Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Schulden bij een zorgverzekeraar

Door de problemen met de kinderopvangtoeslag kunnen veel ouders premies voor de zorgverzekering niet meer betalen. Aanvullende zorgverzekeringen zijn hierdoor gestopt. Sommige ouders zijn hierdoor in een wanbetalersregeling terecht gekomen. Hierdoor moeten zij een hogere premie aan het CAK betalen. De Belastingdienst wil dat gedupeerde ouders snel weer de normale premie gaan betalen en weer een aanvullende verzekering af kunnen sluiten als zij dat willen.

Zorgpremie betalen

Een zorgverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Hiervoor wordt zorgpremie betaald. Op het moment dat een premie 1 tot 3 maanden niet is betaald, wordt een eventuele aanvullende zorgverzekering gestopt. Bij een premieachterstand van 6 maanden zorgpremie kan een zorgverzekeraar een verzekerde aanmelden voor de wanbetalersregeling bij het CAK. Ouders blijven wel verzekerd voor de basisverzekering.

Hogere premie bij het CAK

Is de premie van de basisverzekering 6 maanden of langer niet betaald? Dan wordt de ouder aangemeld bij het CAK. De ouder blijft verzekerd bij de zorgverzekeraar waar hij of zij de zorgverzekering heeft afgesloten, maar de ouder moet dan een bestuursrechtelijke premie van € 147,80 per maand gaan betalen. Deze premie wordt ingehouden op het inkomen. Als dit niet kan, dan gaat het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de premie proberen te innen. Het CJIB houdt de eventuele zorgtoeslag in bij de Belastingdienst.

Als de schuld bij de zorgverzekeraar of deurwaarder is afbetaald of als een betalingsregeling is getroffen met de zorgverzekeraar, dan rekent de zorgverzekeraar weer de normale premie. Is de schuld afbetaald, dan kan de ouder ook weer een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Schulden bij verzekeraar zo veel mogelijk oplossen

We hebben afgesproken dat we de publieke schulden van gedupeerde ouders zoveel mogelijk kwijtschelden en private schulden zoveel mogelijk oplossen. Dit geldt dus ook voor schulden bij een zorgverzekeraar. Zodra schulden bij een zorgverzekeraar zijn opgelost, wordt de afgemeld bij het CAK. De ouder gaat dan weer de normale premie betalen en kan weer een aanvullende verzekering afsluiten. De bestuursrechtelijke premie bij het CAK die niet is betaald, wordt automatisch kwijtgescholden.

Dit najaar kunnen schulden bij private schuldeisers, zoals een zorgverzekeraar, bij ons gemeld worden. Zo kunnen wij deze schulden zoveel mogelijk oplossen. Als hier meer informatie over is, krijgen ouders daarover een brief van de Belastingdienst. Tot die tijd moet de ouder afspraken maken over betalingen met de verzekeraar.

Deel deze pagina

Op deze pagina