Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Gevraagd: kinderen van gedupeerde ouders die willen meedenken over aanvullende hulp kindregeling

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen (herstelwet) in behandeling. In dit wetsvoorstel is de kindregeling opgenomen. Er zijn gesprekken met gedupeerde kinderen over de aanvullende hulp van de kindregeling. Het bureau dat deze gesprekken voert wil graag met nog meer gedupeerde kinderen (tussen 14 en 28 jaar) in contact komen.

Let op!  Let op: dit bericht is van 29 juli 2022

Aanmelden is niet meer mogelijk.

De kindregeling bestaat uit 2 onderdelen: een financiële vergoeding en aanvullende hulp. De voorbereidingen voor de uitvoer van de financiele vergoeding zijn in volle gang. Over hoe de aanvullende hulp eruit moet zien is al veel bekend. Maar om een nóg beter beeld te krijgen van welke aanvullende hulp nodig is, zijn er nu vervolggesprekken met kinderen van gedupeerde ouders.

In gesprek met kinderen en jongeren

Het is belangrijk dat de hulp aansluit op wat kinderen van gedupeerde ouders nodig hebben. Daarom zijn er in 2020 gesprekken geweest met kinderen (van 9 tot 17 jaar) en jongeren (ouder dan 18 jaar). Deze kinderen en jongeren hebben toen advies gegeven over welke hulp nodig is. Ook adviseerden zij deze hulp vast te leggen in een herstelregeling speciaal voor kinderen van gedupeerde ouders. Dit is de kindregeling geworden.

Vervolggesprekken met kinderen en jongeren

Door eerdere gesprekken met kinderen van gedupeerde ouders is al veel bekend over hoe de aanvullende hulp eruit moet zien. Maar om een nog beter beeld te krijgen van welke hulp nodig is, zijn er nu vervolggesprekken met kinderen van gedupeerde ouders. Is er bijvoorbeeld ondersteuning en advies nodig op het gebied van geldzaken? Of hulp bij het ontwikkelen van talenten? Mist er nog iets in de kindregeling waar de kinderen behoefte aan hebben? Kinderen van gedupeerde ouders kunnen deze vragen zelf het beste beantwoorden.

Aanmelden gesprek

In opdracht van het ministerie van Financiën voert onafhankelijk expertisebureau Diversion daarom gesprekken met kinderen van gedupeerde ouders. Diversion heeft ruim 18 jaar ervaring op het gebied van jongerenparticipatie. Diversion wil graag met nog meer kinderen (tussen 14 en 28 jaar) van gedupeerde ouders in contact komen. De volgende gesprekken vinden plaats in augustus tijdens bijeenkomsten of een-op-een via de telefoon. Kinderen die mee willen praten kunnen zich aanmelden bij Diversion. Op de website van Diversion staat meer informatie over de gesprekken en ook uitleg over hoe kinderen van gedupeerde ouders zich aan kunnen melden.

Verder lezen

Deel deze pagina