Joke de Kock (gemeente Tilburg): ‘Luisteren, inzicht en duidelijke keuzes voor mensen met schulden’
Publicatiedatum 09-10-2020 | Laatste update 18-04-2024 |
Ouders die problemen hebben met de kinderopvangtoeslag, hebben soms schulden. Bij de Belastingdienst of andere organisaties. Voor hen is het belangrijk te weten dat de gemeente kan helpen. Bijvoorbeeld door inkomsten, vaste lasten en schulden samen goed in kaart brengen. En de administratie op orde te krijgen. Zo wordt duidelijk wat er moet gebeuren, wat je zelf kunt doen en hoe lang het duurt. Joke de Kock is manager Schuldhulpverlening bij de gemeente Tilburg. Zij vindt het belangrijk het verhaal achter de schulden te horen. “Dan kunnen we ouders echt helpen.”
Let op: dit bericht is van 9 oktober 2020.
Ga voor de laatste informatie naar de pagina over schuldhulpverlening van het Wsnp- en Msnptraject.
Joke: “Als iemand bij ons aanklopt met schulden of geldproblemen, is daar vaak al een lange weg aan vooraf gegaan. Om dan om hulp te vragen, is moed nodig. Maar wij weten: hoe eerder je schulden aanpakt, hoe sneller mensen de weg terugvinden naar een schuldenvrij leven. Daarom proberen wij mensen zo snel mogelijk te bereiken. Door alle wegen naar schuldhulpverlening zo vriendelijk een aangenaam mogelijk te maken. Het is al moeilijk genoeg.”
Geen oordeel
Hoe doen jullie dat dan? Joke: “Het is al genoeg om ons te bellen of een e-mail te sturen. Van tevoren hoef je niks uit te leggen of op te sturen. We hebben geen mening of oordeel, maar willen eerst het hele verhaal horen. Niet alleen de geldzaken, maar wie je bent en wat er allemaal gebeurd is.”
“Daarna gaan we samen aan de slag om het dossier te begrijpen en kijken we hoe het financieel zit. We maken het inzichtelijk en overzichtelijk. Welke schulden zijn er? Bij wie? Hoeveel budget voor aflossing is er beschikbaar?”
“We doen onderzoek bij de schuldeisers en gaan met hen in gesprek. Dat is ook vaak de Belastingdienst. Dankzij ons netwerk kunnen we vaak snel zaken doen en mensen helpen. We kennen de grote overheidsorganisaties, zoals CJIB , UW en CAK.. Maar ook met andere gemeenten en in Tilburg zelf hebben we goede contacten.”
Duidelijke keuzes
Wie schulden heeft, krijgt te maken met allerlei ingewikkelde wetten en regels. Joke: “Voor veel mensen is dat niet te volgen. Maar bij de gemeente kennen we de wet- en regelgeving en de ingewikkelde taal daarvan. We leggen uit wat het betekent, welke keuzes mensen hebben en wat de gevolgen zijn. Dat geeft hen meer grip op de zaak en maakt ze zelfredzaam. Uiteindelijk kunnen wij alleen adviseren, je moet zelf je keuzes maken. Maar dankzij ons zijn die wel duidelijk.”
Tips om voor te bereiden
‘Overzicht’ is volgens Joke het beste begin: “Het helpt enorm om een overzicht te hebben van alle schulden en hoeveel geld je per week of maand kunt besteden. Dat scheelt tijd. Maar als je dat niet hebt, dan helpen we je natuurlijk net zo graag!’
“Een belangrijke tip voor iedereen met schulden is om er eens goed voor te gaan zitten en het voor jezelf duidelijk te hebben. Hup, ermee aan de slag. Wat komt erin, wat gaat eruit? Dat is eng, maar doe het! Wie meer inzicht heeft, heeft meer grip. Het is niet leuk om mee bezig te zijn, maar het kan goed helpen.”
Samenwerking met gemeenten
De Belastingdienst werkt samen met gemeenten en de VNG in het herstel van de problemen met de kinderopvangtoeslag. Ouders met schulden kunnen altijd bij hun gemeente terecht, maar verschillende gemeenten hebben speciale hulp voor ouders met schulden vanwege de kinderopvangtoeslag. Lees meer bij Hulp van de gemeente, of op de website van uw eigen gemeente.