De voortgangsrapportages helpen ons heel zorgvuldig te zijn
Publicatiedatum 07-12-2021 | Laatste update 18-04-2024 |
Elke 2 maanden houden we de Tweede Kamer met een voortgangsrapportage op de hoogte van de hersteloperatie voor ouders die slachtoffer geworden zijn van de problemen met de kinderopvangtoeslag. Dit lijkt een wollig beleidsdocument waar ouders weinig mee te maken hebben, maar zonder dit rapport is een goed en zorgvuldig herstel niet mogelijk. Dat vertelt Marco Zoon, de coördinator van de rapportage.
Let op: dit bericht is van 7 december 2021
Deze informatie is mogelijk verouderd.
De voortgangsrapportage kinderopvangtoeslag (VGR KOT) meldt hoe het gaat met het compenseren van gedupeerde ouders. De rapportages zijn iets tussen kabinet en Tweede Kamer. Maar het mag duidelijk zijn dat het niet om de politiek gaat: de VGR is een middel om ervoor te zorgen dat gedupeerde ouders zo snel en zo goed mogelijk geholpen worden. Marco: “Bij alles wat ik doe voor de VGR, denk ik aan die ouders. Achter de cijfers in de VGR zitten mensen die het zwaar hebben. Zij verdienen onze hulp. En met de VGR kunnen we ze steeds een beetje beter helpen. Want in die rapportages stellen we vast hoe we die hulp kunnen bieden.”
11e voortgangsrapportage
Op 15 juli 2022 kwam de voortgangsrapportage voor de 11e keer uit. Lees de samenvatting van wat daarin beschreven werden.
Ook nieuw beleid
“Naast terugkijken op de afgelopen maanden vertelt de VGR ook welk nieuw beleid we hebben opgesteld om het herstel zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het herstel duurt lang en is ingewikkeld. Dat vraagt om veel beleid en veel aanpassingen in dat beleid. Om nou te voorkomen dat we de Tweede Kamer elke week een beleidsbrief moeten sturen, hebben we afgesproken dat we nieuw beleid ook in de VGR zetten. Dit werkt makkelijker en sneller. Uiteindelijk is dat ook goed voor gedupeerde ouders, want hoe sneller zij weten waar ze aan toe zijn, hoe eerder zij hun leven weer kunnen oppakken.”
Toch gaat het voor ouders vaak niet snel genoeg. Marco: “Deze ouders zijn de dupe geworden van een ingewikkeld systeem dat niet werkte. We moeten nu heel voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat het herstel wél werkt. Het is de strijd tussen snel zijn en zorgvuldig zijn. We zijn het aan hen verplicht dat het nu in één keer helemaal goed gaat. Die zorgvuldigheid is nóg belangrijker dan heel snel zijn. En de VGR helpt ons heel erg om zorgvuldig te zijn.”
Duidelijk, oplossingsgericht en sfeervol
Marco stelt de voortgangsrapportages samen van start tot verzending aan de Tweede Kamer. “Maar ik doe dat niet alleen. 10 tot 15 collega’s schrijven de teksten; ik verzamel alle stukjes van de puzzel en maak er één geheel van.” Marco vervolgt: “Op donderdag gaat het stuk naar de Kamer. De maandag erna begin ik al de volgende VGR in te plannen. Het is een proces dat zich elke keer herhaalt.”
“Dat mag niet saai worden, daarvoor is het onderwerp te belangrijk. Ik werk daarom volgens het DOS-principe: duidelijk, oplossingsgericht en sfeervol. Collega’s moeten duidelijkheid hebben: wanneer verwacht ik iets van ze en wat verwacht ik? Maar het kenmerk van een goede planning, is dat het altijd anders loopt. Dat los je samen op en zo zorg je ervoor dat we steeds die deadline voor de rapportages halen. En om er ook voor te zorgen dat iedereen enthousiast mee blijft werken, moet je de sfeer goed houden.”
Debat met de Kamer
De VGR komt tot stand in nauwe samenwerking met staatssecretaris Alexandra van Huffelen. “Zij is buitengewoon scherp, zelfs op de laatste pagina vind ik nog commentaren van haar. Gelukkig maar, want zij moet de VGR verdedigen in de Tweede Kamer. Zij reageert ook echt op het stuk dat wij opstellen. En als de VGR verstuurd is naar de Tweede Kamer, ga ik samen met haar en anderen ook het debat voorbereiden, dat altijd op de VGR volgt.”
De uitkomsten uit het debat, de moties van Kamerleden en de toezeggingen die de staatssecretaris doet, vormen de basis voor de nieuwe VGR die Marco en collega’s vervolgens gaan opstellen. “Zo is de cirkel voor ons weer rond.”