Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

“Onrechtvaardigheid raakt me”

Om gedupeerde ouders zo goed en snel mogelijk te helpen, werft UHT de komende tijd honderden nieuwe medewerkers. Sommigen komen bij andere ministeries vandaan. Zoals Monique, die vanuit Sociale Zaken en Werkgelegenheid sinds begin mei gedetacheerd is als persoonlijk zaakbehandelaar.

Let op!  Let op: dit bericht is van 20 augustus 2021

Ga voor meer informatie naar de pagina over de persoonlijk zaakbehandelaar.

Monique werkt normaal als senior beleidsmedewerker bij het ministerie van SZW. De vacature voor een persoonlijk zaakbehandelaar sprak Monique aan: “Het raakt me enorm als mensen onrechtvaardig worden behandeld." Ook zij kende de schrijnende verhalen uit het nieuws. Juist als persoonlijk zaakbehandelaar kon ze een heel concrete bijdrage leveren aan het herstelproces. “Mijn werk als beleidsmedewerker bij SZW kan behoorlijk abstract zijn. In deze functie kreeg ik contact met de praktijk. Bij UHT is wat je doet en voor wie je het doet, heel tastbaar.”

Maatwerk leveren

Persoonlijk zaakbehandelaars staan aan de basis van het herstelproces voor ouders. Ze voeren gesprekken met ouders om hun verhaal op papier te krijgen, ze verzamelen stukken voor het dossier en stellen een tijdlijn op van wat een ouder overkomen is. Het complete dossier wordt overgedragen aan het beoordelingsteam waar de beslissing voor de compensatie genomen wordt.

Wat Monique opvalt: “Ieder verhaal is anders. De ene ouder is een jaar kinderopvangtoeslag geweigerd, een ander heeft onterecht moeten terugbetalen”. Een persoonlijk zaakbehandelaar levert dus maatwerk. Voordat ze dossiers in behandeling ging nemen deed Monique eerst een training van 2 weken, gevolgd door 2 weken meedraaien met servicecalls (in totaal een maand). Op dit moment heeft ze 10 dossiers onder zich. Voor 2 daarvan heeft ze al wat kunnen realiseren.

"Collega's zijn mensgericht en willen bijdragen aan de oplossing van een concreet probleem. Dat geeft energie en een doel."

Pittige werkdagen

Hoewel Monique een stevige juridische achtergrond heeft en ervaring bij SZW vindt ze het werk voor Herstel Toeslagen verantwoordelijk en pittig. Monique: “Er is veel te doen, je wilt foutloos werken en recht zetten wat onrechtmatig was. Je moet het los kunnen laten aan het einde van de dag. Gelukkig is de sfeer binnen UHT er één van grote betrokkenheid: collega's zijn mensgericht en willen bijdragen aan de oplossing van een concreet probleem. Dat geeft energie en een doel." Iemand die het hoofd koel kan houden ondanks de druk, vaart wel bij UHT. Het gaat er immers om dat je een crisissituatie verhelpt.

Persoonlijk succes

Ondanks de grote hoeveelheid werk en de nauwkeurige aanpak die vereist is, spreekt Monique al van een persoonlijk succes: “'Een ouder zei: ik voel me nu gehoord en dat heb ik nog niet eerder gehad.' Dat is waar de voldoening vandaan komt. Zorgen voor compensatie, mensen het gevoel geven dat ze gehoord en gezien worden, vertrouwen herstellen."

Monique ziet overlap met de cultuur van SZW. Het ministerie houdt zich bezig met mensen en met vergelijkbare problematiek. Medewerkers van SZW zullen via  detachering op een belangrijke wijze kunnen bijdragen aan de UHT. Monique blijft nog een tijd in de rol van persoonlijk zaakbehandelaar werken. Daarna gaat ze wel weer terug naar SZW, haar kennis en ervaringen verrijkt door haar uitstap naar het praktische UHT.

Ook werken bij UHT?

Ben je geïnteresseerd geworden in het werk bij UHT? Kijk dan welke vacatures er zijn.

Categorie :

Deel deze pagina