Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Vacature: bezwaarjurist in Utrecht

Als bezwaarjurist ben je aanspreekpunt bij lopende bezwaarprocessen in het herstelproces van de kinderopvangtoeslag. Binnen dit herstelproces hebben we op dit moment drie regelingen, voor ouders, voor kinderen van gedupeerde ouders en voor ex-toeslagpartners. In de toekomst komen daar regelingen bij, bijvoorbeeld voor nabestaanden.

StandplaatsUtrecht/hybride
VakgebiedJuridisch
Uren per week36
DienstverbandVast
NiveauSenior
BetreftDoorlopende vacature

Dit ga je doen

Als bezwaarjurist ben jij het aanspreekpunt voor lopende bezwaarprocedures in de werkstroom van jouw regeling. Jouw werkzaamheden bestaan uit het schriftelijk reageren op de bezwaren, het leiden van hoorgesprekken of het vertegenwoordigen van UHT bij de bezwaarschriftenadviescommissie (BAC), en het nemen van beslissingen op bezwaar in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving. Hierbij houd je de menselijke maat in het oog. Je onderhoudt tijdens iedere fase van het bezwaarproces actief contact met de gedupeerde en gemachtigde en informeert hen over de stappen die gezet worden door UHT tijdens het proces. Verder bied je een luisterend oor. Je bent niet bang om gehoor te geven aan de emoties die spelen, maar je bent wel realistisch in het verloop van de bezwaarprocedure en het informeren/ managen van de verwachtingen van de gedupeerde.

Dit is de afdeling waar je gaat werken

Het herstel van de kinderopvangtoeslag bestaat op dit moment uit drie regelingen: één voor ouders, één voor kinderen, één voor ex-toeslagpartners. Bij de eerste twee regelingen staat de mogelijkheid voor bezwaar en beroep open.

Voor de bezwaarafdeling zoeken we communicatief sterke bezwaarjuristen om te helpen bij de afhandeling van bezwaren. Bezwaarjuristen werken in beginsel binnen een subteam op 1 regeling. Dat subteam werkt samen met andere juristen die de bezwaren tegen dezelfde regeling behandelen. Hiermee zorgen we dat kennis onderling wordt gedeeld en iedereen snel expertise op de desbetreffende regeling opbouwt. Na verloop van tijd is het mogelijk om tussen de verschillende regelingen te wisselen, zodat je uitdaging blijft vinden in je werkzaamheden. 

Het bezwaarteam heeft als doel alle bezwaarschriften binnen de gestelde termijnen en op basis van de juiste grondslag af te handelen, waarbij contact met de gedupeerde en gemachtigde door het gehele proces centraal staat.

Dit ben jij

 • Je hebt WO werk- en denkniveau, bij voorkeur aantoonbaar met een master Rechtsgeleerdheid, bij voorkeur binnen het Staats- en Bestuursrecht;
 • Minimaal 4 jaar juridische werkervaring;
 • Minimaal 3 jaar bezwaarervaring binnen de Rijks- of lokale overheid;
 • Uitstekende kennis van de AWB en de relevante jurisprudentie;
 • Kennis van de Awir en de compensatieregelingen is een pré;
 • Beheerst de Nederlandse taal uitstekend, in woord en geschrift;
 • In staat om vanuit verschillende belangen te redeneren;
 • Heeft ervaring met het leiden van hoorzittingen/ of het vertegenwoordigen van een bestuursorgaan tijdens hoorzittingen;
 • Is empathisch, communicatief sterk en is in staat om complex juridische begrippen en teksten om te zetten naar begrijpelijke taal;
 • Ervaring met (juridische) procedures waar kwetsbare groepen bij betrokken zijn is een pré.
 • Kunnen omgaan met complexe systemen is een pré. 

Daarnaast bezit je de volgende competenties

 • Inlevingsvermogen
 • Omgevingsbewustzijn
 • Accuraat werken
 • Samenwerken
 • Organisatiesensitiviteit

Dit bieden we

Wij zijn vaak op zoek naar bezwaarjuristen. Dit zijn functies van 36 uur per week in Utrecht. Hybride werken behoort tot de mogelijkheden, maar we verwachten je minimaal 2 dagen per week op kantoor.

Bijzonderheden

Wij vragen je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen als je bij ons in dienst komt.

Meer informatie & solliciteren

Wil je het verschil maken? En als bezwaarjurist meewerken aan het financieel herstel van de kinderopvangtoeslag? Solliciteer dan door te mailen naar Karin van Lohuizen. Je kunt Karin ook mailen als je vragen hebt over de vacature.

Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Verder lezen

Deel deze pagina

Op deze pagina