Hulp van mijn gemeente
Hebt u problemen met andere dingen dan alleen uw toeslagen? Misschien kan uw gemeente u helpen. Bijvoorbeeld met werk, gezondheid of uw gezin. U bepaalt zelf of u hulp wilt van de gemeente. Dat is niet verplicht. En ook als u in het verleden al eens hulp hebt gezocht, kijkt de gemeente graag opnieuw met u mee naar wat er mogelijk is.
Krijgt u hulp van de gemeente? Dan blijft de compensatie die u krijgt hetzelfde. Als u liever geen hulp wilt van de gemeente, dan is dat ook goed. Dat verandert niets aan de behandeling door de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT).
Let op: woont u in 1 van de Caribische landen van het Koninkrijk? Dan kunt u niet terecht bij de gemeente. U kunt voor hulp en ondersteuning terecht bij de Belastingdienst Caribisch Nederland.
Wat betekent de compensatie voor mijn bijstandsuitkering?
Krijgt u € 30.000 of een andere compensatie? Dan wordt uw bijstandsuitkering gewoon doorbetaald. U behoudt dus het recht op uw uitkering. Het is wel goed om dit aan uw gemeente door te geven. Dit voorkomt misverstanden in de toekomst. Bijvoorbeeld als u belastingaangifte doet en uw banksaldo ineens veel hoger is.
Welke hulp biedt de gemeente?
Hebt u hulp van uw gemeente nodig? Dan bekijkt uw gemeente of ze u kunnen helpen. Bijvoorbeeld met uw schulden, gezondheid, werk of dagbesteding, uw gezin en wonen. Juist wanneer er sprake is van acute nood is het belangrijk om snel te kunnen doorverwijzen. Bijvoorbeeld als u geen geld hebt voor boodschappen, kleding voor uw kinderen, of een medische behandeling.
Hieronder vindt u meer voorbeelden van hoe de gemeente u kan helpen. De hulp verschilt per gemeente.
1. Hulp bij schulden
- Omgaan met geld
- Een sociale lening, noodkrediet, of een bijzondere uitkering
- Het beheren van een budget
- Advies en ondersteuning
2. Gezondheid
- Regelen van een ziektekostenverzekering
- Contact met gezondheidscentra
- Coaching en begeleiding
- Inzet van fondsen
3. Werk of dagbesteding
- Het aanbieden van een leer-werktraject
- Re-integratie, coaching en begeleiding
4. Gezin
- Opvoedondersteuning (bijvoorbeeld via een kindpakket)
- Hulp van een wijkteam op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, huiselijk geweld of jeugdhulp
- Relatiegesprekken
- Coaching, begeleiding en opvang
5. Wonen
- Zorgen voor noodopvang of een briefadres
- Hulp wanneer u uw woning niet meer kunt betalen
- Hulp bij huisvestingsproblemen
Hoe krijg ik hulp van de gemeente?
Stap 1. Ik meld mij bij de gemeente
Stap 2. Ik heb een intake en ik geef aan of het een crisishulpvraag of een gewone hulpvraag is
Stap 3. Ik maak samen met de gemeente een plan van aanpak
Stap 4. Ik voer samen met de gemeente het plan van aanpak uit
Stap 5. Ik krijg hulp van de gemeente bij het inventariseren van schulden
Stap 6. Ik krijg begeleiding van de gemeente gedurende het proces
Stap 7. Ik krijg nazorg van de gemeente
Contact met mijn gemeente
In elke gemeente is er een vaste hulpverlener voor gedupeerden van de kinderopvangtoeslag. Neem contact op met uw gemeente. Zij helpen u direct verder.
- U krijgt hulp, ongeacht de status van de compensatie. Zo nodig schakelt de gemeente extra ondersteuning in. Bijvoorbeeld juridische ondersteuning of sociaal maatschappelijk werk.
- De gemeente heeft contact met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Als u dat wil, kunt u ook samen met uw persoonlijk zaakbehandelaar met de gemeente praten. Dit heet een driegesprek en brengt een gedupeerde ouder, een brede ondersteuner van de ouder vanuit de gemeente en de persoonlijk zaakbehandelaar (UHT) in een gesprek samen. Lees hier meer over hoe uw gemeente en UHT u kunnen helpen met een driegesprek.
Gegevens uitwisselen
Vanaf september 2021 delen we alleen de gegevens van ouders die aangegeven hebben dat de gemeente mag bellen om hulp aan te bieden. Bij uw aanmelding vragen wij u of uw gemeente contact met u op mag nemen. Ook op een later moment kunt u dit nog bij ons aangeven.
Sinds 2021 delen we de volgende gegevens van de ouders met hun gemeente: naam, burgerservicenummer, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. Lees hier meer over op de pagina Gegevens delen.
De ondersteuning van de gemeente is vrijwillig. Het staat u dus vrij om de hulp wel of niet te accepteren. Hebt u geen behoefte aan hulp van de gemeente? Dan heeft dat geen gevolgen voor uw herstel. De gemeente neemt daarna ook geen contact (meer) met u op.
Ik woon nu in het buitenland
Gedupeerde ouders in Nederland kunnen contact opnemen met de gemeente waar zij wonen voor hulp en ondersteuning. Dat is voor u als ouder in het buitenland niet mogelijk. U wordt geholpen door het Ondersteuningsteam Buitenland (OTB). De externe organisatie Radar geeft invulling aan het OTB. Als u voor 7 juli 2020 in het buitenland bent gaan wonen, helpt en ondersteunt het OTB u bij al uw vragen over het herstel. Denk hierbij aan vragen over gezin, financiën, werk en inkomen, wonen en zorg. De hulp en ondersteuning is bedoeld om uw leven weer op de rit te krijgen.