Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

‘Vanaf dag één zat ik op mijn plek’

Publicatiedatum 04-10-2023 | Laatste update 18-10-2023
|
Nieuwsbericht

Bas, jurist bij Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Na zijn hbo Rechten werkte Bas via een detacheerder voor verschillende overheidsorganisaties. Dat beviel hem wel en in 2021 maakte hij de switch naar Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen, een apart onderdeel van Dienst Toeslagen dat zich bezighoudt met het begeleiden van gedupeerde gezinnen naar herstel. Daar behandelt Bas als jurist bezwaren.

Wat wist je over de toeslagenaffaire voordat je hier begon?

‘In grote lijnen wist ik natuurlijk wel wat er was gebeurd, maar voordat ik echt kon starten heb ik twee opleidingen doorlopen. Tijdens de algemene opleiding heb ik mij goed ingelezen over de toeslagenaffaire, debatten teruggekeken, de basis geleerd van de verschillende toeslagensoorten en mij de wetgeving eigen gemaakt. De tweede opleiding was een inhoudelijke opleiding die zich richtte op mijn werkzaamheden bij het team waar ik ging werken, het bezwarenteam.

Wat doe je zoal als jurist bij team Bezwaar?

‘Als gedupeerde ouders zich aanmelden voor compensatie, maar een afwijzing krijgen, of het niet eens zijn met de hoogte van het bedrag, kunnen ze daartegen in bezwaar gaan. Die bezwaren behandel ik. Dit betekent dat ik bezwaarschriften lees, contact opneem met de ouder(s) of een gemachtigde, bij hoorzittingen aanwezig ben, en reacties en beslissingen op bezwaren schrijf. Ik word bijgestaan door de Bezwaarschriftenadviescommissie, één van de onafhankelijke commissies binnen UHT.’

Wat voor skills zijn er nodig voor jouw baan?

‘Naast een juridische achtergrond zijn analytische skills erg belangrijk; je moet een dossier snel eigen kunnen maken. Verder moet je goed kunnen samenwerken, empathisch zijn en complexe zaken kunnen uitleggen aan mensen die niet juridisch zijn onderlegd. Wat ook erg belangrijk is, is dat je je werk op je werk moet kunnen laten en zaken niet persoonlijk moet opvatten. Hoorzittingen kunnen emotioneel best wel zwaar zijn. Je hoort de achtergrond van de gedupeerden en wat zij allemaal hebben meegemaakt. Ze zijn vaak boos – en terecht. Maar ik besef mij wel dat ze niet boos zijn op mij. Gelukkig heb ik op dit gebied al veel ervaring opgedaan in mijn vorige baan als jurist bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst, waar ik aanvragen en bezwaren rondom gezinsherenigingen behandelde.’

‘Je kunt natuurlijk niet meer doen dan wat het beleid toelaat, maar ik merk wel dat ik mensen kan helpen bij het begeleiden naar herstel, bij het afsluiten van een hoofdstuk’

Kun jij als jurist het verschil maken?

‘Absoluut. Bij het behandelen van de bezwaren moet je rekening houden met het geldende beleid, maar ik merk wel dat ik mensen kan helpen bij het begeleiden naar herstel, bij het afsluiten van een hoofdstuk. ‘Bedankt dat u naar me heeft geluisterd’, hoor ik vaak. Daarnaast kan ik ook het verschil maken naar collega’s toe. Ik heb vaak nieuwe teamleden begeleid en ingewerkt. Ik ben als het ware hun “buddy". Ik voel me erg betrokken bij het team en vraag me continu af: hoe kunnen we dingen beter doen? Ik merk dat die houding erg wordt gewaardeerd.’

Hoe ervaar jij je werkomgeving?

‘Ik vind het een hele fijne werkomgeving; vanaf dag één zat ik op mijn plek. Mijn collega’s zijn aardig en staan voor mij klaar. Ik voel mij betrokken bij het proces en vrij om mee te denken, om dingen aan te geven. Ik werk nu al zes jaar voor de overheid, in verschillende organisaties en opdrachten. Zo heb ik de overheid leren kennen als een goede werkgever, met fijne secundaire arbeidsvoorwaarden en ontzettend veel doorgroeimogelijkheden. Hier wil ik blijven, hier zie ik voor mezelf een mooie toekomst.’

Categorie :

Deel deze pagina

Op deze pagina