Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Zienswijze indienen

De voorlopige uitkomst van uw integrale beoordeling krijgt u via een brief thuisgestuurd, dit noemen we de voorlopige beslissing. Hebt u twijfels of vragen over de uitkomst? Dan is dit hét moment om contact op te nemen met uw persoonlijk zaakbehandelaar. U kunt nu nog vragen stellen. We noemen dat zienswijze indienen.

Redenen om te reageren

U kunt verschillende redenen hebben om te reageren. Bijvoorbeeld:

  • U hebt vragen.
  • U denkt dat de berekening van het geldbedrag niet klopt.
  • U hebt belangrijke documenten teruggevonden die u ons nog niet eerder hebt gestuurd en u denkt dat dit invloed kan hebben op de uitkomst van uw integrale boordeling.
  • U denkt dat de uitkomst niet klopt.

Binnen 2 weken reageren (zienswijze)

Als u wilt reageren, dan moet u dat binnen 2 weken na de datum van de vooraankondiging doen. We noemen dat het indienen van een zienswijze. U bespreekt dan met ons wat er volgens u niet klopt of welke twijfels u hebt, en waarom

Ter informatie!  Hebt u meer dan 2 weken nodig?

Standaard krijgt u 2 weken bedenktijd voor het indienen van uw zienswijze. Hebt u meer bedenktijd nodig? Dan kunt u dat aangeven bij uw persoonlijk zaakbehandelaar. De periode dat u uw reactie kunt geven wordt dan verlengd tot maximaal 6 weken na de datum van de vooraankondiging. Bel of mail hiervoor naar uw persoonlijk zaakbehandelaar.

Telefonisch uw reactie geven (zienswijze indienen)

Het geven van uw reactie (zienswijze) kan telefonisch. Bel met uw persoonlijk zaakbehandelaar. U krijgt na afloop een verslag van het gesprek. Wilt u uw zienswijze op een andere manier indienen? Bijvoorbeeld via e-mail of schriftelijk? Bespreek dit dan met uw persoonlijk zaakbehandelaar.

Nadat u uw reactie (zienswijze) hebt gegeven

Uw persoonlijk zaakbehandelaar bespreekt de situatie met u. Hebt u nieuwe informatie aangeleverd? Dan beoordelen wij deze informatie. Het kan zijn dat de nieuwe informatie tot een andere uitkomst leidt. Maar dat is niet altijd zo. Het bedrag dat u al hebt gekregen bij de voorlopige uitkomst, wordt in elk geval nooit lager.

Definitieve uitkomst

Nadat de gegevens zijn verwerkt, belt uw persoonlijk zaakbehandelaar u op om de definitieve uitkomst met u te bespreken. Uw persoonlijk zaakbehandelaar legt ook uit wat er met de informatie uit uw zienswijze is gebeurd. Daarna ontvangt u een brief met de definitieve beschikking van uw integrale beoordeling.

Bent u het eens met de voorlopige uitkomst?

Als u het wél eens bent met de voorlopige uitkomst in de voorlopige beslissing, dan hoeft u niets te doen. U krijgt vanzelf een definitieve uitkomst via een brief. Dit heet een definitieve beschikking.

Hoe lang duurt het voordat de uitkomst definitief is?

Geeft u binnen 2 weken na het ontvangen van de vooraankondiging met de voorlopige uitslag geen reactie? Vraagt u ook geen verlenging aan van de periode dat u uw reactie kunt geven? Dan maken wij de definitieve beschikking voor u klaar, met daarin de definitieve uitkomst van uw integrale beoordeling. U ontvangt deze definitieve beschikking na een paar weken.

Bent u het niet eens met de definitieve uitkomst?

Als u het niet eens bent met de definitieve uitkomst (definitieve beschikking), bespreek dit dan alsnog allereerst met uw persoonlijk zaakbehandelaar. Misschien zijn er onduidelijkheden die ervoor zorgen dat u het niet eens bent. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u in bezwaar gaan. Bezwaar maken kan dus alleen tegen de definitieve uitkomst.

Het verschil tussen een zienswijze indienen en bezwaar maken

U kunt uw bezwaar alleen schriftelijk opsturen. Uw brief moet aan veel regels voldoen. Veel mensen vinden bezwaar maken ingewikkeld. Het kan ook wat langer duren voordat u de definitieve uitkomst krijgt.

Daarom is het makkelijker om al eerder uw reactie (zienswijze) te geven en niet pas na het ontvangen van uw definitieve beschikking. Het is het handigst om uw reactie te geven nadat u de voorlopige uitkomst hebt ontvangen. Want daar zijn weinig regels voor. U mag ons dan bellen. Zo kunt u op een makkelijke manier laten weten wat u vindt van de uitkomst. Als uw nieuwe informatie tot een andere uitkomst leidt, dan kunnen wij simpel en snel dingen voor u veranderen.

Verder lezen

Deel deze pagina