Gedupeerde ouders in Caribisch Nederland
Op deze website vindt u veel informatie over het herstel. Gedupeerde ouders in Caribisch Nederland hebben net als ouders in Nederland recht op voorzieningen. Maar sommige dingen gaan net een beetje anders als u nu buiten Nederland woont.
Welke hulp bij schulden is er voor ouders in Caribisch Nederland?
We helpen u zoveel mogelijk met uw schulden. Net zoals bij ouders in Nederland maken we onderscheid tussen schulden bij de overheid en schulden bij bedrijven. Als u gedupeerd bent, dan schelden Nederlandse overheidsorganisaties uw schulden voor 1 januari 2021 zoveel mogelijk kwijt. Ook als u nu in het buitenland woont. Het gaat om schulden bij organisaties zoals Dienst Toeslagen, de Belastingdienst en UWV.
Schulden bij buitenlandse overheidsorganisaties
Hebt u schulden bij een buitenlandse overheid die zijn ontstaan voor 1 januari 2021? Met deze organisaties delen we uw gegevens niet. Daarom moet u deze schulden zelf doorgeven aan Loket Private Schulden van SBN (Sociale Banken Nederland). Dit kan tot 6 maanden nadat vaststaat dat u gedupeerd bent. SBN betaalt deze schulden dan rechtstreeks af bij deze organisaties.
Schulden bij bedrijven in het buitenland
Hebt u schulden bij bedrijven in het buitenland en zijn deze ontstaan voor 1 juni 2021? Ook deze schulden kunt u doorgeven aan SBN. Houd er wel rekening mee dat SBN de schuld altijd moet controleren bij de schuldeiser. Bij schuldeisers in het buitenland duurt het vaak langer voordat dit lukt. Het Ondersteuningsteam Buitenland kan u helpen bij het opstellen van een schuldenlijst en het doorgeven van deze lijst aan SBN. De pauzeknop geldt niet voor buitenlandse schuldeisers. Als u schulden hebt in het buitenland kan de schuldeiser u blijven dwingen om deze schulden te betalen.
Waar kan ik terecht voor hulp en ondersteuning?
Gedupeerde ouders in Nederland kunnen contact opnemen met de gemeente waar zij wonen voor hulp en ondersteuning. Dat is voor u als ouder in Caribisch Nederland niet mogelijk. In Caribisch Nederland kunt u hiervoor terecht bij de Belastingdienst Caribisch Nederland (BCN). BCN helpt en ondersteunt u bij al uw vragen over het herstel. Denk hierbij aan vragen over gezin, financiën, werk en inkomen, wonen en zorg. De hulp en ondersteuning is bedoeld om uw leven weer op de rit te krijgen.
U kunt niet zelf contact opnemen met BCN. Ons Serviceteam Herstel Toeslagen neemt contact op met alle gedupeerde ouders in Caribisch Nederland. Wij vragen dan of wij enkele gegevens van u mogen delen met BCN. Tijdens het telefoongesprek leggen wij precies uit om welke gegevens het gaat. Na uw goedkeuring geven wij uw gegevens door aan BCN. BCN neemt dan contact met u op.
Geeft u geen goedkeuring om uw gegevens te delen met BCN? Dan kan en mag het ondersteuningsteam van BCN geen contact met u opnemen. Dat betekent dat zij u dan niet verder kunnen helpen met uw vragen over bijvoorbeeld werk of zorg.
Kan ik gratis hulp van een advocaat krijgen?
Er is een regeling voor een gratis advocaat (rechtsbijstand) voor gedupeerde ouders. Dat gaat via de Raad voor Rechtsbijstand. U kunt hiervan gebruik maken als u dat wilt. Het maakt niet uit of u in of buiten Nederland woont. Of welke nationaliteit u hebt. Wel is het zo dat u via de regeling een advocaat in Nederland krijgt. Dus geen advocaat buiten Nederland.
Had u al een eigen advocaat vóór 15 maart 2021? Dan kunt u die houden. Om gratis rechtsbijstand te geven moet uw advocaat wel 'toegevoegd' worden door de Raad voor Rechtsbijstand. Dat betekent dat uw advocaat meedoet aan de regeling. En dat de advocaat het geld dat u al hebt betaald aan u terugbetaalt.