Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Zo werkt de integrale beoordeling

Bent u het niet eens met de uitkomst van de eerste toets? Of denkt u op meer recht te hebben dan de € 30.000 van de Catshuisregeling? Dan kunt u uw situatie integraal laten beoordelen.

Het is goed om te weten dat deze integrale beoordeling lang kan duren. Weet u eigenlijk al zeker dat u geen recht hebt op meer dan € 30.000? Dan is ons advies om uw zaak niet integraal te laten beoordelen. Het is namelijk niet verplicht.

Wat is de integrale beoordeling?

In de integrale beoordeling gaan we uw situatie verder bekijken. Zo kunnen we uitzoeken of u recht hebt op herstelregelingen. De uitkomst van de integrale beoordeling bepaalt of en hoeveel geld u uiteindelijk ontvangt. Een integrale beoordeling kost veel tijd. U hebt altijd recht op een integrale beoordeling, maar het is niet verplicht.

U krijgt een persoonlijk zaakbehandelaar

Als wij beginnen met de integrale beoordeling van uw situatie, dan krijgt u een persoonlijk zaakbehandelaar. Uw persoonlijk zaakbehandelaar begeleidt u door het herstelproces: van intakegesprek tot de beschikking en betaling.

Uw persoonlijk zaakbehandelaar belt u op als hij of zij aan uw zaak begint. Samen bespreekt u uw situatie en vertelt u uw verhaal. Dat kan telefonisch of u maakt een afspraak om elkaar te zien.

U kunt ook samen met uw persoonlijk zaakbehandelaar en uw gemeente praten. Dit heet een driegesprek. In dit gesprek kunt u uw verhaal vertellen en vragen stellen over het financieel herstel door UHT en de hulp die gemeenten bieden.

De integrale beoordeling in het kort

Uw persoonlijk zaakbehandelaar maakt een overzicht van alle informatie. U controleert dit overzicht levert indien nodig ontbrekende informatie aan. Als alle informatie compleet is, kijkt een beoordelaar of u recht hebt op de herstelregelingen. U ontvangt de uitkomst in het informatie- en beoordelingsformulier. Hierin ziet u precies welk bedrag u krijgt en hoe dit bedrag tot stand is gekomen.

Samen met uw persoonlijk zaakbehandelaar bespreekt u de voorlopige uitkomst van de berekening. En u bespreekt welke mogelijkheden er zijn.

Voorlopige uitkomst integrale beoordeling

Simpel gezegd zijn er 2 mogelijke uitkomsten van de integrale beoordeling: gedupeerd of niet gedupeerd. In beide gevallen hoort u eerst een voorlopige uitkomst van de integrale beoordeling:

 • Uw persoonlijk zaakbehandelaar vertelt u de voorlopige uitkomst.
 • U hoort of u recht hebt op een regeling.
 • U hoort hoeveel geld u krijgt en wanneer u dat ontvangt.
 • U ontvangt een brief met daarin de voorlopige uitkomst zoals de persoonlijk zaakbehandelaar met u besproken heeft. Dit noemen we een voorlopige beschikking.

De uitkomst staat op dit moment nog niet vast. Nadat u de voorlopige beschikking hebt ontvangen, krijgt u 2 weken bedenktijd. Tijdens deze periode kunt u nadenken of u het eens bent met de uitkomst. U kunt tijdens deze 2 weken met vragen of nieuwe informatie terecht bij uw persoonlijk zaakbehandelaar. Bent u het niet eens met uw voorlopige beschikking? Dan bespreekt u dit ook met uw persoonlijk zaakbehandelaar.

Definitieve uitkomst integrale beoordeling

De beoordeling van uw zaak is afgerond. Waar u bij de voorlopige uitkomst tijd en ruimte had voor vragen, is dat nu niet meer zo. Deze uitkomst is definitief. Er zijn 2 mogelijke uitkomsten.

Uitslag: U bent gedupeerd

Als uit de integrale beoordeling blijkt dat u gedupeerd bent, dan krijgt u een definitieve beschikking. Deze uitkomst komt als het goed is niet als een verrassing, want u hebt de voorlopige uitkomst al besproken. Belangrijk om te weten:

 • U ontvangt een brief met de definitieve beschikking.
 • In de brief staat de uitkomst met het definitieve bedrag waar u recht op hebt.
 • U bespreekt deze uitkomst met uw persoonlijk zaakbehandelaar.
 • Is uw schade hoger dan € 30.000? Dan ontvangt u het verschil.
 • Is uw schade lager dan € 30.000? Dan hoeft u dit verschil niet terug te betalen.
 • Bent u het niet eens met de uitkomst? Bespreek dit met uw persoonlijk zaakbehandelaar.
 • Hebt u extra schade door bijvoorbeeld verlies van uw inkomen of emotioneel leed? Dan kunt u een verzoek indienen bij de Commissie Werkelijke schade.

Uitslag: U bent niet gedupeerd

Als uit de integrale beoordeling blijkt dat u toch niet gedupeerd bent met de kinderopvangtoeslag, dan krijgt u een negatieve beschikking. Dit heet ook wel een afwijzende beschikking. Deze uitkomst komt als het goed is niet als een verrassing, want u hebt de voorlopige uitkomst al besproken. Belangrijk om te weten:

 • Hebt u na de eerste toets € 30.000 ontvangen? Dan hoeft u dat niet terug te betalen.
 • Hebt u geen € 30.000 ontvangen? Dan krijgt u die nu ook niet.
 • U moet uw schulden weer gaan betalen.
 • U kunt niet naar de Commissie Werkelijke Schade.

Folder integrale beoordeling

In de folder ‘Hoe werkt de integrale beoordeling?’ leest u wat u kunt verwachten tijdens de integrale beoordeling. Deze folder krijgt u via de post. Maar u kunt de folder ook downloaden als u wilt.

Verder lezen

Deel deze pagina

Op deze pagina