Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Waardevolle gesprekken over aanvullende hulp kindregeling

In juni, juli en augustus is gesproken met 114 gedupeerde kinderen over de aanvullende hulp van de kindregeling. Door eerdere gesprekken met kinderen is al veel bekend over hoe de aanvullende hulp eruit moet zien. De extra gesprekken in juni, juli en augustus geven een nog duidelijker beeld van wat nodig is.

Sfeerimpressie meedenkbijeenkomst met kinderen
Let op!  Let op: dit bericht is van 20 september 2022

Ga voor meer informatie naar de pagina's over de kindregeling.

Eerder deze zomer heeft het ministerie van Financiën onafhankelijk adviesbureau Diversion gevraagd om extra gesprekken te gaan voeren met gedupeerde kinderen. De kinderen die mee wilden praten over de aanvullende hulp van de kindregeling konden zich hiervoor aanmelden.

De gesprekken

Diversion heeft in juni, juli en augustus gepraat met 114 gedupeerde kinderen van verschillende leeftijden. Deze gesprekken waren waardevol. Zowel voor de kinderen als voor de uitwerking van de aanvullende hulp. Uit de gesprekken bleek nog maar eens dat ieder verhaal uniek is. Naast meedenken over de aanvullende hulp had ieder kind nog zijn of haar eigen extra reden om mee te doen. Sommigen wilden erkenning. Of laten weten dat de problemen met de kinderopvangtoeslag nooit meer mogen gebeuren. Anderen deelden hun verhaal om andere gedupeerde kinderen te helpen. De kinderen lieten weten dat ze hun gesprek fijn vonden. En dat ze blij zijn dat er naar hen geluisterd is.

Vervolgstappen uitwerking aanvullende hulp

Door de gesprekken met de gedupeerde kinderen is er nu een nog rijkere kennis over welke aanvullende hulp nodig is. Diversion bundelt al de adviezen van de kinderen in een rapport. En deelt dit rapport met de kinderen met wie gesproken is en met het ministerie van Financiën. Het ministerie deelt het rapport vervolgens met de Tweede Kamer. Daarnaast onderzoekt het ministerie hoe het de aanvullende adviezen kan verwerken in de kindregeling.

Luisterend oor

De gesprekken over de aanvullende hulp zijn gestopt. Kinderen kunnen nog wel een luisterend oor nodig hebben. En de behoefte om te praten over de problemen met de kinderopvangtoeslag. Kinderen tussen 8 en 18 jaar kunnen hiervoor gratis en anoniem contact opnemen met de Kindertelefoon. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar kunnen contact opnemen met de Alles Oké? Supportlijn. Gedupeerden vanaf 24 jaar kunnen contact opnemen met hun gemeente. Het is ook mogelijk om contact te zoeken met andere gedupeerde kinderen op het Instagramaccount van UHT.

Verder lezen

Deel deze pagina

Op deze pagina