Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Kindregeling: hulp en brede ondersteuning

Bij het herstel van de problemen met de kinderopvangtoeslag gaat het vaak over ouders. Maar ook kinderen en jongeren zijn gedupeerd. Voor hen is de kindregeling gemaakt. Deze regeling biedt hulp op verschillende gebieden. Op deze pagina leest u meer over de hulp en brede ondersteuning.

Kinderen en jongeren hadden een grote inbreng bij het maken van de kindregeling. Ook bij het samenstellen van de brede hulp en ondersteuning. Lees meer over de kindregeling.

Hulp van de gemeente

Kinderen en jongeren kunnen voor hulp terecht bij hun eigen gemeente. Dat heet ‘brede ondersteuning’. De kinderen en jongeren bespreken dan samen met hun gemeente welke hulp nodig is. En welke hulp het beste bij hen past. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het volgen van onderwijs. Of hulp en extra zorg als ze neerslachtig zijn.

Bij de gemeente werken mensen die speciaal zijn opgeleid om de kinderen en jongeren te helpen. Kinderen en jongeren van 16 jaar en ouder kunnen zelf contact opnemen met hun gemeente. Bij kinderen jonger dan 16 jaar kunnen de ouder(s) of verzorger(s) contact opnemen met de gemeente.

Let op: kinderen en jongeren die wonen in Caribisch Nederland of een ander land buiten Nederland kunnen zelf geen brede ondersteuning aanvragen. Hebben zij wel ondersteuning nodig? Dan moet dat in het plan van aanpak van hun ouder(s)/verzorger(s) komen. Lees meer over wonen in het buitenland.

Hulp bij geldzorgen of schulden

Er is ook extra hulp beschikbaar bij geldzorgen of schulden. De gemeente kijkt samen met jongeren wat er mogelijk is. Is de jongere 18 jaar of ouder en zijn er problematische schulden? Dan kan diegene terecht bij de gemeente voor een aanbod. De gemeente helpt hen bij het aflossen van deze schulden en biedt perspectief voor de toekomst.

Aanvullend schuldhulpverleningsaanbod

Was de jongere op 1 juli 2023 18 jaar of ouder? Samen met de contactpersoon bij de gemeente wordt bepaald of de schulden problematisch zijn. Dat gebeurt op basis van de inkomsten van de jongere, uitgaven en schulden. Het bedrag van de kindregeling wordt niet meegeteld.

Heeft de jongere het bedrag van de kindregeling voor 1 november 2023 ontvangen? Dan is de gemeente tot 1 november 2024 beschikbaar voor het schuldhulpverleningsaanbod. Is het bedrag ontvangen na 1 november 2023? Dan heeft de jongere een jaar tijd na de datum van de informatiebrief om zich te melden bij je gemeente.

Meer weten over het schuldhulpverleningsaanbod? Ga naar de informatie op de website voor de kindregeling.

Aanvullende hulp

De komende tijd staat er nog meer hulp voor de kinderen en jongeren klaar. Bijvoorbeeld hulp om te verwerken van wat ze hebben meegemaakt. Of om hun talenten te ontwikkelen. Uitleg over deze hulp staat op de website kindregelingvoorjou.nl.

Anoniem praten

Soms heeft iemand net wat extra support nodig. Of de wens om te praten met iemand die luistert zonder voorkennis. Kinderen en jongeren kunnen daarvoor terecht bij deze organisaties:

Kindertelefoon voor kinderen tussen 8 en 18 jaar

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen tussen de 8 en 18 jaar die willen praten over hun mentale problemen. Ook voor gedupeerde kinderen die willen praten over wat zij meemaakten tijdens de problemen met de kinderopvangtoeslag. En daardoor nu misschien stress hebben. Of problemen op school. Bij de Kindertelefoon werken vrijwilligers die vooral luisteren naar wat de kinderen willen vertellen. Bellen en chatten met de Kindertelefoon is gratis.

Alles Oké? Supportlijn voor jongeren tussen 18 en 24 jaar

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar die support nodig hebben, kunnen contact opnemen met de Alles Oké? Supportlijn. Alles is bespreekbaar. Ook de problemen met de kinderopvangtoeslag. En de gevolgen daarvan.

Verder lezen

Deel deze pagina

Op deze pagina