Heb ik recht op herstel?
U geeft aan benadeeld te zijn. We starten dan met een eerste toets van uw situatie. Mogelijk komt u meteen in aanmerking voor een uitbetaling van € 30.000. Daarna volgt een integrale beoordeling. Op basis van uw verhaal kijken we waar u precies recht op hebt. Hier leest u in welke situaties u waarschijnlijk in aanmerking komt voor herstel van wat er mis is gegaan.
Tijdens de integrale beoordeling zoeken wij uit wat er in het verleden mis is gegaan met uw kinderopvangtoeslag.
Bent u vooringenomen behandeld?
We zoeken uit of Toeslagen u in het verleden vooringenomen heeft behandeld. Was u betrokken bij een groepsonderzoek waarin Toeslagen ernstige fouten heeft gemaakt?
JA
U krijgt waarschijnlijk compensatie.
NEE
Als we bekijken of u vooringenomen bent behandeld, zoeken we als eerste uit of u betrokken was bij een groepsonderzoek. Toeslagen heeft namelijk bij grote groepen onderzoek gedaan naar het misbruik van kinderopvangtoeslag. Sommige onderzoeken staan bekend onder de naam ‘CAF-11 vergelijkbaar’.
Bij deze onderzoeken heeft Toeslagen ernstige fouten gemaakt. Ze gingen er bijvoorbeeld te snel van uit dat ouders hadden gefraudeerd. Soms wisten ouders niet dat ze onderdeel waren van een groepsonderzoek. Was u betrokken bij een groepsonderzoek waarin Toeslagen ernstige fouten heeft gemaakt? Dan krijgt u waarschijnlijk compensatie.
Fouten bij de behandeling van uw zaak?
Heeft Toeslagen in het verleden in de behandeling van uw zaak ernstige fouten gemaakt?
JA
U krijgt waarschijnlijk compensatie.
NEE
Volgende stap.
Was u niet betrokken bij een groepsonderzoek, dan gaan we kijken we of er in de behandeling van uw zaak ernstige fouten zijn gemaakt. Zo kijken we of Toeslagen:
- plotseling en zonder onderzoek uw toeslag heeft stopgezet,
- (te) veel bewijsstukken opgevraagd heeft,
- u zoals het hoort een herinnering heeft gestuurd bij een ontbrekend bewijsstuk,
- bij een kleine fout meteen alle toeslag terug vroeg,
- fouten heeft gemaakt bij het behandelen van uw bezwaar.
Te hard getroffen?
Moest u toeslag terugbetalen omdat u niet kon bewijzen dat u alle opvang had betaald?
JA
U krijgt waarschijnlijk compensatie.
NEE
Volgende stap.
Moest u toeslag terugbetalen, terwijl u maar een kleine fout had gemaakt? Bijvoorbeeld een contract zonder handtekening.
JA
U krijgt waarschijnlijk compensatie.
NEE
Volgende stap.
Moest u toeslag terugbetalen, omdat u slachtoffer was van fraude? Bijvoorbeeld omdat iemand met uw (Digi)ID fraudeerde, of omdat het kinderopvangbedrijf fraudeerde.
JA
U krijgt waarschijnlijk compensatie.
NEE
U hebt geen recht op geld terug.
Afgewezen voor een persoonlijke betalingsregeling?
We zoeken uit of u onterecht bent afgewezen voor een persoonlijke betalingsregeling.
JA
U krijgt een tegemoetkoming.
NEE
U komt niet in aanmerking voor herstel. U krijgt geen tegemoetkoming.
Opzet of grove schuld?
Als Toeslagen iemand afwijst voor een persoonlijke betalingsregeling, dan is dat bijvoorbeeld omdat diegene met opzet zijn aanvraag niet goed ingevuld heeft. Of met opzet wijzigingen niet aan hen heeft door gegeven. Of nooit heeft gereageerd op brieven waarin Toeslagen om bewijsstukken vroeg.
Toeslagen is er in het verleden veel te snel van uit gegaan dat de ouder dit expres had gedaan. Of dat een ouder helemaal niet had gereageerd, terwijl dat wel het geval was. Ouders werden dan afgewezen voor een persoonlijke betalingsregeling omdat Toeslagen hen onterecht het stempel ‘opzet of grove schuld’ had gegeven. En dat had nare gevolgen voor de ouders.
Als nu blijkt dat er in werkelijkheid geen sprake was van opzet of grove schuld, dan krijgt u een tegemoetkoming.