Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Wet hersteloperatie toeslagen

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met de Wet hersteloperatie toeslagen. De wet is sinds 5 november 2022 van kracht. In de wet zijn naast bestaande regelingen, ook aanvullende regelingen opgenomen. Zoals de kindregeling en de regeling voor gedupeerden van de zorgtoeslag, huurtoeslag en/of het kindgebonden budget.

De wet geeft duidelijkheid over de onderdelen van de hersteloperatie. En over wanneer gedupeerden aanspraak kunnen maken op een bepaalde regeling.

Regelingen

In de wet zijn de volgende regelingen opgenomen:

Al bestaande regelingen

Nieuwe regelingen in deze wet

Wet aanvullende regelingen

Ex-toeslagpartners van gedupeerde ouders krijgen ook een financiële compensatie. Zij hebben hier volgens de Wet aanvullende regelingen, die sinds 15 juli 2023 van kracht is, recht op, maar alleen als zij aan de voorwaarden voldoen die in de wet staan. Lees alle informatie hierover op de pagina’s over de ex-toeslagpartnerregeling.

In de aanvullende wet is ook hulp geregeld voor nabestaanden. De nabestaandenregeling is er om te zorgen dat de toeslagpartner en kinderen van de overleden aanvrager verder kunnen met de hulp en ondersteuning. De uitvoering van de regeling voor nabestaanden van een aanvrager start naar verwachting in het derde kwartaal van 2024. De regeling is er ook voor nabestaanden van kinderen van gedupeerde ouders. De uitvoering is op 22 april 2024 gestart. Lees de informatie over deze regeling op de pagina over de nabestaandenregeling.

Verder lezen

Deel deze pagina