Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Controle gedupeerden

Toeslagen stuurt ouders die op basis van de lichte toets minimaal €30.000 hebben ontvangen een brief. Deze brief geeft informatie over schulden en de ‘pauzeknop’ (het moratorium). Daarnaast bevat deze brief een speciale code voor schuldeisers. Hiermee kunt u als schuldeiser zelf controleren of een ouder gedupeerd is en - als dit zo is - de openstaande vorderingen pauzeren. U controleert deze gegevens in een hiervoor speciaal opgezet register. Hieronder leest u hoe dit werkt.

Hoe werkt het register?

  • Stap 1: Log in met uw DigiD
  • Stap 2: Geef aan of u deze identificatie uitvoert namens een bedrijf of organisatie.
  • Stap 3: Voer uw gegevens in. Deze gegevens worden bij ons opgeslagen. De ouder van wie u de code controleert heeft het recht om uw gegevens bij ons op te vragen.
  • Stap 4: Voer de code en de geboortedatum van de persoon in. De code bestaat uit 10 cijfers en letters, bijvoorbeeld AbC12dEf45.
  • Stap 5: Controleer en verzend het formulier. Als u een valide combinatie van code en geboortedatum heeft ingegeven dan ziet u hier dat de ouder gedupeerd is.

Hoe gaan we om met uw gegevens?

De gegevens uit DigiD worden niet actief opgeslagen en worden nooit verstrekt aan de gedupeerde ouders. De enige informatie die een gedupeerde ouder kan opvragen, zijn de gegevens die op het formulier zijn ingevuld. Dit zijn de naam van het bedrijf en het KvK.

Welke ouders krijgen een brief met informatie over schulden, de pauzenop en een code?

Zodra is vastgesteld na de lichte toets dat een ouder in aanmerking komt voor de € 30.0000 en deze compensatie is uitgekeerd, wordt de brief naar de ouder gestuurd. Ouders in de Wsnp (een wettelijke schuldsanering) en Msnp (een minnelijke schuldregeling) krijgen een aparte brief. Voor deze ouders gaan wij de schulden betalen, zodat zij de € 30.0000 vrij kunnen besteden.

Wanneer krijgen ouders deze brief?

Op 11 mei krijgen alle gedupeerde ouders die tot en met 8 april minimaal € 30.0000 hebben ontvangen, deze brief. Vervolgens sturen we iedere 2 weken een brief naar alle ouders die daarna als gedupeerde zijn aangemerkt.

Kan iedere schuldeiser met een code in het systeem?

Ja, het verificatie-systeem is voor iedere schuldeiser (of voor iemand namens een organisatie) met een DigiD toegankelijk.

Welke gegevens van een gedupeerde ouder ziet een schuldeiser in het register?

De schuldeiser ziet, nadat hij de code en de geboortedatum heeft ingevoerd, alleen of die combinatie bij een gedupeerde ouder hoort. Meer gegevens worden er niet verspreid.

Downloads

Opmaak-brief-schulden-gedupeerde-ouder.pdf

7 september 2021

159 kB

Toeslagen

Voorbeeld brief schulden gedupeerde ouder

Deel deze pagina