Behandeling van uw bezwaar
Publicatiedatum 04-06-2024 | Laatste update 04-09-2024
Hier vindt u informatie over de behandeling van uw bezwaar bij de BAC.
Bezwaar maken bij UHT
De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) beslist op aanvragen voor het herstel van fouten die zijn gemaakt bij de kinderopvangtoeslag. Als u het niet eens bent met de beslissing van UHT, dan kunt u bezwaar maken. Meer informatie over het maken van bezwaar bij UHT kunt u hier vinden.
Behandeling van uw bezwaar bij de BAC
Het kabinet heeft besloten dat UHT vanaf 26 oktober 2023 niet meer voor elk bezwaar advies hoeft te vragen aan de BAC. Dit is vastgelegd in de Instellingsregeling Bezwaarschriftenadviescommissie hersteloperatie toeslagen.
UHT hoeft geen advies meer te vragen aan de BAC voor bezwaren in de volgende gevallen:
- Als er sprake is van een bezwaar tegen een beslissing eerste toets;
- Als er sprake is van een ‘kennelijk niet ontvankelijk’ of ‘kennelijk ongegrond’ bezwaar;
- Als de ouder te kennen heeft gegeven geen advies te willen van de BAC;
- Als UHT volledig aan het bezwaar van de ouder tegemoet komt;
- Als UHT constateert dat de beslissing op het bezwaar overeenkomt met adviezen van de BAC in eerdere zaken.
Voor bezwaarschriften tegen een beslissing integrale beoordeling of aanvullende compensatie werkelijke schade die vóór 26 oktober 2023 zijn ingediend, geldt dat de BAC wel adviseert als de ouder aan UHT vraagt om een advies van de BAC.
De procedure bij de BAC
Stap 1: Aanmelden van uw bezwaar
Een bezwaar kunt u indienen bij UHT. Als de BAC advies uitbrengt aan UHT over uw bezwaar, stuurt UHT uw bezwaarschrift, het bezwaardossier (alle informatie die betrekking heeft op uw bezwaar) en een schriftelijke reactie op uw bezwaar naar de BAC.
Uiterlijk 3 weken voor de hoorzitting worden het bezwaardossier en de schriftelijke reactie van UHT aan u, of uw gemachtigde, toegestuurd.
Stap 2: Uitnodiging voor een hoorzitting
Als UHT het bezwaardossier en een schriftelijke reactie heeft toegestuurd, kan uw bezwaar worden ingepland voor een hoorzitting. De uitnodiging voor de hoorzitting ontvangt u tenminste 3 weken voor de zitting. De hoorzittingen vinden plaats op werkdagen in het rijkskantoor De Knoop in Utrecht (naast station Utrecht Centraal). De hoorzittingen zijn besloten. Dat betekent dat er geen publiek aanwezig mag zijn.
Bezwaarschrift aanvullen
U kunt uw bezwaarschrift aanvullen met extra informatie of gegevens. Ook kunt u bewijsstukken opsturen. Om vertraging in de behandeling van uw bezwaarschrift zoveel mogelijk te beperken, vragen wij u om aanvullingen op uw bezwaarschrift uiterlijk één week voor de hoorzitting toe te sturen.
Iemand meenemen naar de hoorzitting
U kunt zelf iemand meenemen naar de hoorzitting, zoals een familielid of een vriend(in). Als u iemand meeneemt, kunt u dit voorafgaand aan de zitting doorgeven zodat alle aanwezigen kunnen worden aangemeld bij de receptie.
Iemand machtigen
U kunt een advocaat of andere rechtsbijstandverlener machtigen om, namens u of samen met u, het bezwaar toe te lichten tijdens de hoorzitting. Dit is de gemachtigde. Als u zelf liever niet aanwezig bent bij de hoorzitting, dan kan een gemachtigde namens u het woord doen.
Als u iemand anders dan een advocaat inschakelt om u te vertegenwoordigen, dan moet u die persoon een schriftelijke machtiging meegeven die door uzelf is ondertekend. Een advocaat heeft voor een hoorzitting geen machtiging nodig.
Hulp van een tolk
Spreekt u geen of niet goed Nederlands? Of bent u doof of slechthorend? Dan kan de BAC een (gebaren-)tolk voor u regelen. Deze tolk is gratis. Geef dit uiterlijk één week voor de hoorzitting door. U mag natuurlijk ook zelf een tolk meenemen.
Commissieleden
U kunt 3 dagen voor de hoorzitting opvragen welke commissieleden aanwezig zijn tijdens de hoorzitting en zullen adviseren over uw bezwaar.
Stap 3: Dag van de hoorzitting
Op de dag van de hoorzitting kunt u zich melden bij de receptie van rijkskantoor de Knoop. Na legitimatie met een geldig legitimatiebewijs ontvangt u een bezoekerspas die u zichtbaar moet dragen. Een medewerker van de BAC haalt u op bij de receptie en begeleidt u naar de lockers (daar kunt u jassen en tassen opbergen) en de wachtruimte. Als de hoorzitting begint, brengt een medewerker van de BAC u naar de zittingszaal. Na afloop van de hoorzitting brengt een medewerker van de BAC u terug naar de receptie.
Zie ook het huisreglement van de BAC.
Stap 4: Tijdens de hoorzitting
Tijdens de hoorzitting kunt u uw verhaal vertellen. Ook kunt u, of uw gemachtigde, uw bezwaar verder toelichten. Er is een medewerker van UHT aanwezig om een toelichting te geven op de beslissing waartegen u bezwaar hebt gemaakt. De commissieleden van de BAC kunnen vragen stellen over uw bezwaar en over de beslissing van UHT, zodat zij voldoende informatie hebben om een advies te kunnen geven. Van de hoorzitting wordt een kort verslag gemaakt.
In deze video kunt u zien hoe een hoorzitting bij de BAC verloopt.
Stap 5: Na de hoorzitting
Als tijdens de hoorzitting blijkt dat er belangrijke informatie ontbreekt, dan krijgt u of UHT de mogelijkheid om na de hoorzitting nadere informatie toe te sturen. U of UHT krijgt daarna ook nog de mogelijkheid om op die informatie te reageren.
Stap 6: Uitbrengen advies
Als de commissieleden van mening zijn dat zij voldoende informatie hebben om te kunnen adviseren over uw bezwaar, dan wordt er een advies geschreven. De BAC adviseert UHT over wat de beslissing op uw bezwaar moet inhouden. Dit schriftelijke advies wordt, samen met het verslag van de hoorzitting, toegestuurd aan UHT.
Stap 7: Beslissing op uw bezwaar door UHT
UHT neemt op basis van het advies van de BAC een beslissing op uw bezwaar. UHT mag alleen afwijken van het advies van de BAC als zij daar een hele goede reden voor heeft.
UHT stuurt de beslissing op uw bezwaar, samen met het advies en het verslag van de hoorzitting, aan u of uw gemachtigde.
Stap 8: U bent het niet eens met de beslissing op bezwaar
Bent u het niet (helemaal) eens met de beslissing op uw bezwaar? Dan kunt u binnen 6 weken na de datum van de beslissing op uw bezwaar in beroep gaan bij de rechtbank. Hoe dit moet staat uitgelegd in de beslissing op uw bezwaar. Ook kunt u op de website van UHT meer informatie vinden over in beroep gaan bij de rechtbank.