Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Hulp bij uithuisgeplaatste kinderen

De problemen met de kinderopvangtoeslag zorgden voor grote persoonlijke gevolgen. Geldproblemen. Mentale problemen. Hiermee omgaan is zwaar. En extra zwaar als uw kind uit huis is geplaatst. U kunt hulp krijgen bij het oplossen van die gevolgen. Als u dat wilt. Op deze pagina leest u meer over welke hulp u kunt krijgen als uw kind uit huis is geplaatst.

Hebt u andere hulp nodig? Hier leest u waar u terecht kunt voor hulp.

Herzien van uithuisplaatsing

Wilt u dat uw kind weer bij u thuis komt wonen? Dan kunt u een verzoek indienen voor een officiële herziening. Hierbij onderzoekt een officiële jeugdorganisatie nog een keer uw gezinssituatie. Een officiële herziening vraagt u aan bij uw jeugdbeschermer. Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan kan uw kind dit onderzoek ook zelf aanvragen bij uw jeugdbeschermer.

Hulp en ondersteuning

Het is belangrijk om goed te weten hoe een officiële herziening in zijn werk gaat. Dit om teleurstelling te voorkomen. Verschillende partijen geven u hier graag meer informatie over. Ook staan zij klaar om u te helpen als u andere vragen hebt. Deze hulp is gratis. U betaalt hier niet voor.

Bij deze partijen kunt u terecht voor gratis hulp:

 • Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen Toeslagenaffaire
  Het Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen Toeslagenaffaire is er voor u en uw kind. Het team helpt u en uw kind om het contact te herstellen en uw situatie te verbeteren. Dit doen ze onder andere door praktische ondersteuning voor u en uw gezin te regelen. En contact te leggen tussen u en verschillende instanties.
 • Uw gemeente
  Uw gemeente helpt u met vragen over uithuisplaatsing. Ook kan uw gemeente u helpen bij andere problemen. Bijvoorbeeld als u schulden hebt. Of problemen met uw gezondheid.
 • Raad voor Rechtsbijstand
  De Raad voor Rechtsbijstand biedt gratis hulp van een advocaat bij:
  • verzoeken om herstel bij UHT,
  • uithuisplaatsing van uw kind,
  • gezagsbeëindiging (dit betekent dat u geen beslissingen meer mag nemen over uw kind).

Vragen over jeugdbescherming of lopende onderzoeken over uithuisplaatsing

Hebt u een vraag over jeugdbescherming? Of een vraag over een lopend onderzoek over uithuisplaatsing? Neem dan contact op met de Raad voor de Kinderbescherming of uw jeugdbeschermer.

Brief ministerie van Justitie en Veiligheid

Zijn of is één van uw kinderen uit huis geplaatst? Dan heeft u als het goed is een brief ontvangen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In deze brief staat informatie over gratis extra hulp die u kunt krijgen. Om deze brief te kunnen sturen, heeft het ministerie gegevens van ouders opgevraagd bij UHT, de Raad voor de Kinderbescherming en de Rechtspraak. Deze gegevens kunnen ook gebruikt worden voor onderzoek. Wilt u dit niet? Dan kunt u dat aangeven via het formulier. Het formulier heeft u ontvangen bij de brief.

We kunnen ons voorstellen dat u naar aanleiding van de brief nog vragen heeft. Veel gestelde vragen en de antwoorden erop vindt u op de website van de rijksoverheid. Woont u in het buitenland en heeft u de brief ontvangen? Dan kunt u voor vragen contact opnemen met het Ondersteuningsteam Buitenland (www.otb.nl).

Verder lezen

Deel deze pagina