komt dan doordat de schulden niet aan de voorwaarden voldoen. Bij een strafrechtelijke boete bijvoorbeeld, of een schuld die is ontstaan door ernstig misbruik. Ook deze schulden moet u zelf betalen.

Schulden bij bedrijven die we niet oplossen

Schulden bij bedrijven die vanaf 1 juni 2021 zijn ontstaan, moet u altijd zelf betalen. Ook als u deze schulden tijdelijk niet hoefde te betalen omdat ze gepauzeerd waren. Bedrijven waar u schulden hebt nemen contact met u op. Vaak kunt u de schuld in delen terugbetalen.

Schulden bij bedrijven die niet aan de voorwaarden voldoen

Sociale Banken Nederland (SBN) wijst soms ook schulden af die wél tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 zijn ontstaan. Dat komt dan doordat de schulden niet aan de voorwaarden voldoen. Bij gebrek aan bewijs bijvoorbeeld of als het gaat om een hoofdsom of een schuld aan een familielid.

Belangrijk!  Nu direct hulp nodig?

Zit u in de problemen door schulden bij bedrijven? Bijvoorbeeld omdat u mogelijk uit uw huis wordt gezet, een deurwaarder voor de deur staat of er beslag is gelegd op uw inkomen? Bel dan het Serviceteam: 0800 – 2 358 358 (gratis). Zij brengen u direct in contact met het Brede Hulp Team. Zij gaan na of het spoed is en helpen u direct.

Maak een overzicht van uw schulden

Als u meerdere schulden hebt is het handig om een overzicht te maken van deze schulden. Dit kunt u zelf doen:

 • Hebt u schulden bij Dienst Toeslagen of de Belastingdienst? Neem dan contact met ons op. Het is ook mogelijk om te bellen met de Belastingtelefoon: 0800-0543.
 • Hebt u schulden bij andere overheidsorganisaties, zoals UWV en DUO? Neem dan contact op met deze organisaties en vraag om een schuldenoverzicht.
 • Hebt u schulden bij bedrijven? Op de website van Schuldenwijzer vindt u een overzicht van schulden die bekend zijn bij de gerechtsdeurwaarders. Als u andere schulden bij bedrijven hebt, staan deze niet in dit overzicht. Neem dan direct contact op met de bedrijven en vraag om een schuldenoverzicht.

Hulp nodig of behoefte aan contact?

Een overzicht maken en afspraken maken met de organisaties waar u schulden hebt, kan lastig zijn. Lukt dat niet en hebt u hulp nodig? Of hebt u behoefte aan contact met mensen in dezelfde situatie? Er zijn verschillende organisaties die u hierbij kunnen helpen:

 • Uw gemeente
  Uw gemeente kijkt samen met u welke hulp en ondersteuning u nodig hebt. Ze kan bijvoorbeeld schuldbemiddeling of schuldsanering aanbieden.
 • Geldfit
  Geldfit geeft gratis informatie over geld in uw situatie. Geldfit geeft tips en/of een persoonlijk anoniem advies. En denkt met u mee.
 • De organisaties waar u schulden hebt
  Vragen die gaan over een schuld bij een overheidsorganisatie of bedrijf, kunt u het beste bij de organisatie zelf stellen. Vaak is er een betalingsregeling mogelijk.
 • Lotgenotencontact
  Via de Lotgenotenlijn kunt u praten met andere gedupeerde ouders. Lees meer op de website van Lotgenotencontact.
 • Hebt u overige vragen? Neem dan contact met ons op.

Deel deze pagina