Ga direct naar de inhoud

Wat als we u laten weten dat u niet gedupeerd bent

Om te beoordelen of u gedupeerd bent, doet de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) een eerste toets en meestal ook een integrale beoordeling. Hebt u gehoord dat u volgens UHT niet gedupeerd bent? Dan komt u niet in aanmerking voor financieel herstel van kinderopvangtoeslag. Misschien had u deze uitkomst niet verwacht. Er komt dan veel op u af. Wat gebeurt er als u niet gedupeerd bent? En waar kunt u terecht voor hulp? De informatie op een rij.

We bellen u en sturen u een brief

Als u volgens UHT niet aan de voorwaarden voor het financieel herstel voldoet dan bellen we u. Ook ontvangt u van ons een brief (afwijzende beschikking). Bij deze brief zit een bijlage van de gemeente. Hierin staat hoe uw gemeente u kan helpen en ondersteunen.

Bezwaar

Bent u het niet eens met de afwijzing, dan kunt u bezwaar maken.

Pauzering publieke schulden stopt

Vanaf het moment dat u zich bij UHT aanmeldde voor beoordeling van uw kinderopvangtoeslag, zijn uw schulden bij een overheidsinstelling (publieke schulden) gepauzeerd. Het gaat om uw publieke schulden die voor 1 januari 2021 zijn ontstaan.

Dit betekent dat u deze publieke schulden tijdelijk niet hoefde te betalen. Nu we oordelen dat u niet gedupeerd bent, stopt deze pauzering. Dit betekent dat u deze publieke schulden moet gaan betalen.

Let op!  Pauzering stopt ook bij bezwaar

Ook als u bezwaar maakt, stopt de pauzering.

Publieke schuldeiser stuurt u een brief

Blijkt uit de integrale beoordeling dat u niet gedupeerd bent? Dan stuurt elke publieke schuldeiser u een brief over uw openstaande schuld. Hebt u publieke schulden bij verschillende schuldeisers, dan krijgt u meerdere brieven. In de brief van de schuldeiser staat informatie over de openstaande schuld die u moet betalen. En informatie over een betalingsregeling. Hebt u een vraag over deze brief? Of wilt u een betalingsregeling? Neem dan contact op met de schuldeiser.

Hulp nodig? Neem contact op met uw gemeente

Hoe de gemeente u kan helpen, ziet in dit overzicht (dit overzicht ontvangt u ook als bijlage bij de brief die u van ons ontvangt).

Hebt u vragen?

Bel dan met het Serviceteam Herstel Toeslagen. U kunt ook contact opnemen met het Serviceteam voor vragen over slachtofferhulp of wanneer u hulp van uw gemeente nodig hebt.

Verder lezen

Deel deze pagina

Op deze pagina