Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Publieke schulden betalen tijdens of na de integrale beoordeling

Toen u zich aanmeldde bij UHT, werden uw publieke schulden tijdelijk gepauzeerd. Dit zijn schulden bij Dienst Toeslagen, de Belastingdienst en andere publieke organisaties. Op deze manier kreeg u meer rust en ruimte tijdens de beoordeling.

Als u schulden hebt bij Dienst Toeslagen en de Belastingdienst dan moet u deze weer betalen als de pauzering stopt. Houdt u hier rekening mee. U ontvangt altijd eerst brief voordat de pauzering stopt. Andere publieke en private organisaties zijn inmiddels al begonnen met ouders brieven te sturen voor wie de integrale beoordeling bij UHT is afgerond.

Hoe de hulp bij schulden er voor u precies uitziet, hangt af van uw situatie. Doe daarom de schuldencheck.

Schulden eerder afbetalen heeft voordelen

Het is niet nodig te wachten met betalen. U kunt dat ook doen als de pauzering nog loopt. Als u daar de ruimte voor hebt natuurlijk. Het voordeel van eerder afbetalen is dat u minder of geen schulden hebt als de pauzering stopt. Wij raden u aan te beginnen met het betalen van schulden ontstaan na 1 januari 2021.

Uitkomst eerste toets of integrale beoordeling

De definitieve beslissing of u wel of niet gedupeerd bent, bepaalt welke publieke schulden we kwijtschelden en welke u moet betalen.

Gedupeerd na eerste toets of integrale beoordeling

Is de uitslag van de integrale beoordeling dat u gedupeerd bent en recht hebt op herstel? Dan hoeft u alleen publieke schulden te betalen die zijn ontstaan na 1 januari 2021. De schulden van daarvoor schelden we zoveel mogelijk kwijt.

Niet gedupeerd na eerste toets of integrale beoordeling

Is de uitslag van de integrale beoordeling dat u niet gedupeerd bent? Dan moet u alle schulden weer gaan betalen. Ook schulden van voor uw aanmelding bij UHT.

Hulp nodig bij het betalen van uw schulden of behoefte aan contact?

Als de pauzering van uw schulden bij de Belastingdienst en Dienst Toeslagen stopt, moet u weer gaan betalen. Lukt dat niet of hebt u hulp nodig? Neem dan contact op. U kijkt dan samen of er bijvoorbeeld een persoonlijke betalingsregeling mogelijk is.

Er zijn ook andere mogelijkheden voor hulp:

  • Neem contact met ons op als u overige vragen hebt over uw situatie.
  • Hebt u een vraag over uw belastingzaken of toeslagen? Maak online een afspraak voor een persoonlijk gesprek bij een balie bij u in de buurt.
  • Vraag via het Serviceteam een schuldenoverzicht op om te zien welke schulden u nog hebt bij de Belastingdienst en Dienst Toeslagen.
  • Bij de meeste andere publieke organisaties kunt u in delen betalen. Ook is vaak een betalingsregeling mogelijk.
  • Hebt u vragen over uw belastingen en/of toeslagen, dan kunt u altijd bellen met de BelastingTelefoon: 0800-0543.
  • Ook uw gemeente kan u adviseren en helpen als u schulden hebt. Bijvoorbeeld wanneer u schulden hebt bij meerdere organisaties. Deze hulp is gratis. Uw gemeente kijkt samen met u welke hulp en ondersteuning u nodig hebt. Ze kan bijvoorbeeld schuldbemiddeling of schuldsanering aanbieden.

Uw schulden in een schuldenoverzicht

Weet u niet meer precies welke publieke of private schulden u hebt? Dan is het handig om een schuldenoverzicht te hebben. Zo vraagt u een schuldenoverzicht op:

Publieke schulden

Voor een overzicht van uw publieke schulden bij de Dienst Toeslagen en de Belastingdienst neemt u contact met ons op. Uw persoonlijk zaakbehandelaar kan dat niet voor u doen, dus zal u doorverwijzen naar het Serviceteam of bel met de Belastingtelefoon. Andere publieke schulden vraagt u op bij de organisaties zelf, zoals UWV, DUO, etc.

Private schulden

Op de website van Schuldenwijzer is een speciaal overzicht voor ouders die gedupeerd zijn door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Dit is een overzicht van uw schulden die bekend zijn bij de gerechtsdeurwaarders. Als u andere schulden bij bedrijven hebt, staan deze niet in dit overzicht. Het is belangrijk dat u deze schulden zo snel mogelijk zelf doorgeeft aan Sociale Banken Nederland (SBN).

Geef wijzigingen altijd door

Als er iets in uw leven verandert, is het belangrijk om dit altijd door te geven, zodat u voorkomt dat u bijvoorbeeld toeslagen moet terugbetalen. Hebt u bijvoorbeeld een nieuwe baan en bent u meer gaan verdienen? Of bent u pas gaan samenwonen? Vaak heeft zo'n verandering gevolgen voor de toeslagen die u ontvangt. Ook als u dit misschien niet verwacht. Geef deze verandering binnen 4 weken door via Mijn Toeslagen of bel de Belastingtelefoon. Zo voorkomt u dat u te veel of juist te weinig toeslagen ontvangt.

Hoe lang worden mijn schulden gepauzeerd?

Dit hangt af van uw situatie, bijvoorbeeld of al bij de eerste toets blijkt of u gedupeerd bent of pas na de integrale beoordeling. Doe de schuldencheck om te zien hoe de hulp bij schulden er voor u uitziet.

Ik kan/wil een deel van mijn schulden betalen. Met welke schulden zal ik starten?

Wij adviseren u om te beginnen met het betalen van publieke schulden die zijn ontstaan vanaf 1 januari 2021. Deze schulden komen namelijk niet in aanmerking voor kwijtschelding als blijkt dat u gedupeerd bent.

Kan ik de pauzering zelf eerder stoppen?

U kunt de pauzering niet zelf stoppen, maar u kunt wel beginnen met het betalen van openstaande schulden. De publieke organisaties waar u schulden hebt nemen contact met u op zodra de pauzering stopt.

Wat zijn andere publieke organisaties buiten de Belastingdienst en Dienst Toeslagen?

Denk daarbij aan: CJIB, UWV, DUO, het CAK, LBIO, gemeenten en de waterschappen. Kijk hier voor meer informatie over publieke schulden.

Deel deze pagina