Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

‘Dat je als individu met een arbeidsbeperking een rol krijgt in een team, waardoor er meer aandacht is voor inclusie’

Publicatiedatum 18-10-2023 | Laatste update 18-10-2023
|
Nieuwsbericht

Mark, beoordelaar bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)

Na zijn opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening verruilde Mark zijn studentenstad Groningen in voor Amsterdam. Na een tijdje voor de gemeente Amsterdam te hebben gewerkt, solliciteerde hij uiteindelijk bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. Hier (her)beoordeelt Mark nu ruim anderhalf jaar dossiers van gedupeerde gezinnen.

Kun je wat vertellen over je werk als beoordelaar?

‘Dossiers van ouders die een herbeoordeling hebben aangevraagd, onderzoek ik om te kijken of er compensatie kan worden toegekend. Ik toets de dossiers aan bepaalde onderdelen om te kijken of in het verleden – simpel uitgelegd - sprake is geweest van vooringenomenheid of een verkeerde aanpak door de Belastingdienst waardoor ouders te hard zijn geraakt.’

Heb je zelf contact met de gedupeerde gezinnen?

‘Nee, dat hebben mijn collega’s: de Persoonlijk Zaak Behandelaren (PZB). Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor de ouders, stellen het dossier samen en ronden een dossier af. Op het moment dat de PZB klaar is met het opstellen van een dossier, worden de feiten eerst met een beoordelaar besproken; met mij dus. Ik kan bijvoorbeeld aangeven dat de PZB in het oudergesprek aanvullende vragen moet stellen. Het kan dagen, weken of zelfs maanden duren voor zo’n dossier is afgehandeld.’

Welke kwaliteiten heb je nodig om dit werk te kunnen doen?

‘Je moet beschikken over analytisch inzicht, omdat het dossier van een ouder uit verschillende invalshoeken moet worden bekeken. Ik ben iemand die graag de wet volgt en dat is ook echt nodig als je dit werk wilt doen. Vaak ben ik strikt, maar bij twijfelgevallen kan ik me ook flexibel opstellen. Uiteindelijk gaat het erom dat de ouder een rechtvaardige en passende beoordeling krijgt.’

Wat vind je leuk of interessant aan je werk?

‘Ik houd ervan om in een dossier te duiken en dingen uit te zoeken. Ik ben ernstig slechthorend en mondelinge overleggen kunnen voor mij vermoeiend zijn. Dan is het wel prettig om me te kunnen afsluiten en zelfstandig te kunnen werken. Sinds ik een CI (cochleair implantaat) heb, ben ik wel beter in staat om deel te nemen aan groepsgesprekken en (online) vergaderingen. Verder vind ik de mate van afwisseling in het werk en de vrijheid die we hier krijgen, erg fijn.’

Wat maakt de UHT in jouw ogen een unieke werkgever?

‘Dat je als individu met een arbeidsbeperking een rol krijgt in een team, waardoor er meer aandacht is voor inclusie. Ik heb alle voorzieningen gekregen die ik nodig heb om mijn werk goed te kunnen uitvoeren, zoals een microfoonsysteem dat spraak omzet naar tekst, door middel van spraakherkenning tijdens gesprekken. Maar ook collega's houden rekening met mijn beperking door bijvoorbeeld tijdens vergaderingen niet teveel door elkaar te praten, zodat ik alles goed kan volgen. Ik hoop binnenkort een vast contract te ontvangen, want ik zie mezelf hier nog wel een tijd blijven.’

Categorie :

Deel deze pagina

Op deze pagina