Wet aanpassing termijnen en nabestaandenregeling hersteloperatie toeslagen in Tweede Kamer
Publicatiedatum 01-10-2024 | Laatste update 04-11-2024 |
Staatssecretaris van Financiën Nora Achahbar (Toeslagen en Douane) heeft het wetsvoorstel over aanpassingen van enkele termijnen en de nabestaandenregeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Op maandag 7 oktober is het voorstel tijdens het wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer besproken.
De Tweede Kamer en later de Eerste Kamer is gevraagd in te stemmen met het wetsvoorstel.
Regeling voor nabestaanden van overleden aanvragers
De regeling voor nabestaanden is in juni 2023 al besproken door de Tweede en Eerste Kamer. Door een aangenomen amendement bij de besluitvorming, was een aanpassing nodig in de voorgestelde wet. Na vaststelling van de aangepaste wet kan UHT starten met de nabestaandenregeling voor een overleden aanvrager. De regeling voor nabestaanden van overleden kinderen viel buiten het amendement en is al wel gestart.
Met de aanpassing worden nabestaanden zoveel mogelijk ontlast, door de verschillende stappen in het herstelproces zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Nabestaanden kunnen gebruikmaken van een persoonlijk begeleider nabestaanden die het herstelproces begeleidt en aanspreekpunt is voor alle vragen.
Daarnaast wordt voorgesteld dat ook nabestaanden een aanvraag kunnen indienen voor aanvullende compensatie voor werkelijke schade. De Commissie Werkelijke Schade (CWS) zal de verzoeken dan met voorrang behandelen.
Verlengen bezwaartermijn
Voorstel van het kabinet is om de termijn voor het indienen van een bezwaar definitief te verlengen van 6 naar 16 weken. Vanaf juli 2024 krijgen ouders al 10 weken extra tijd (‘coulance’) om een bezwaar in te dienen, bovenop de wettelijke 6 weken.
Als de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan wordt de wettelijke bezwaartermijn die UHT nu al hanteert vastgesteld op 16 weken.
Peildatum ondersteuning ouders in het buitenland
Ouders, ex-partners en nabestaanden van overleden gedupeerden in het buitenland hebben recht op brede ondersteuning als zij Nederland voor 7 juli 2020 hebben verlaten. Voorstel van het kabinet is om die peildatum te verschuiven naar 31 december 2021. Gedupeerden in het buitenland krijgen de brede ondersteuning van het Ondersteuningsteam voor ouders in het buitenland (OTB).
Wettelijke termijn indienen aanvullende schade
Het indienen van een aanvraag voor compensatie van aanvullende (werkelijke) schade is nu wettelijk mogelijk tot 1 januari 2024, of binnen 6 maanden na de definitieve beschikking over de integrale beoordeling. Het wetsvoorstel maakt indienen mogelijk tot 1 januari 2025, of net als nu binnen 6 maanden na het onherroepelijk worden van de integrale beoordeling. Aanleiding van de verruiming is de wens om gedupeerden meer tijd te bieden voor het kiezen van een schaderoute.