Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Geef uw schulden door aan loket private schulden

Hebt u schulden door de problemen met de kinderopvangtoeslag? We helpen gedupeerde ouders en toeslagpartners zoveel mogelijk om deze schulden op te lossen. U moet betalingsachterstanden aan bedrijven wel zelf ons doorgeven. Dit kan bij het Loket Private Schulden van Sociale Banken Nederland (SBN).

Private schulden zijn meestal schulden aan bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een rekening van uw energieleverancier of bol.com. We leggen uit welke schulden u kunt doorgeven, hoe u dit doet, voor wanneer u deze schulden moeten doorgeven en wat u kunt doen als u hier niet zelf uitkomt. 

Geef schulden zo snel mogelijk door

U en uw eventuele toeslagpartner moeten schulden voor een bepaalde datum indienen. Dit staat in de Wet herstel toeslagen. En wanneer u dat uiterlijk moet doen, ligt aan wanneer u vastgesteld gedupeerd bent.

 • Stond voor 1 juli 2023 vast dat u gedupeerd bent? Dan kunnen u en uw toeslagpartner private tot en met 2 januari 2024 doorgeven. Na 2 januari 2024 kunt u geen schulden meer doorgeven aan SBN.
 • Is na 1 juli 2023 vastgesteld dat u gedupeerd bent? Dan hebt u 6 maanden de tijd vanaf dat vaststond dat u gedupeerd bent. Wacht dus niet te lang. Stond bijvoorbeeld op 1 september 2023 vast dat u gedupeerd bent? Dan kunt u private schulden tot en met 1 maart 2024 doorgeven.

Bekijk welke schulden u kunt doorgeven

SBN betaalt de meeste betalingsachterstanden die ontstaan zijn tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021. Ook betaalt SBN alle extra kosten die bovenop de schuld komen. Bijvoorbeeld rente, invorderingskosten of boetes. SBN betaalt hiervoor rechtstreeks aan de schuldeiser en dus niet aan u.

Normale (maandelijkse) rekeningen zoals energie, water of uw telefoonabonnement moet u blijven betalen. SBN lost betalingsachterstanden die zijn ontstaan na 1 juni 2021 niet voor u op.

Schulden doorgeven met uw DigiD

U en uw toeslagpartner moeten schulden allebei zelf doorgeven aan SBN. U geeft daar uw private schulden door met uw DigiD. Of u downloadt een formulier om uw schulden via de post door te geven.

Al betaalde schulden doorgeven

Bent u gedupeerd en hebt u geld van ons gekregen? En hebt u daarmee een schuld betaald? Of is pas na de integrale beoordeling vastgesteld dat u gedupeerd bent en hebt u in de tussentijd schulden afbetaald? Deze al betaalde schulden worden in sommige gevallen ook vergoed.

Bekijk welke schulden u hebt

Weet u nog niet precies welke schulden u allemaal hebt? Of hebt u nog niet alle informatie over een schuld? Geef dan alvast door wat u wél weet. U kunt tot de einddatum zo vaak als u wilt schulden doorgeven aan SBN.

Misschien kan de Schuldenwijzer u helpen. Daar vindt u een overzicht van de schulden die bekend zijn bij gerechtsdeurwaarders en die we voor u kunnen oplossen. Klik op ‘Inloggen Mijn Schuldenwijzer met DigiD’ en log in met DigiD. Staan er nog schulden open? U kunt dit schuldenoverzicht meteen zelf digitaal doorgeven aan SBN.

Hulp nodig?

Lukt het u niet om zelf een overzicht van uw schulden te maken en hebt u hulp nodig? Of hebt u andere vragen over schulden doorgeven aan SBN? Meer informatie vindt u op de website van SBN.

Hebt u andere vragen aan ons? Of hebt u direct hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Het proces bij loket private schulden

U kunt uw schulden doorgeven via het loket private schulden. Wat er daarna gebeurt, wie wat doet en hoe lang het duurt, ziet u in dit stappenplan.

 1. U levert uw schuldenlijst in bij Sociale Banken Nederland (SBN).
 2. SBN controleert uw schuldenlijst en vergelijkt de bedragen met die van de schuldeiser.
 3. SBN stuurt u ongeveer na 20 weken een brief met:
  • bedragen die anders zijn. U hebt 2 weken om hierop te reageren óf
  • bedragen die wij gaan betalen.
 4. SBN betaalt de schuldeiser.
 5. De schuldeiser ontvangt na 2 weken het geld.
 6. SBN vraagt de schuldeiser om de BKR-registratie te verwijderen.

Veelgestelde vragen over loket private schulden

Ik weet niet alle schulden. Kan ik toch schulden doorgeven aan het loket private schulden?

Weet u niet alle schulden? Of hebt u nog niet alle informatie over een schuld? Geef dan alvast door wat u wél weet. U kunt tot de einddatum zo vaak als u wilt schulden doorgeven aan SBN.

Wacht hier niet te lang mee. U heeft 6 maanden de tijd om schulden door te geven vanaf dat vaststaat dat u gedupeerd bent en u recht hebt op € 30.000.

Wanneer staat vast dat ik gedupeerd ben?

Na de eerste toets of integrale beoordeling krijgt u een brief waarin staat dat u gedupeerd bent en recht hebt op compensatie en hulp. Dit noemen we een beschikking. Vanaf de datum op de brief bent u erkend als gedupeerde ouder. Bent u het eens met het besluit en bent u niet in bezwaar gegaan? Dan staat de beschikking 6 weken na de datum op de brief vast. U en uw toeslagpartner hebben dan nog 6 maanden de tijd om private schulden door te geven aan SBN.

Een voorbeeld: we stuurden u op 1 september 2023 een brief waarin staat u gedupeerd bent en recht hebt op compensatie en hulp. Na 42 dagen is het 12 oktober 2023. Vanaf 12 oktober 2023 hebben u en uw toeslagpartner nog 6 maanden de tijd om private schulden door te geven. Uw einddatum voor het Loket Private Schulden is 12 april 2024.

Wanneer staat mijn definitieve beschikking vast?

Na de integrale beoordeling is beoordeling van uw zaak afgerond. U krijgt een brief waarin staat op welk bedrag u definitief recht heeft. Dit noemen we de definitieve beschikking. Bent u het eens met ons besluit en bent u niet in bezwaar gegaan? Dan staat de definitieve beschikking 6 weken na de datum op de brief vast. U hebt dan nog 6 maanden de tijd om al betaalde schulden door te geven aan SBN. Gaat u in bezwaar en/of beroep? Dan staat de definitieve beschikking vast nadat uw bezwaar en/of beroep is afgerond.

Een voorbeeld: we stuurden u op 1 september 2023 de definitieve beschikking. Na 42 dagen is het 12 oktober 2023. Vanaf 12 oktober hebt u nog 6 maanden de tijd om al betaalde schulden door te geven. Uw einddatum voor het loket Al Betaalde Schulden is 12 april 2024.

Wanneer wordt een schuld afbetaald? En aan wie?

SBN betaalt een betalingsachterstand of onbetaalde rekening af als deze is ontstaan tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021.

SBN betaalt de schulden direct uit aan de schuldeisers. We maken het geld dus niet aan u over.

Wordt mijn lening bij vrienden of familie ook afbetaald?

Nee, informele schulden kunt u niet doorgeven aan het loket private schulden. Hebt u een lening bij familie of vrienden? En hebt u deze tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 vastgelegd bij de notaris? Dan gaat het om een formele lening. U kunt de betalingsachterstanden voor deze schuld wel doorgeven aan het loket.

Welke schulden worden vergoed?
Tot wanneer kan ik mijn schulden doorgeven aan het loket private schulden?

U hebt hier 6 maanden de tijd voor vanaf dat vaststaat dat u gedupeerd bent en recht hebt op € 30.000. Hebben we u dit voor 1 juli 2023 laten weten? Dan heeft u tot en met 2 januari 2024 de tijd om uw schulden in te dienen. We adviseren u om dit zo snel mogelijk te doen.

Komt u in een situatie van acute nood en gaat het om een betalingsachterstand die voldoet aan de regels van het loket private schulden? Mogelijk kunt u dan gebruikmaken van de noodprocedure private schulden. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat u mogelijk uw huis uit wordt gezet.

Hoe werkt de procedure?

 • Bel het Serviceteam Herstel Toeslagen: 0800 – 2 358 358 (gratis).
 • Zij brengen u direct in contact met het Brede Hulp Team. Zij gaan na of het spoed is en helpen u direct.
Volgens de deurwaarder heb ik nog schulden die ik kan indienen bij het loket Private Schulden. Klopt dit?

Dat kan. Bijvoorbeeld als u nog gerechtelijke schulden open heeft staan en deze nog niet heeft doorgegeven aan het loket private schulden. Gerechtelijke schulden zijn schulden waarvoor de schuldeiser naar de rechter is gegaan om u te dwingen om te betalen. Misschien kan SBN deze schulden voor u afbetalen.

Ik ben gebeld door SBN omdat ik nog schulden heb die ik kan indienen bij het loket private schulden. Klopt dit?

Dat kan. Bijvoorbeeld als u nog gerechtelijke schulden open heeft staan en deze nog niet heeft doorgegeven aan het loket private schulden. Misschien kan SBN deze schulden voor u afbetalen. Daarom zoeken ze contact met u. SBN weet niet om welk bedrag het gaat of bij welk schuldeiser u een schuld heeft.

Kan ik ook mijn zakelijke schulden doorgeven aan het loket private schulden?

Bent u zzp’er? Of bent u eigenaar van een eenmanszaak, maatschap, VOF, CV of een rederij? Dan bent u persoonlijk aansprakelijk voor zakelijke schulden van deze ondernemingsvormen. Daarom mag u deze schulden ook doorgeven aan het loket private schulden. Houd dan wel rekening met de zogenaamde de-minimisregeling. Door deze regeling mag uw bedrijf in 3 jaar maar maximaal € 200.000 ontvangen. Dit is een Europese wet.

Voldoet u aan de de-minimisregeling? Dan kunt u aan het loket private schulden uw zakelijke schulden doorgeven. Dit gaat als volgt:

 • Geef dan op het formulier aan dat u ondernemer bent.
 • Geef dan uw zakelijke schulden door aan het loket.
 • Een medewerker van de kredietbank neemt dan contact met u op.

Hebt u een andere vorm onderneming, bijvoorbeeld een BV, NV, stichting, of vereniging? In dat geval kunt u enkel uw privé-schulden doorgeven.

Ik zit in een Wsnp- of Msnp-traject. Kan ik bij het loket terecht?

Dit kan alleen als uw Msnp-traject op of na 5 november 2022 is gestart. U of uw schuldhulpverlener kunnen dan schulden indienen bij SBN. Meer informatie over hulp voor ouders in een Wsnp- of Msnp-traject leest u hier.

SBN heeft besloten mijn schulden (voor een deel) niet af te betalen. Ik ben het hier niet mee eens. Hoe kan ik hier bezwaar tegen maken?

Tegen een beslissing van SBN kunt u bezwaar aantekenen.
Dat doet u door een bezwaarschrift te sturen.

Vermeld in uw bezwaarschrift

 • uw naam
 • uw burgerservicenummer (BSN)
 • adres
 • telefoonnummer
 • datum
 • kopie van de beschikking van SBN waartegen u bezwaar maakt
 • waar u het niet mee eens bent
 • waarom u het daar niet mee eens bent
 • uw handtekening.

Hebt u bewijsstukken? Stuur de kopieën hiervan mee. Bewaar de originele bewijsstukken zelf. Maak ook een kopie van uw bezwaar voor uzelf.

Stuur uw bezwaar naar:
SBN
Kinderopvangtoeslag – Private Schulden
Postbus 1599
3500 BN Utrecht

Op de beschikking van SBN staat aangegeven voor welke datum uw bezwaarschrift exact ingediend moet zijn. Dat is in ieder geval binnen 6 weken na de datum op de beschikking.

Wilt u meer weten over het indienen van bezwaar, dan kunt u kijken op Hoe kan ik bezwaar maken tegen een beslissing van de overheid? | Rijksoverheid.nl.

Ik heb bezwaar gemaakt tegen de beslissing van SBN. Wat gebeurt er met mijn bezwaar?

Als SBN besloten heeft om uw schulden (voor een deel) niet af te betalen, kunt u hiertegen bezwaar maken. Zodra uw bezwaarschrift binnen is, beoordelen we uw schulden nog een keer. We kijken of de beslissing die SBN heeft genomen wel juist was.

We willen uw bezwaarschrift en schulden graag zorgvuldig bekijken. Dat kost helaas wel tijd. We proberen u binnen 6 weken via een brief te laten weten of we onze beslissing aanpassen naar aanleiding van uw bezwaarschrift.

Als het toch langer duurt, sturen we u daar ook een bericht over.

Als we vinden dat de beslissing toch anders moet zijn, passen we de eerste beslissing aan. We gaan dan toch schulden van u overnemen die eerder (deels) waren afgewezen.

Als we bij onze beslissing blijven, betalen we de schulden (of een deel van de schulden) niet af. U betaalt de schulden dan zelf. Lukt u dat niet? Of hebt u andere problemen? Misschien kan uw gemeente u helpen.

Verder lezen

Deel deze pagina