Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

‘Mijn eerste gesprek hier voelde informeel en laagdrempelig en dat gevoel is niet meer weggegaan’

Cynthia, administratief-juridisch medewerker bij Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen

Een paar jaar geleden rondde Cynthia een administratieve opleiding af en werkte ze een tijd als ondernemersbegeleider. Hoewel ze hiermee een druk werkend leven had, besloot ze tóch toe te geven aan haar lang gekoesterde droom: rechten studeren. Haar volgende wens was een baan die inhoudelijk beter bij deze deeltijdstudie past. Zo kwam Cynthia als administratief-juridisch medewerker bij Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen terecht.

Waarom wilde je zo graag rechten studeren?

‘Eigenlijk wilde ik van kinds af aan al rechten studeren. Je hebt als mens dagelijks met het recht te maken en ik vind het interessant om diverse casussen met behulp van het recht op te lossen. Ik denk dat het ook grotendeels komt doordat ik niet tegen onrecht kan. Dat trekt mij ook in het werk voor Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen: hier zetten we de geschiedenis recht, herstellen we wat niet goed ging bij gedupeerde ouders. Daar lever ik graag een bijdrage aan.’

Hoe zien jouw werkdagen eruit als administratief-juridisch medewerker?

‘Mijn werkdagen zijn erg divers. Wanneer er een bezwaar tegen een beschikking binnenkomt, verwerk ik dit en zorg ik dat de gemachtigde of ouder een ontvangstbevestiging krijgt. De volgende stap is het vormen van een dossier. Dan breng ik alle documenten bij elkaar zoals brieven, beschikkingen en bezwaren, maar ook de betalingsoverzichten. Ik verwerk de proceskosten als daarop aanspraak wordt gemaakt. De advocaat van de gemachtigde of ouder heeft recht op een vergoeding voor bijvoorbeeld het bijwonen van een hoorzitting.’

Wat vind je zo leuk aan je werk?

‘Allereerst is het afwisselend; geen dag is hetzelfde. Soms houd ik me de hele dag bezig met dossiervorming, dan weer met bezwaren en het verwerken van proceskostenvergoedingen. Inhoudelijk vind ik mijn werk interessant; het heeft veel raakvlakken met mijn studie. Als er een bezwaarschrift binnenkomt, vind ik het leerzaam om het door te nemen. Ook houd ik de actualiteiten en jurisprudentie bij. Ik vind het belangrijk om te weten hoe we ervoor staan in de media, hoe we naar buiten treden en hoe de Tweede Kamer denkt. Laatst bezocht staatssecretaris Aukje de Vries bijvoorbeeld ons kantoor in Utrecht. Ze was benieuwd naar hoe we werken en wilde bespreken wat wij van haar verwachten en andersom. Ik heb het idee dat ik echt een bijdrage kan leveren aan de organisatie. Als administratief-juridisch medewerker doe ik het voorbereidende werk voor de juristen. Zo help ik voorkomen dat het proces en de weg naar herstel voor gedupeerde ouders nóg langer duurt.’

Als administratief-juridisch medewerker doe ik het voorbereidende werk voor de juristen’

Hoe is je omgang met collega’s?

‘Mijn eerste gesprek hier voelde informeel en laagdrempelig en dat gevoel is niet meer weggegaan. We staan voor elkaar klaar en zoeken elkaar op. We lunchen samen, wandelen met elkaar in de pauze. Met een paar collega’s ga ik zelfs uit eten in het weekend. Een leuke en gezellige omgang met collega’s vind ik belangrijk; het bepaalt voor een groot deel of ik het naar mijn zin heb op mijn werk.’

Hoe zie je de nabije toekomst voor je?

‘Volgend jaar hoop ik mijn diploma te behalen. Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt, maar als ik de kans krijg om als jurist verder te gaan bij de Rijksoverheid, zal ik die met beide handen grijpen.

Categorie :

Deel deze pagina