Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Pauzeknop

Op het moment dat een gedupeerde ouder €30.000 of meer heeft ontvangen, gaat de pauzeknop in. Dit wordt ook wel het moratorium genoemd. De pauzeknop duurt een jaar en is er ook voor de toeslagpartner van een gedupeerde ouder, maar niet voor erkende ex-toeslagpartners. De pauzeknop is vastgelegd in de Wet hersteloperatie toeslagen.

De pauzeknop geldt voor:

  • Alle opeisbare schulden die vóór de ingang van de pauzeknop zijn ontstaan.
  • Schulden die zijn veroorzaakt doordat de ouder een betalingsachterstand had.
  • Zowel publieke als private schulden, inclusief schulden bij incassobureaus en gerechtsdeurwaarders.
  • Nieuwe schulden die zijn ontstaan na ingang van de pauzeknop, worden niet gepauzeerd.

Afspraken met schuldeisers

We doen een oproep aan alle schuldeisers om gedurende dit jaar de invorderingspraktijken te pauzeren. Als schuldeiser mag u wel herinneringen versturen in dit jaar.

Controleer de persoonlijke code

Bij private schulden gaat de pauzeknop alleen voor schulden bij gerechtsdeurwaarders automatisch in. Voor andere private schulden gebeurt dit niet automatisch. Daarom ontvangen ouders hierover een brief met een persoonlijke code. Hiermee kunt u als schuldeiser zelf controleren of een ouder gedupeerd is, en zo ja, de schulden pauzeren.

Een ouder moet sommige schulden blijven betalen

U kunt een gedupeerde ouder en diens toeslagpartner tijdens de pauzeknop niet dwingen om bestaande schulden te betalen. Rekeningen van financiële afspraken waarbij er geen betalingsachterstand is, moet een ouder wel blijven betalen. Denk bijvoorbeeld aan de maandelijkse betaling van de hypotheek, zorgverzekering en een sportschoolabonnement.

Hypotheek

De maandelijkse betaling van de hypotheek valt níet onder de pauzeknop. De ouder moet die dus gewoon blijven betalen. Heeft de ouder een schuld omdat hij of zij vóór de pauzeknop de hypotheek al niet meer niet kon betalen? Dan geldt de pauzeknop voor de schuld die daardoor is ontstaan. De normale maandelijkse betalingen moet de ouder wel blijven betalen.

Product op afbetaling of abonnement

Heeft de ouder iets gekocht op afbetaling, bijvoorbeeld een auto of een tv? Dan moet de maandelijkse afgesproken termijn hiervoor gewoon worden betaald. Voor financiële afspraken waarbij geen betalingsachterstand is, moeten de rekeningen gewoon worden betaald.

Huur

Een ouder kan deze maand de huur niet betalen en loopt daarom een betalingsachterstand op. Hij krijgt hiervoor een aanmaning. Omdat de betalingsachterstand is opgelopen na de ingang van de pauzeknop, valt deze huurachterstand niet onder de pauzeknop. De ouder moet deze aanmaning betalen.

Lopende regeling met incassobureau

De ouder heeft een regeling met een incassobureau om een oude betalingsachterstand af te lossen. Deze periodieke betalingen kan de ouder niet zomaar stoppen. De ouder heeft hierover met het incassobureau afspraken gemaakt en een overeenkomst gesloten. Deze aflossingen moeten dus gewoon worden betaald.

De ouder kan ook meer schulden blijven betalen

Betalingsachterstanden die zijn ontstaan vóór de ingangsdatum van de pauzeknop hoeft een ouder tijdelijk niet te betalen. Als het gaat om een betalingsachterstanden bij bedrijven en zijn de achterstanden ontstaan na 1 juni 2021, dan adviseren we ouders om wél te blijven betalen. Deze schulden kan SBN niet voor een ouder oplossen.

Uitstel voor openstaande vorderingen

De pauzeknop betekent dat er tijdelijk geen titel door een schuldeiser kan worden verkregen om een schuld te laten voldoen. Als schuldeiser kunt u aan een ouder nog steeds vragen om de schuld te voldoen. Daarvoor mag u ook herinneringen of aanmaningen sturen. U mag van de rechter echter tijdelijk niet de volgende stap in het invorderingsproces zetten en dus ook geen beslag leggen om uw schuld betaald te krijgen.

Executoir versus conservatoir beslag

Executoriaal beslag betekent dat een deurwaarder beslag legt op een rekening, loon of andere zaken. Deze vorm van beslag mag een deurwaarder tijdens de pauzeknop niet uitvoeren. Maar als er al conservatoir beslag ligt, dan blijft dat bestaan.

Met welke private organisaties zijn voor de pauzeknop afspraken gemaakt?

Met de volgende partijen zijn afspraken gemaakt: de Nederlandse Vereniging van Banken, Aedes, Energie-Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland, het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen, Preventel, Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK).

Deel deze pagina