Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Gedupeerde ouders in Caribisch Nederland

Op deze website vindt u veel informatie over het herstel. Gedupeerde ouders in Caribisch Nederland hebben net als ouders in Nederland recht op voorzieningen. Maar sommige dingen gaan net een beetje anders als u nu buiten Nederland woont.

Worden mijn schulden buiten Nederland ook kwijtgescholden?

Wij willen graag dat gedupeerde ouders een nieuwe start kunnen maken, zonder schulden. We maken hierbij een onderscheid tussen publieke en private schulden. Publieke schulden zijn schulden bij Toeslagen, de Belastingdienst en andere overheidsorganisaties in Nederland. Private schulden zijn schulden bij organisaties en bedrijven die niet bij de overheid horen. Bijvoorbeeld de NS, energiebedrijven, zorgverzekeraars, woningbouwverenigingen en postorderbedrijven.

Publieke schulden schelden wij kwijt. Private schulden die zijn ontstaan tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 lossen wij op. Informele schulden, zoals schulden bij een familielid of vriend, lossen wij alleen op als de schuld bij een notaris is vastgelegd.

Schulden bij overheidsorganisaties in een ander land kunt u ook aan ons doorgeven. We betalen deze schulden dan rechtstreeks aan deze organisaties.

Waar kan ik terecht voor hulp en ondersteuning?

Gedupeerde ouders in Nederland kunnen contact opnemen met de gemeente waar zij wonen voor hulp en ondersteuning. Dat is voor u als ouder in Caribisch Nederland niet mogelijk. In Caribisch Nederland kunt u hiervoor terecht bij de Belastingdienst Caribisch Nederland (BCN). BCN helpt en ondersteunt u bij al uw vragen over het herstel. Denk hierbij aan vragen over gezin, financiën, werk en inkomen, wonen en zorg. De hulp en ondersteuning is bedoeld om uw leven weer op de rit te krijgen.

U kunt niet zelf contact opnemen met BCN. Ons Serviceteam Herstel Toeslagen neemt contact op met alle gedupeerde ouders in Caribisch Nederland. Wij vragen dan of wij enkele gegevens van u mogen delen met BCN. Tijdens het telefoongesprek leggen wij precies uit om welke gegevens het gaat. Na uw goedkeuring geven wij uw gegevens door aan BCN. BCN neemt dan contact met u op.

Geeft u geen goedkeuring om uw gegevens te delen met BCN? Dan kan en mag het ondersteuningsteam van BCN geen contact met u opnemen. Dat betekent dat zij u dan niet verder kunnen helpen met uw vragen over bijvoorbeeld werk of zorg.

Kan ik gratis rechtsbijstand krijgen?

Er is een regeling voor gratis rechtsbijstand voor gedupeerde ouders. Dat gaat via de Raad voor Rechtsbijstand. U kunt hiervan gebruik maken als u dat wilt. Het maakt niet uit of u in of buiten Nederland woont. Of welke nationaliteit u hebt. Wel is het zo dat u via de regeling een advocaat in Nederland krijgt. Dus geen advocaat buiten Nederland.

Had u al een eigen advocaat vóór 15 maart 2021? Dan kunt u die houden. Om gratis rechtsbijstand te geven moet uw advocaat wel 'toegevoegd' worden door de Raad voor Rechtsbijstand. Dat betekent dat uw advocaat meedoet aan de regeling. En dat de advocaat het geld dat u al hebt betaald aan u terugbetaalt.

Verder lezen

Deel deze pagina

Op deze pagina