Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Schulden die we niet kunnen oplossen

Sommige schulden kunnen wij helaas niet voor u oplossen. Deze schulden moet u weer betalen als de pauzering eindigt. Ook als u gedupeerd bent.

Deze video is een samenvatting van deze pagina.
Uitgeschreven tekst

Schulden die we niet kunnen oplossen

Dienst Toeslagen, Ministerie van Financiën

We kunnen niet alle schulden voor u oplossen.

Er zijn schulden die u zelf moet betalen als de pauzering stopt. Zoals schulden bij de overheid die tussen 1 januari 2006 en 1 januari 2021 zijn ontstaan, maar niet aan de voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld een strafrechtelijke boete of een schuld die is ontstaan door ernstig misbruik. Deze schulden moet u zelf betalen. Schulden bij bedrijven die na 1 juni 2021 zijn ontstaan, moet u altijd zelf betalen. Ook als u deze schulden tijdelijk niet hoefde te betalen omdat ze gepauzeerd waren. Schulden bij bedrijven die wél tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 zijn ontstaan, maar niet aan de voorwaarden voldoen moet u ook zelf betalen. Bijvoorbeeld omdat er te weinig bewijs is of als het gaat om een schuld aan een familielid.

Als u meerdere schulden hebt is het handig om een overzicht te maken van deze schulden. Dit kunt u zelf doen: Als u schulden hebt bij Dienst Toeslagen of de Belastingdienst. Neem dan contact met ons op. Dan kunnen wij u inzicht geven in welke schulden u precies hebt. Als u schulden hebt bij andere overheidsorganisaties, zoals UWV en Duo, neem dan contact op met deze organisaties en vraag om een schuldenoverzicht. Als u schulden hebt bij bedrijven, ga dan naar de website Schuldenwijzer. Daar vindt u een overzicht van schulden die bekend zijn bij de gerechtsdeurwaarders. Dan blijven alleen nog de schulden
over die u bij bedrijven hebt die niet in dit overzicht staan. Neem zelf contact op met deze bedrijven en vraag om een schuldenoverzicht.

Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt voor hulp of contact met mensen in dezelfde situatie. Uw gemeente kijkt samen met u welke hulp en ondersteuning u nodig hebt. Ze kan bijvoorbeeld schuldbemiddeling of schuldsanering aanbieden. Geldfit geeft gratis informatie en persoonlijk anoniem advies. Vragen die gaan over een schuld bij een overheidsorganisatie of bedrijf, kunt u het beste bij de organisatie zelf stellen. Vaak is er een betalingsregeling mogelijk. En hebt u behoefte aan contact met andere gedupeerde ouders? Kijk dan bij Lotgenotencontact.

Bel of chat met ons op onze website. Of bel uw persoonlijk zaakbehandelaar.

Schulden bij de overheid die we niet oplossen

Schulden bij de overheid die voor 1 januari 2006 of vanaf 1 januari 2021 zijn ontstaan, moet u zelf betalen. De organisaties waar u schulden hebt nemen contact met u op als de pauzering eindigt. Hebt u hulp nodig bij het betalen van deze schulden? Neem dan zelf contact op met de organisatie. Zij kunnen u bijvoorbeeld helpen met een betalingsregeling.

Schulden bij de overheid die niet aan de voorwaarden voldoen

Ook sommige schulden bij de overheid die wél tussen 1 januari 2006 en 1 januari 2021 zijn ontstaan, kunnen niet worden opgelost. Dit komt dan doordat de schulden niet aan de voorwaarden voldoen. Bij een strafrechtelijke boete bijvoorbeeld, of een schuld die is ontstaan door ernstig misbruik. Ook deze schulden moet u zelf betalen.

Schulden bij bedrijven die we niet oplossen

Schulden bij bedrijven die vanaf 1 juni 2021 zijn ontstaan, moet u altijd zelf betalen. Ook als u deze schulden tijdelijk niet hoefde te betalen omdat ze gepauzeerd waren. Bedrijven waar u schulden hebt nemen contact met u op. Vaak kunt u de schuld in delen terugbetalen.

Schulden bij bedrijven die niet aan de voorwaarden voldoen

Sociale Banken Nederland (SBN) wijst soms ook schulden af die wél tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 zijn ontstaan. Dat komt dan doordat de schulden niet aan de voorwaarden voldoen. Bij gebrek aan bewijs bijvoorbeeld of als het gaat om een hoofdsom of een schuld aan een familielid.

Belangrijk!  Nu direct hulp nodig?

Zit u in de problemen door schulden bij bedrijven? Bijvoorbeeld omdat u mogelijk uit uw huis wordt gezet, een deurwaarder voor de deur staat of er beslag is gelegd op uw inkomen? Bel dan het Serviceteam: 0800 – 2 358 358 (gratis). Zij brengen u direct in contact met het Brede Hulp Team. Zij gaan na of het spoed is en helpen u direct.

Maak een overzicht van uw schulden

Als u meerdere schulden hebt is het handig om een overzicht te maken van deze schulden. Dit kunt u zelf doen:

  • Hebt u schulden bij Dienst Toeslagen of de Belastingdienst? Neem dan contact met ons op. Het is ook mogelijk om te bellen met de Belastingtelefoon: 0800-0543.
  • Hebt u schulden bij andere overheidsorganisaties, zoals UWV en DUO? Neem dan contact op met deze organisaties en vraag om een schuldenoverzicht.
  • Hebt u schulden bij bedrijven? Op de website van Schuldenwijzer vindt u een overzicht van schulden die bekend zijn bij de gerechtsdeurwaarders. Als u andere schulden bij bedrijven hebt, staan deze niet in dit overzicht. Neem dan direct contact op met de bedrijven en vraag om een schuldenoverzicht.

Hulp nodig of behoefte aan contact?

Een overzicht maken en afspraken maken met de organisaties waar u schulden hebt, kan lastig zijn. Lukt dat niet en hebt u hulp nodig? Of hebt u behoefte aan contact met mensen in dezelfde situatie? Er zijn verschillende organisaties die u hierbij kunnen helpen:

  • Uw gemeente
    Uw gemeente kijkt samen met u welke hulp en ondersteuning u nodig hebt. Ze kan bijvoorbeeld schuldbemiddeling of schuldsanering aanbieden.
  • Geldfit
    Geldfit geeft gratis informatie over geld in uw situatie. Geldfit geeft tips en/of een persoonlijk anoniem advies. En denkt met u mee.
  • De organisaties waar u schulden hebt
    Vragen die gaan over een schuld bij een overheidsorganisatie of bedrijf, kunt u het beste bij de organisatie zelf stellen. Vaak is er een betalingsregeling mogelijk.
  • Lotgenotencontact
    Via de Lotgenotenlijn kunt u praten met andere gedupeerde ouders. Lees meer op de website van Lotgenotencontact.
  • Hebt u overige vragen? Neem dan contact met ons op.

Deel deze pagina