Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Compensatie heeft geen invloed op andere toeslagen

Gedupeerde ouders ontvangen minimaal € 30.000, en regelmatig ook meer. Het is dan fijn om te weten dat dit geld geen invloed heeft op de hoogte van de lopende en toekomstige toeslagen die de ouder ontvangt. Het geld telt niet mee voor de huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget. Tot voor kort moesten gedupeerden dit zelf via een formulier op de website aanvragen. Dat hoeft nu niet meer. Als iemand geld ontvangt in het kader van herstel, dan geeft de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) dit automatisch door aan Toeslagen.

Let op!  Let op: dit bericht is van 29 december 2021.

Ga voor meer informatie naar de pagina over de invloed van compensatie op het inkomen.

Toeslagen ziet het geld als ‘bijzonder vermogen’. En bijzonder vermogen telt niet mee voor de huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget.

Geld gedeeld met ex-partner? Laat uw partner dan wél het formulier invullen.

Het komt voor dat een gedupeerde ouder de compensatie heeft gedeeld met zijn of haar ex-partner. De ex-partner kan dit dan zelf doorgeven aan Toeslagen. Zodat deze weet dat dit bedrag ook bijzonder vermogen is. De ex-partner vult hiervoor het formulier Verzoek bijzonder vermogen toeslagen in.

Geldt voor 3 jaar

Dit geldt voor 3 jaar. Dat betekent dat Toeslagen het compensatiebedrag in de 3 jaar ná het jaar waarin de gedupeerde ouder het geld ontving, niet meetelt bij het vermogen. Ontvangt de ouder vaker dan één keer geld? Dan rekenen we steeds 3 jaar na het jaar waarin de ouder het geld ontvangt.

Voorbeeld:

  • Een gedupeerde ouder ontvangt in april 2021 de € 30.000 uit de Catshuisregeling. Deze € 30.000 wordt niet meegeteld voor het vermogen voor de jaren 2022, 2023 en 2024.
  • De ouder ontvangt in maart 2022 nog € 25.000 compensatie. Deze € 25.000 wordt niet meegeteld voor het vermogen voor de jaren 2023, 2024 en 2025.

Niet alle compensatie is bijzonder vermogen

Niet álle geldbedragen die de ouder in het kader van herstel ontvangt, zijn bijzonder vermogen. Wel bijzonder vermogen zijn bijvoorbeeld de € 30.000 van de Catshuisregeling en een eventueel aanvullend bedrag na een integrale beoordeling.

Geen bijzonder vermogen is bijvoorbeeld geld dat de ouder ontvangt omdat hij of zij publieke of private schulden heeft afbetaald met eerder ontvangen compensatie.

Al in 2019 of 2020 geld ontvangen?

Ook als de ouder al in 2019 of 2020 een geldbedrag heeft ontvangen, dan geeft UHT dit alsnog door aan Toeslagen. Heeft de ouder voor de toeslagjaren 2020 of 2021 al een definitieve beschikking gekregen? En is er daarbij geen rekening mee gehouden dat de compensatie bijzonder vermogen is? Neem dan contact op met Toeslagen via de Belastingtelefoon.

Let op Voor de kinderopvangtoeslag geldt geen vermogensgrens. Dat betekent dat uw vermogen geen gevolgen heeft op de hoogte van uw kinderopvangtoeslag.

Hebt u vragen over dit onderwerp?

Neem dan contact op met Toeslagen via de Belastingtelefoon.

Gevolgen compensatie voor belastingen of uitkeringen

Er zijn meer situaties waarbij naar het vermogen gekeken wordt. Bijvoorbeeld om te zien of iemand in aanmerking komt voor een uitkering. Of om te zien hoeveel belasting iemand moet betalen. Het uitgangspunt is dat de compensatie geen negatief effect mag hebben voor de ontvanger.

Deel deze pagina

Op deze pagina