Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Uitvoerder voor ondersteuning aan ouders in het buitenland

Radar wordt de uitvoerder voor het Ondersteuningsteam voor ouders in het buitenland. Dit bureau voor sociale vraagstukken gaat gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire in het buitenland ondersteunen. Radar heeft hiervoor de opdracht gekregen van het Ministerie van Financiën. Het ondersteuningsteam voor ouders in het buitenland (OTB) start naar verwachting vanaf half juli.

Let op!  Let op: dit bericht is van 30 mei 2022

Ga voor de laatste informatie naar de pagina voor ouders die nu in het buitenland wonen.

Brede ondersteuning in het buitenland

De hulp die het ondersteuningsteam voor ouders in het buitenland gaat bieden, is vergelijkbaar met de brede ondersteuning door gemeenten. Deze ondersteuning is gericht op 5 leefgebieden: gezin, gezondheid, financiën, werk & inkomen en wonen. Het OTB richt zich op de gedupeerde ouder in het buitenland en op de gezinsleden. Hulp kan het OTB zelf geven, bijvoorbeeld bij het doorgeven van schuldenlijsten aan het loket private banken. Bij het zoeken naar een hulpverlener. Of bij het voorbereiden van terugkeer naar Nederland. Daarnaast kan OTB ook externe ondersteuning inzetten. Dat kan in de vorm van hulp of zorg of in praktische vorm. Als een ouder de wens heeft om terug te keren naar Nederland kan het OTB ook ondersteuning bieden. Dit wordt vastgelegd in een plan van aanpak. Voor gedupeerde ouders en hun gezinsleden in het buitenland was dit nog niet mogelijk, terwijl zij wel vallen onder de herstelregelingen, Ook zij hebben behoefte aan ondersteuning bij hun herstel.

Eerst telefoon van Serviceteam

Voordat het OTB de ouders in het buitenland kan ondersteunen, belt het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag van UHT met deze ouders. De verwachting is dat er vanaf midden juli 2022 gebeld kan worden. De ouders worden hierover gebeld omdat de UHT hun gegevens niet zonder toestemming van de ouder mag delen. Tijdens het telefoongesprek legt UHT ook uit welke gegevens ze wil delen met het OTB. Pas als de ouder akkoord gaat, deelt UHT de gegevens. Het OTB neemt daarna contact op met de ouder.

950 ouders in buitenland

Er zijn nu ongeveer 950 ouders in het buitenland gedupeerd. Zij wonen in ruim 40 verschillende landen, waarvan ongeveer de helft in België en Duitsland. Deze ouders doorlopen hetzelfde proces als ouders in Nederland: een eerste toets en eventueel een integrale beoordeling door UHT. Als is vastgesteld dat zij gedupeerd zijn, krijgen zij € 30.000.

Over Radar

Radar is een bureau voor sociale vraagstukken. Het bureau werkt ruim 30 jaar samen met de overheid. Radar voert opdrachten uit voor gemeenten, de Rijksoverheid en de Europese Commissie. Er werken ongeveer 200 mensen: onderzoekers, adviseurs en jeugd- en gezinsprofessionals. Ze zijn onder meer expert op het gebied van jeugdhulp, participatie en zorg.

Verder lezen

Categorie :

Deel deze pagina