Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Nabestaanden: dit kunt u verwachten

Nabestaanden van een overleden aanvrager van kinderopvangtoeslag helpen we om het herstel af te ronden. Bent u ontvanger van de regeling? Lees hier welke stappen we samen nemen voor het herstel.  

Deze nabestaandenregeling is er om te zorgen dat de toeslagpartner of kinderen van de overledene verder kunnen met het herstel. Dat vraagt om aandacht voor de persoonlijke omstandigheden.

Verschillende situaties

Elke situatie is daarbij verschillend. Was de ouder bijvoorbeeld al erkend gedupeerd, of niet? Een ouder kan zijn overleden nog voor de eerste toets kon worden gedaan. Maar het kan ook zijn dat al begonnen was met de integrale beoordeling. Dan maken we de integrale beoordeling samen met u af, zoals dat ook was gebeurd als uw dierbare nog had geleefd. 

Elke situatie vraagt om maatwerk dat bij die situatie past.

Begeleiding

Een vaste contactpersoon begeleidt u bij het herstel. Deze persoonlijk begeleider nabestaanden neemt uw situatie met u door.  Afhankelijk van de situatie bekijken we samen wat er nodig is. En is er behoefte aan een totaalaanpak met het Instituut Publieke Waarden? Dan kunnen de ontvangers van de regeling dat bespreken met hun begeleider.

Overzicht

Onderstaand leest u een kort en bondig overzicht van veelvoorkomende situaties. Voor de overige situaties kan de persoonlijk begeleider nabestaanden daar meer informatie over geven.

SituatieVolgende stap in herstel
Ouder had zich aangemeld, nog geen eerste toetsDe integrale beoordeling wordt gedaan met uw verhaal.
Eerste toets afgerond, maar ouder niet gedupeerdDe integrale beoordeling wordt gedaan met uw verhaal.
Eerste toets afgerond, ouder blijkt gedupeerdDe integrale beoordeling wordt gedaan met uw verhaal.
Integrale beoordeling was al gestart maar niet afgerondDe integrale beoordeling wordt alsnog voor u afgerond.
Integrale beoordeling was al gedaanU wordt begeleid door de persoonlijk begeleider bij de rechten die u nog hebt.
Ouder had zich nog niet aangemeld voor herstelNabestaanden moeten zich hiervoor zelf melden via het Serviceteam.

We geven nabestaanden zoveel mogelijk zelf de regie over hun herstel. Nabestaanden kunnen kiezen of zij gebruik willen maken van de overgebleven rechten. En UHT volgt zo veel mogelijk het tempo van de nabestaanden: zo snel mogelijk als het kan en in een lager tempo als dat nodig is.

Stap 1. Wij nemen contact op

We nemen vanaf 20 januari 2025 contact op met nabestaanden van overleden aanvragers die bij ons bekend zijn.
De persoonlijk begeleider nabestaanden stuurt een kaart en vermeldt daarin dat hij of zij gaat bellen over de regeling. Op de kaart staat ook het telefoonnummer waarmee de persoonlijk begeleider nabestaanden belt. U kunt ook al zelf bellen met uw persoonlijk begeleider nabestaanden op dat telefoonnummer.

Stap 2. Telefonisch gesprek

Tijdens het telefoongesprek informeert uw persoonlijk begeleider nabestaanden u over de regeling. Samen nemen we uw situatie met u door.

  • Eerst bespreken we of u de ontvanger van de regeling bent. Daarna geven we aan wat het betekent als u wel, of niet de ontvanger van de regeling bent.
  • Is al voor het overlijden vastgesteld dat de ouder gedupeerd is? En bent u de ontvanger van de regeling (of zijn er nog anderen)? Dan kunt u gebruik maken van de regeling.
  • Zijn er in uw gezin meerdere ontvangers van de regeling? Zoals uw broer(s) of zus(sen). Dan doorloopt u de afronding van het herstel gezamenlijk. Kinderen moeten tot en met 30 juni 2025 wachten op afronding van het herstel, omdat UHT zeker moet zijn dat alle kinderen zich hebben kunnen melden.

Stap 3. Wilt u gebruik maken van de regeling?

In het telefonisch gesprek vragen we u of u gebruik wilt maken van de regeling. U kunt zich tot en met 30 juni 2025 aanmelden. Zo hebt u voldoende tijd om te bedenken en te overleggen wat u wilt en nodig hebt. Overlijdt de ouder die zich al had aangemeld voor een herbeoordeling kinderopvangtoeslag na 1 januari 2025, dan kunnen nabestaanden zich nog 6 maanden na de datum van overlijden bij UHT melden.

Stap 4. Gewenste ondersteuning

Wilt u van de regeling gebruikmaken? Dan plant de persoonlijk begeleider nabestaanden samen met u een gesprek in. U spreekt dan over de ondersteuning die u nodig hebt.  Had de overleden ouder een persoonlijk zaakbehandelaar? Dan draagt deze de gegevens over aan de persoonlijk begeleider nabestaanden.

Stap 5. Integrale beoordeling: nabestaandenverhaal

Een integrale beoordeling is nodig om vast te stellen wat er in het verleden is gebeurd en wat de compensatie is. Als de integrale beoordeling nog niet was gedaan, wordt dat alsnog verzorgd. We doen dus geen eerste toets, maar gelijk de integrale beoordeling. Is de integrale beoordeling al afgerond? En is vastgesteld dat de aanvrager gedupeerd werd? Dan kan er direct worden doorgegaan naar stap 7.

Omdat de aanvrager van de kinderopvangtoeslag is overleden, wordt de nabestaanden gevraagd het verhaal te vertellen en volledig te maken. Daarvoor spreken we de nabestaanden en bijvoorbeeld de advocaat als de overleden aanvrager die had. Dit nabestaandenverhaal gebruiken we bij de integrale beoordeling.

Bij UHT is er een aantal persoonlijk zaakbehandelaars die de integrale beoordeling voor de nabestaanden verzorgen. Als u wilt kan uw persoonlijk begeleider nabestaanden hierbij aanwezig zijn. Als de kinderen de ontvangers van de regeling zijn, wordt ieder kind naar het verhaal gevraagd. Ook is het mogelijk om gezamenlijk het nabestaandenverhaal te vertellen.

Stap 6. Compensatie

U ontvangt een beschikking met het besluit over de integrale beoordeling. Eerst een voorlopige beschikking (de ‘vooraankondiging’), waar u nog een zienswijze bij kunt indienen. Daarna krijgt u de definitieve beschikking.

Bevestigt de integrale beoordeling dat de overleden ouder gedupeerd is? Dan ontvangen de nabestaanden financiële compensatie. Bij de beschikking ontvangt u een compensatieberekening met toelichting.

U hebt ook de mogelijkheid om bezwaar in te dienen tegen de beschikking.
Iedere ontvanger van de regeling ontvangt een beschikking. Bij meerdere kinderen wordt het geldbedrag van de compensatie eerlijk verdeeld over de kinderen die recht hebben op de nabestaandenregeling en de regeling ook willen ontvangen.

Als u vindt dat de werkelijke schade hoger is dan de geboden compensatie, kunt u een verzoek aanvullende schade indienen bij het CWS. Het CWS beoordeelt aanvragen van nabestaanden met voorrang. Uw persoonlijk begeleider nabestaanden kan u helpen om een verzoek om compensatie van aanvullende schade in te dienen.

De persoonlijk begeleider nabestaanden informeert u steeds over de stappen en uw rechten.

Stap 7. Brede ondersteuning en hulp bij schulden

Als de overleden aanvrager gedupeerd is, hebben de ontvangers van de nabestaandenregeling recht op brede ondersteuning van de gemeente en hulp bij schulden.
De gemeente kan helpen om het leven van toeslagpartner of kinderen weer op de rit te krijgen. Samen met u maken zij een plan van aanpak dat aansluit op uw behoefte.

Ook is er hulp bij schulden bij de overheid en schulden bij bedrijven.

Totaalaanpak

Voor het herstel bij gezinnen met meerdere problemen, ontwikkelt UHT  samen met het Instituut Publieke Waarden (IPW) een totaalaanpak.

Omdat deze totaalaanpak in ontwikkeling is, kan nog niet iedereen er direct gebruik van maken. Wanneer kan dat wel? De toeslagpartner kan vragen om een totaalaanpak als de integrale beoordeling is afgerond.

Vooral wanneer er meerdere problemen zijn kan de totaalaanpak nuttig zijn. Bijvoorbeeld problemen op het gebied van schulden, het gezin, wonen en werk.

Samen met iemand van het IPW en betrokken partijen die kunnen helpen de problemen op te lossen, wordt een plan van aanpak gemaakt. Betrokken partijen kunnen bijvoorbeeld zijn de woningbouwstichting, gemeente, schuldeisers of een werkgever. In het plan van aanpak wordt vastgelegd wat nodig is om weer een goede toekomst op te bouwen. Eventuele schade en afspraken uit het plan van aanpak worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.

Goede aansluiting

UHT spant zich in om de integrale beoordeling (vaststellen financiële compensatie), een aanvraag voor compensatie van aanvullende schade en hulp bij (private) schulden zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Uitgangspunt is dat nabestaanden hun verhaal maar 1 keer hoeven te vertellen. UHT legt het persoonlijke verhaal van de nabestaande vast en brengt dat over aan de organisaties met wie UHT samenwerkt aan het herstel. Uiteraard met uw toestemming. Voorbeelden van deze organisaties zijn de Commissie Werkelijke Schade, uw gemeente of de Sociale Banken Nederland (SBN).

Hebt u vragen?

Uw persoonlijk begeleider nabestaanden is er voor u. Hebt u (nog) geen persoonlijk begeleider nabestaanden? Bel dan met ons Serviceteam.

Deel deze pagina