Hulp bij uithuisgeplaatste kinderen
De problemen met de kinderopvangtoeslag zorgden voor grote persoonlijke gevolgen. Geldproblemen. Mentale problemen. Hiermee omgaan is zwaar. En extra zwaar als uw kind uit huis is geplaatst. Op deze pagina leest u meer over welke hulp u kunt krijgen als uw kind uit huis is geplaatst.
Hebt u nu direct hulp nodig? Hier leest u waar u terecht kunt voor hulp.
Herzien van uithuisplaatsing
Wilt u dat uw kind weer bij u thuis komt wonen? Dan kunt u een verzoek indienen voor een officiële herziening. Hierbij onderzoekt een officiële jeugdorganisatie nog een keer uw gezinssituatie. Een officiële herziening vraagt u aan bij uw jeugdbeschermer. Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan kan uw kind dit onderzoek ook zelf aanvragen bij uw jeugdbeschermer.
Hulp en ondersteuning
Het is belangrijk om te weten hoe een officiële herziening in zijn werk gaat. Dit voorkomt teleurstellingen. Verschillende partijen geven u hier meer informatie over. Ook staan zij klaar om u te helpen met vragen. Deze hulp is gratis. U betaalt hier niet voor.
Bij deze partijen kunt u terecht voor gratis hulp:
Ondersteuningsteam Uithuisplaatsingen Toeslagenaffaire
Bij een uithuisplaatsing helpt dit team gedupeerde ouders bij het contactherstel tussen ouders en hun kind of kinderen. Dit doen ze door praktische ondersteuning voor u en uw gezin te regelen. Ook ondersteunen ze in het contact tussen u en verschillende instanties.
Uw gemeente
Uw gemeente helpt u met vragen over uithuisplaatsing. Ook kan uw gemeente u helpen bij andere problemen. Bijvoorbeeld als u schulden hebt. Of problemen met uw gezondheid.
Raad voor Rechtsbijstand
De Raad voor Rechtsbijstand biedt gratis hulp van een advocaat bij:
- verzoeken om herstel bij UHT,
- uithuisplaatsing van uw kind,
- gezagsbeëindiging (dit betekent dat u geen beslissingen meer mag nemen over uw kind).
Vragen over jeugdbescherming of lopende onderzoeken over uithuisplaatsing
Hebt u een vraag over jeugdbescherming? Of een vraag over een lopend onderzoek over uithuisplaatsing? Neem dan contact op met de Raad voor de Kinderbescherming of uw jeugdbeschermer.
Brief ministerie van Justitie en Veiligheid
Zijn of is één van uw kinderen uit huis geplaatst? Dan heeft u als het goed is een brief ontvangen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In deze brief staat informatie over gratis extra hulp die u kunt krijgen. Om deze brief te kunnen sturen, heeft het ministerie gegevens van ouders opgevraagd bij UHT, de Raad voor de Kinderbescherming en de Rechtspraak. Deze gegevens kunnen ook gebruikt worden voor onderzoek. Wilt u dit niet? Dan kunt u dat aangeven via het formulier. Het formulier heeft u ontvangen bij de brief.
We kunnen ons voorstellen dat u naar aanleiding van de brief nog vragen heeft. Veel gestelde vragen en de antwoorden erop vindt u op de website van de rijksoverheid. Woont u in het buitenland en heeft u de brief ontvangen? Dan kunt u voor vragen contact opnemen met het Ondersteuningsteam Buitenland (www.hetotb.nl).