Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Rekenvoorbeelden wettelijke rente

Hier leest u hoe u wettelijke rente kunt berekenen. We leggen uit welke betaaltermijnen er zijn en geven duidelijke voorbeelden. Ook krijgt u een overzicht van situaties waarin u wettelijke rente kunt ontvangen. Zo weet u waar u recht op heeft en wat u kunt verwachten.

De wettelijke rente is een percentage van het bedrag dat u te laat hebt gekregen. Dit percentage kan elk jaar anders zijn. Het hangt ook af van de periode waarin de betaling te laat was.

Hoe wordt de wettelijke rente berekend?

De formule voor het berekenen van wettelijke rente is:
(Bedrag × percentage wettelijke rente ÷ aantal dagen in het jaar) × aantal dagen te laat uitbetaald = het bedrag aan wettelijke rente

Betaaltermijnen

Als u zich aanmeldt bij UHT, geldt er een wettelijke termijn om te betalen. Soms mag deze termijn wettelijk verlengd worden.

Dit zijn de 3 belangrijkste betaaltermijnen:

BetalingVanaf welke termijn loopt wettelijke rente?
1. Eerste toets – € 30.0006 maanden na aanmelding bij UHT
2. Integrale beoordeling – voorlopige beschikking4,5 maand + 6 maanden verlenging na aanmelding bij UHT
3. Integrale beoordeling – definitieve beschikking6 maanden + 6 maanden verlenging na aanmelding bij UHT

Voorbeeld betaaltermijnen

Matthijs heeft zich aangemeld op 1 mei 2022. Hij heeft een brief ontvangen dat UHT de termijn met 6 maanden verlengt. Dat betekent dat UHT hem uiterlijk op 1 mei 2023 de definitieve beschikking moet betalen.

Overzicht van betalingen waarover wettelijke rente kan worden berekend

Betalingen die vallen onder de kinderopvangtoeslag:

  • Eerste toets
  • Vertragingsvergoeding (Kerstbonus)
  • Voorlopige beschikking - Tegemoetkoming OGS
  • Definitieve beschikking - Herziening
  • Bezwaar op eerste toets of integrale beoordeling

Overige betalingen (aparte beschikking):

  • Ex-toeslagpartnerregeling
  • Nabestaandenregeling (kind van een gedupeerde ouder)
  • Nabestaandenregeling (aanvrager van de kinderopvangtoeslag)

Planning en uitbetalen wettelijke rente

Op dit moment bereiden we het beschikken en betalen van wettelijke rente voor. We starten hiermee op verschillende momenten:

Vanaf juli 2025 starten we met het betalen van wettelijke rente voor te laat betaalde kinderopvangtoeslag. Als u daarvoor in aanmerking komt, krijgt u eerst een aankondigingsbrief. U krijgt daarna binnen 10 weken de beschikking en de betaling.

Vanaf september 2025 ontvangt u een brief over twee soorten rente. Naast de wettelijke rente kunt u ook recht hebben op rente die tussen 26 januari 2021 en 17 maart 2023 verkeerd is berekend in de integrale beoordeling. De rente kan te hoog, te laag of helemaal niet zijn berekend. Dit wordt hersteld. U hoeft nooit geld terug te betalen.

Vanaf november 2025 betalen we wettelijke rente als u te laat geld hebt gekregen uit een van de nieuwe regelingen, zoals de ex-toeslagpartnerregeling of de nabestaanderegeling. U ontvangt vanzelf een brief als dit voor u geldt.

Oneens met de berekening wettelijke rente?

Het kan zijn dat u denkt dat een datum of termijn in de berekening niet klopt, of dat het bedrag te laag is. In dat geval kunt u eerst contact opnemen met het serviceteam. Zij kunnen u vaak meteen verder helpen. Als er iets aangepast moet worden, ontvangt u mogelijk een nieuwe beschikking.

Komen we er samen niet uit? Dan kunt u bezwaar maken via de officiële kanalen. U moet daarbij duidelijk aangeven welk onderdeel van de berekening volgens u niet klopt.

Let op: een algemeen bezwaar tegen de beschikking nemen we niet in behandeling. Bezwaar maken kan via een advocaat of per e-mail. U kunt dit bezwaar ook telefonisch laten bevestigen.

U hebt 16 weken de tijd om bezwaar in te dienen, vanaf de datum waarop u de beschikking hebt ontvangen.

Meer informatie nodig?

Hebt u vragen over wettelijke rente of de berekening daarvan? Neem dan contact op met het Serviceteam via 0800-2358358. Of gebruik de chatfunctie op de website.

Deel deze pagina