Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Ik ben toeslagpartner

Veel ouders die zich bij ons melden, hebben een toeslagpartner. Dat is degene, met wie ze de toeslag aanvroegen. De regelingen voor schulden gelden ook voor toeslagpartners van gedupeerde ouders.

De pauzeknop geldt voor gedupeerde ouders en hun toeslagpartners op het moment dat zij hun eerste vergoeding hebben gekregen. Meestal is dat de € 30.000 van de Catshuisregeling. Ook de regeling voor kwijtschelding geldt voor deze toeslagpartners. En daarnaast voor mensen die toeslagpartner waren op 31 december 2020. Maar alleen als de gedupeerde ouder zich op zijn laatst op 1 juni 2021 heeft aangemeld bij UHT.

Voorbeeld 1: Monique en Henk

Monique is een gedupeerde ouder. Zij heeft op 16 mei 2021 € 30.000 gekregen. Haar man heet Henk. Hij is op 16 mei haar toeslagpartner. Zijn pauzeknop gaat dus in op 16 mei 2021.

Voorbeeld 2: Sharida en Humberto

Sharida is een gedupeerde ouder. Zij heeft op 1 februari 2021 € 10.000 compensatie gekregen. Sharida kreeg daarna op 2 juni 2021 nog eens € 20.000. Opgeteld is dat de € 30.000 van de Catshuisregeling. Haar man, Humberto, is op 2 juni 2021 haar toeslagpartner. Zijn pauzeknop gaat dus in op 2 juni 2021.

Bent u toeslagpartner?

Het is belangrijk om schuldeisers te laten weten dat u partner van een gedupeerde ouder bent. In de brief die u krijgt staat een code waarmee u dit kunt aangeven bij de schuldeiser. Dit is een andere code dan die van uw partner. Heeft de schuldeiser toch nog vragen, bel dan het Serviceteam op nummer 0800 - 2 358 358.

Zijn uw schulden kwijtgescholden of afbetaald? Dan moet uw schuldeiser uw negatieve BKR-registratie weghalen. Dat kan hij doen met de code in de brief.

Planning

Nadat uw partner € 30.000 of een aanvulling tot € 30.000 heeft gekregen, sturen wij de brief met code. We betalen elke 2 weken uit en sturen dus elke 2 weken brieven met code voor de schuldeisers.

Nog niet alle toeslagpartners zijn bij ons bekend

Van een deel van de ouders weten we nog niet zeker wie hun toeslagpartner is. Een deel van de ouders heeft geen toeslagpartner. Een ander deel heeft wel een toeslagpartner, maar de informatie daarover kunnen we (nog) niet uit de systemen halen. Bijvoorbeeld door wijzigingen in het afgelopen jaar, of door ontbrekende informatie. Op dit moment werken we aan een oplossing om deze toeslagpartners in beeld te krijgen.

Wilt u weten of wij uw toeslagpartner in beeld hebben? Gebruik dan het hulpmiddel Heb ik een toeslagpartner? Vul in dat het om 2020 gaat.

Ex-toeslagpartners

We beseffen dat er ook ex-toeslagpartners zijn die schulden hebben door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Het kabinet heeft voor ex-toeslagpartners een financiële tegemoetkoming opgesteld en waar nodig een aanvullende schade- en schuldenaanpak. Lees hier meer over op de pagina over de ex-toeslagpartnerregeling.

Veelgestelde vragen

Wat is een toeslagpartner?

Een toeslagpartner is de partner van de toeslagaanvrager, die meetelt bij de toeslagen. De toeslagaanvrager is de ouder die de toeslag heeft aangevraagd. Bent u getrouwd of hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan is uw partner uw toeslagpartner. Maar ook iemand anders die op uw adres ingeschreven staat, kan uw toeslagpartner zijn. Lees meer over toeslagpartners.

Deel deze pagina