Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Hoe werkt de Belastingdienst filetransfer?

De Belastingdienst filetransfer is een programma waarmee u veilig bestanden kunt uitwisselen met UHT, Commissie Werkelijke Schade, Dienst Toeslagen en de Belastingdienst. Het is veiliger dan gewone e-mail, omdat de verbinding extra beveiligd is. Uw documenten en uw privacy zijn hierdoor goed beschermd.

Bestanden versturen

Hoe werkt het:

 1. U vraagt een link aan via het formulier op de webpagina waar deze service wordt aangeboden. Bijvoorbeeld op de bezwaarpagina.
 2. U krijgt binnen 24 uur van ons een e-mail met daarin een link. De afzender van deze e-mail is Belastingdienst filetransfer
 3. U klikt op de link die in de mail staat. Er verschijnt nu een venster, zie de afbeelding hieronder. De Belastingdienst filetransfer werkt helaas niet op een mobiel apparaat.
 4. Soms verschijnt er een pop-up venster. Hierin staat dat u eerst software moet installeren (IBM Aspera Connect). Deze pop-up kunt u negeren en wegklikken! U hoeft niets te installeren op uw computer. Ook de melding ’weet u het zeker dat u niets wilt installeren?‘ kunt u wegklikken.
 5. U vult in het blauwe vlak een titel in. Bijvoorbeeld: Bezwaar en uw naam.
 6. Ga naar inhoud en klik op ‘Browse for files’. U kunt nu op uw computer de juiste documenten selecteren. U kunt meerdere documenten tegelijk selecteren.
 7. Hebt u alle documenten geselecteerd die u wilt versturen, klik dan op ‘pakket verzenden’. Uw documenten worden nu op een veilige manier naar UHT gestuurd.
Screenshot van de pagina.
Het scherm dat u ziet na het klikken op de link in de e-mail.

Bestanden ontvangen

U hebt een download-uitnodiging ontvangen om bestanden de downloaden van UHT, CWS, Dienst Toeslagen of de Belastingdienst.

Hoe werkt het:

 1. Klik op de link in de uitnodiging.
 2. Soms verschijnt er een pop-up venster. Hierin staat dat u eerst software moet installeren (IBM Aspera Connect). Deze pop-up kunt u negeren en wegklikken! U hoeft niets te installeren op uw computer. Ook de melding ’weet u het zeker dat u niets wilt installeren?‘ kunt u wegklikken.

  Het kan zijn dat het bestand met een extra wachtwoord is beveiligd. Of dat bestandsuitwisseling alleen mag met IBM Aspera Connect. Dan moet IBM Aspera Connect wel geïnstalleerd worden. Hier leest u welke stappen u dan moet volgen.
 3. Er verschijnt nu een venster, zie de afbeelding hieronder. De Belastingdienst filetransfer werkt helaas niet op een mobiel apparaat.
 4. Klik op ‘Gehele pakket downloaden’ om alle bestanden in 1 keer te downloaden. Of selecteer bestanden en klik op ‘Download selected’ om de geselecteerde bestanden te downloaden.
Screenshot van de pagina.

Het scherm dat u ziet na het klikken op de link in de e-mail.

Problemen oplossen

Hebt u problemen met het ontvangen van bestanden, kijk dan op de pagina Ik heb een probleem met uploaden of downloaden van bestanden.

Verder lezen

Deel deze pagina

Op deze pagina