Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Bedenktijd

De bedenktijd is een periode waarin u nadenkt over of u het eens bent met de voorlopige uitkomst van uw integrale beoordeling.

De bedenktijd duurt standaard 2 weken (en als u verlenging aanvraagt, maximaal 6 weken) vanaf het moment dat u de brief ontvangt met de voorlopige uitkomst: de vooraankondiging. In de vooraankondiging staat of u wel of niet in aanmerking komt voor een geldbedrag (dat noemen we compensatie).

Als u een geldbedrag (compensatie) krijgt

Staat in uw brief met de voorlopige uitslag dat u in aanmerking komt voor compensatie? Dan zit bij deze brief een berekening van het geldbedrag dat u ontvangt.

Als u geen geldbedrag (compensatie) ontvangt

Hebt u geen recht hebt op een geldbedrag? Dan bespreekt uw persoonlijk zaakbehandelaar deze uitkomst met u. Daarna krijgt u deze voorlopige uitslag ook in een brief. Deze brief heet een vooraankondiging.

De uitkomst staat nog niet vast. U kunt hierover nog in overleg met uw persoonlijk zaakbehandelaar. Bent u het niet eens met de uitkomst van uw integrale beoordeling in uw vooraankondiging? Dan kunt u een reactie geven, dat noemen we het indienen van een zienswijze.

Binnen 2 weken reageren

Standaard heeft u 2 weken bedenktijd. De bedenktijd begint op dag na de datum die in de brief van de vooraankondiging staat. Ben u het niet eens met uitkomst? Dan kunt u een zienswijze indienen.

Hebt u meer dan 2 weken nodig?

Dan kunt u dat aangeven bij uw persoonlijk zaakbehandelaar. Uw bedenktijd wordt dan verlengd. U hebt dan vanaf de datum van uw voorlopige uitkomst maximaal 6 weken de tijd voor het geven van uw reactie. Voor het aanvragen van een langere bedenktijd kunt u bellen of mailen naar uw persoonlijk zaakbehandelaar.

Wanneer krijgt u geld?

Staat in de brief met de vooraankondiging dat u geld krijgt? Dan maken wij dat bedrag meteen aan u over. We wachten dus niet tot uw bedenktijd voorbij is.

Wat kunt u doen in de bedenktijd?

Tijdens de bedenktijd kunt u bijvoorbeeld bekijken of onze berekening klopt. Of misschien hebt u wel vragen over de uitkomst. Dit kunt u bespreken met uw persoonlijk zaakbehandelaar.

U kunt de uitkomst ook met anderen bespreken. Bijvoorbeeld met een juridisch adviseur. Of met vrienden of familieleden. Misschien hebben zij nieuwe ideeën over de situatie. Dingen waar u zelf nog niet aan had gedacht.

Wat kunt u doen als u nog vragen hebt over de voorlopige uitkomst?

Hebt u vragen of twijfels over uw voorlopige uitkomst? Bijvoorbeeld omdat u nieuwe informatie hebt die u aan ons wilt geven? Dan kunt u tijdens dat tijdens de bedenktijd bij ons aangeven. Dit noemen wij ook wel ‘een zienswijze indienen’.

Hoe lang duurt het voordat de uitkomst definitief is?

De definitieve uitkomst ontvangt u automatisch na het verlopen van de bedenktijd van 2 weken. U krijgt dan vanzelf deze definitieve uitkomst via een brief. Dit heet de definitieve beschikking. Hierin staat ook wat u kunt doen als u het niet eens bent met uw definitieve beschikking. Hebt u een zienswijze ingediend of een verlenging van uw bedenktijd aangevraagd ? Dan duurt het langer.

Verder lezen

Deel deze pagina

Op deze pagina