Ik sta onder beschermingsbewind
Staat u onder beschermingsbewind en zit u niet in een schuldhulpverleningstraject (Wsnp of Msnp)? Dan gelden voor u dezelfde regels als voor andere ouders die gedupeerd zijn.
Ook voor u geldt de pauzeknop, uw schulden bij de overheid worden zoveel mogelijk kwijtgescholden en de achterstanden op de meeste private schulden worden opgelost. Hiervoor zijn regels, die vindt u hier.
Beschermingsbewind
Kunt u zelf niet goed uw geldzaken regelen? Bijvoorbeeld door een ziekte, handicap of psychische problemen? Dan kunt u bij de kantonrechter om beschermingsbewind vragen. U hoeft niet in een schuldhulpverleningstraject te zitten of schulden te hebben. Ook uw voogd, mentor, de gemeente of de Officier van Justitie kan beschermingsbewind voor u aanvragen.
U kunt zeggen wie u het liefst als beschermingsbewindvoerder wilt, een familielid of een professionele bewindvoerder. De kantonrechter beslist of u onder beschermingsbewind komt te staan.
Wat doet een beschermingsbewindvoerder?
De beschermingsbewindvoerder zorgt voor uw geldzaken. Uw bewindvoerder komt voor uw belangen op en houdt rekening met uw wensen. Hoe ver het bewind gaat hangt af van uw situatie. De kantonrechter besluit wat u nog zelf mag doen en wat onder het bewind valt.
Compensatie heft beschermingsbewind niet op
Staat u onder beschermingsbewind en hebt u als gedupeerde ouder ook recht op compensatie en oplossing van uw schulden? Dan blijft u onder dit bewind staan.
Twee soorten bewindvoerders
Ook bij schuldhulpverlening kan de rechter een bewindvoerder benoemen. Deze Wsnp-bewindvoerder heeft een andere rol dan een beschermingsbewindvoerder. Meer informatie over de Wsnp-bewindvoerder staat in het artikel Schuldhulpverlening en bewindvoering.