Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Tweede Kamer behandelt wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen eind september

De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen (herstelwet) 27 september. Dat besloot de commissie voor Financiën dinsdag 6 september. Aanleiding hiervoor zijn wijzigingsvoorstellen die staatssecretaris Aukje de Vries naar de Tweede Kamer stuurde.

Let op!  Let op: dit bericht is van 8 september 2022

Ga voor meer informatie naar het bericht van Wet hersteloperatie toeslagen aangenomen van 2 november 2022.

Ter informatie!  Volg de behandeling van het wetsvoorstel

De behandeling van het wetsvoorstel Wet hersteloperatie toeslagen kunt u 27 september live volgen. Van 16.30 tot 23.00 uur.

Bekijk het overleg over het wetsvoorstel

Maandag 5 september informeerde de staatssecretaris de Tweede Kamer over meerdere wijzigingen en verbeteringen aan het wetsvoorstel Wet Hersteloperatie Toeslagen (herstelwet).

Uitbreiding brede ondersteuning voor kinderen

Een van de wijzigingen gaat over de brede ondersteuning door gemeenten. Door deze wijziging kunnen straks alle kinderen van 0 tot 39 jaar die vallen onder de kindregeling terecht bij de gemeente voor brede ondersteuning. Dit geldt dan dus ook voor uitwonende kinderen. En voor kinderen van 18 tot 39 jaar van erkend gedupeerde ouders.

Andere wijzigingen en veranderingen

  • Gedupeerde ouders die vanaf 7 juli 2020 in het buitenland wonen, krijgen brede ondersteuning. Gewijzigd is dat deze ondersteuning niet geldt voor ex-partners en kinderen.
  • Informele schulden kunnen alleen overgenomen worden op basis van een notariële akte die tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 is ondertekend. Is er sprake van een rechterlijke uitspraak over de schuld? Dan mogen de bijbehorende stukken niet ouder dan 1 juni 2021 zijn.
  • Voor de al afbetaalde privaatrechtelijke schulden kan compensatie aangevraagd worden. Gewijzigd is dat alleen de gedupeerde dit kan doen.
  • Gedupeerde kinderen die niet in beeld zijn bij UHT kunnen zich aanmelden voor de kindregeling nadat het wetsvoorstel is goedgekeurd. Dit gaat bijvoorbeeld om pleegkinderen of om kinderen van overleden ouders. De termijn voor deze aanmelding is voor bepaalde gevallen gewijzigd. De termijn wordt in die gevallen met zes maanden verlengd. Kinderen van erkend gedupeerde ouders zijn al in beeld bij UHT. Deze erkend gedupeerde kinderen hoeven zich niet aan te melden voor de kindregeling.
  • In het wetsvoorstel wordt nu duidelijk gemaakt wanneer de bezwaartermijn en de beroepstermijn beginnen. Hierbij zijn de datum van de primaire beschikking en de datum van de beslissing op het bezwaar het uitgangspunt.

Overleg

Over de uitvoering van de hersteloperatie gaat de commissie voor Financiën een commissiedebat voeren met staatssecretaris Aukje de Vries. Dit debat vindt plaats op 15 september. Het debat is te bekijken via deze link.

Verder lezen

Deel deze pagina