Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Lea Bouwmeester (voorzitter Kindpanel): “De stem van kinderen moet je niet onderschatten”

Lea Bouwmeester

De kinderen van gedupeerde ouders hebben ook hun ervaringen en verhalen. Hun verhaal is belangrijk. Want sommigen kinderen dragen de gevolgen van de problemen met de kinderopvangtoeslag thuis nog steeds met zich mee. En we willen weten hoe dit kinderen heeft beïnvloed. Daarom is het Kindpanel opgericht. Een groep kinderen van getroffen ouders die onder leiding van voorzitter Lea Bouwmeester de Belastingdienst een eerlijk advies gaat geven. Maar waarom is dat belangrijk? En hoe doen ze dat? Hoe onafhankelijk is het Kindpanel? Lea legt het uit.

Let op!  Let op: dit bericht is van 16 oktober 2020.

Ga voor meer informatie naar de kindregeling.

“Ik ben Lea Bouwmeester, 40 jaar, getrouwd en 2 kinderen. Wat mij drijft is mensen een stem te geven die niet de sterkste positie hebben. Op jonge leeftijd merkte ik dat de kansen niet altijd gelijk verdeeld zijn in het leven en dat je daar soms gewoon niks aan kunt doen. Dan ben je afhankelijk van anderen en heel kwetsbaar.“

Mijn werkzame leven ben ik begonnen als sociaal raadsvrouw en raadslid in de gemeente Almere voor de PvdA. Daarna was ik Tweede Kamerlid met aandachtgebied de zorg. Maar na 10 jaar in de landelijke politiek, wilde ik graag weer met de voeten in de klei staan. Nu werk ik aan innovatie in de zorg en kijk hoe ik de kwaliteit van het leven en functioneren van mensen kan verbeteren.

Waarom zet jij je in als voorzitter van het Kindpanel?

“Als niet alles in je leven vanzelf lukt, dan moet je extra hard je best doen. Daar gaat al je aandacht naartoe. Gaat er dan iets verkeerd, dan wordt de weg omhoog soms lang of zelfs onmogelijk. Ik heb dit in mijn jeugd van dichtbij zien gebeuren. Ik voel dan ook heel sterk de verplichting om mij in te zetten voor diegenen die aan het worstelen zijn. Ik wil dat zij gehoord worden en dat er naar ze geluisterd wordt. Daar ga ik voor strijden.”

Waarom is het belangrijk dat het Kindpanel er is?

“De verhalen van kinderen zijn net zo belangrijk als die van hun ouders. Wat is de impact van het gedoe rondom de kinderopvangtoeslag op hun leven? Niemand wilde dat dit zou gebeuren rondom de Kinderopvangtoeslag. Maar vaak beseffen de veroorzakers van de problemen niet wat de gevolgen zijn. Zonder elkaar te beschuldigen, kunnen we van elkaars ervaringen leren. Kinderen doen dat anders dan volwassenen. Onderschat ze niet.

Kinderen straffen niet, maar vertellen wat er beter kan. Ze oordelen minder, hebben geen verborgen agenda of een eigenbelang. Als je ze een vraag stelt, dan vragen ze je eerst waarom je dat wilt weten en wat je ermee gaat doen. En vragen stellen vind ik het belangrijkste. Zo kom je tot de essentie: wat is hier aan de hand en hoe gaan we dat echt veranderen?

Maar kinderen zijn ook kwetsbaar. Daarom maak ik me er hard voor dat het Kindpanel een veilige omgeving is, waar ze zich vrij voelen om te vertellen wat ze op hun hart hebben en wat ze de Belastingdienst willen vertellen.”

Kun je iets vertellen over de onafhankelijkheid van het panel?

“Het is heel belangrijk dat het Kindpanel onafhankelijk is van de Belastingdienst. Het gaat hier niet om de Belastingdienst, maar om wat de kinderen hebben meegemaakt. Zij weten als geen ander hoe dat voelt. Ik wil dat er serieus naar ze geluisterd wordt. Dat er vragen worden gesteld om hen te begrijpen en daardoor te kunnen leren. Dat de Belastingdienst gaat nadenken over wat de kinderen adviseren, en er van leert.

Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is dat je verandering tot stand brengt als je mensen, plannen en ideeën bij elkaar brengt, zonder iets voor een ander in te vullen.” Ik doe het niet alleen, want de Missing Chapter Foundation een professionele en zeer ervaren organisatie in het voeren van dialogen met kinderen, ondersteunt de kinderen ook.

Categorie :

Deel deze pagina